Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 

Nu kan du filöverföra (SRU) hela Inkomstdeklaration 2 till Skatteverket

(uppdaterad av Peter Samuelsson TAXATION SPECIALIST ‎2020-09-04 13:15 )

För räkenskapsår som slutar under år 2020 eller senare kan du nu även filöverföra (SRU) förstasidan av Inkomstdeklaration 2. Bolagets firmatecknare eller deklarationsombud kan sedan gå in på Skatteverkets ”Mina sidor” och godkänna inkomstdeklarationen. Först ut att stödja detta i Vismas produkter är Visma Advisor År. Motsvarande funktionalitet kommer finnas även i Visma skatteprogram (beräknas till mitten av november).

 

Obs
Om du inte skickar in förstasidan via filöverföring måste signering och inlämning av förstasidan ske antingen via pappersblankett eller via e tjänsten Inkomstdeklaration 2 på samma sätt som tidigare.

 

INK2 - 1.PNG

 

Så här gör du som redovisningsbyrå för att deklarera digitalt åt din kund

 

Gör klart inkomstdeklarationen i Visma Advisor År

På sidan Inlämning i Visma Advisor År väljer du om förstasidan (INK2) ska ingå i SRU-filen tillsammans med övriga deklarationsbilagor. 

Skicka in deklarationen via e-tjänsten Filöverföring

Via Skatteverkets filöverföringstjänst (SRU) laddar du upp filerna “Blanketter.sru” och “Info.sru” på samma sätt oavsett om INK2 är med eller ej. Du kommer att få en kvittens när deklarationen är inskickad. I kvittensen finns en bekräftelse på att överföringen gått bra eller ett meddelande om något gått fel.

Kontakta din kund

Kontakta din kund och berätta att deklarationen nu är redo att skrivas under på Mina sidor på skatteverket.se. Kunden kan inte ändra några uppgifter utan bara godkänna den deklaration som du har skickat in. Om kunden behöver ändra något i deklarationen, behöver de be dig att ändra i deklarationen. Sedan måste du skicka in den i tjänsten Filöverföring på nytt.

Signera deklarationen

För inkomstdeklaration 2 kan behörig firmatecknare eller ett deklarationsombud signera deklarationen.

När deklarationen är signerad på Mina sidor skickas en kvittens på att deklarationen har lämnats in. I kvittensen går det att se vilka uppgifter som har godkänts. Kvittensen kan även delas via e-post.

 

Film: Så funkar den digitala deklarationstjänsten

Skatteverket har gjort en liten film på hur det kan se ut när du använder filöverföringstjänsten Inkomstdeklaration 1 eller 2.

 

https://vimeo.com/452314233

 

 

Skatteverket har även sammanställt en lista på vanliga frågor/svar angående inlämning av INK2.

 

3 Kommentarer
Maria 157
NY MEDLEM

Skatteverket släppte tjänsten redan i augusti, varför ska det ta ända fram till mitten av november innan Skatt Proffs är uppdaterat? Detta var ju knappast någon överraskning att det skulle komma...

Peter Samuelsson
TAXATION SPECIALIST

Tack för synpunkten.

Det stämmer att Skatteverket tidigare i år planerat filöverföring av INK2. SRU-koderna för INK2 fastställdes precis före sommaren. 

 

Vi valde att prioritera funktionen i Visma Advisor År, för att senare lägga till liknande funktionalitet i Visma Skatt/Skatt Proffs i det ordinarie programsläppet i november. 

Peter Samuelsson
TAXATION SPECIALIST

Nu är Visma Skatt (2020.1) släppt med funktionalitet för att filöverföra även INK2.