Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 

Justera preliminärskatten – lämna en ny preliminär inkomstdeklaration för år 2020

(uppdaterad av Peter Samuelsson TAXATION SPECIALIST ‎2020-08-12 07:19 )

Som företagare ansvarar du själv för att betala din preliminära skatt. Detta kallas debiterad preliminärskatt. Skatteverket beslutar i början av varje beskattningsår hur mycket debiterad preliminärskatt du ska betala. Aktuella datum och belopp framgår av ditt beslut.

Om det går sämre för din verksamhet, bör du ändra den prognos som ligger till grund för den skatt du betalar varje månad, det vill säga den som ska täcka inkomstskatten på ditt resultat för år 2020. Om du till exempel inför året räknade med att göra en vinst men nu räknar med att göra ett sämre resultat eller till och med gå med förlust, kan du ändra din preliminära skatt för 2020. Du får då betala in mindre eller ingen preliminärskatt under de kommande månaderna det här året. Räknar du med en förlust i år får du också tillbaka den skatt som du redan betalat in för de månader som hunnit gå. Räknar du med en vinst, fast lägre, kan du eventuellt få tillbaka av den skatt du redan betalt, beroende på hur pass mycket sämre resultat du räknar med.

Beslutet om att sänka arbetsgivaravgifterna gäller även egenavgifterna. Det innebär att även om du skulle redovisa ett överskott i din nya preliminära inkomstdeklaration, kommer egenavgifterna att bli lägre beräknade än vanligt, 10,21 procent jämfört med vanliga 28,97 procent. De lägre egenavgifterna gäller för hela 2020 och upp till överskott på 100 000 kr, därefter blir det vanliga egenavgifter. 


Du kan lämna in en ny preliminär inkomstdeklaration hur många gånger som helst under året. På så sätt slipper du betala in för mycket i preliminärskatt och hålla likviditeten på en bättre nivå.

 

Visma Skatteprogram

I Visma Skatteprogram finns blanketterna för preliminär inkomstdeklaration (SKV4313/4314). En tillhörande resultatdel ger besked om vilket beslut den preliminära inkomstdeklarationen normalt kommer att leda till, om den lämnas in den till Skatteverket.

 

Programmet lämnar något av följande möjliga besked:

  • Räkna med sänkt preliminärskatt
  • Räkna med höjd preliminärskatt
  • Räkna med oförändrad preliminärskatt

Du kan lämna in en ny preliminär inkomstdeklaration till Skatteverket via blankett eller via Skatteverkets e-tjänst. 

 

Mer information om hur du gör i Visma Skatteprogram finns här.

 

 

prelskatt.png