Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 

Budgetförslaget för 2021 - detta kan hända inom löneområdet

(uppdaterad av Anna Svensson CONTENT PRODUCER ‎2020-09-22 15:18 )

I helgen lämnade regeringen in budgetförslaget för 2021. Även om det endast är ett förslag finns det ett par delar som förväntas påverka löneområdet. Vi vill hålla dig uppdaterad med nyheter och kommer se till att ditt löneprogram hanterar förändringarna oavsett vad som i slutändan beslutas. Här kommer förslagen i korthet.

Nedsättning av arbetsgivaravgifter för 19 till 23-åringar

Regeringen föreslår att arbetsgivaravgifterna sänks från 31,42% till 19,76% för de som vid årets ingång har fyllt 18 men inte 23 år. Nedsättningen ska gälla för ersättningar upp till 25 000 kr/månad. Överstigande belopp ska det räknas fulla arbetsgivaravgifter på.

Förslaget föreslås gälla från 1 april 2021 till 31 mars 2023.

Växa-stöd även för anställd nummer två

Växa-stödet för första anställd föreslås utökas till att gälla även anställd nummer två.
Idag kan enmansföretag få stöd med lägre arbetsgivaravgifter för den första anställda de första 24 månaderna. Arbetsgivaren betalar endast ålderspensionsavgift (10,21%) på ersättningar upp till 25 000. Nedsättningen föreslås gälla för anställningar under perioden 1 juli 2021 - 31 december 2022.

Utökade avdrag för forskning och utveckling

Idag kan företag få sänkta arbetsgivaravgifter för anställda som arbetar mer än 75% av månadens arbetstid med forskning och utveckling.
Regeringen föreslår att från den 1 juli 2021 räcker det att den anställde har arbetat minst hälften av arbetstiden med forskning och utveckling för att få sänkning av arbetsgivaravgifterna. Samtidigt höjs taket för nedsättningen för alla anställda till 600 000 kronor/månad.

Justeringar i beräkningen av bilförmånen

Beräkningarna av fri eller delvis fri bil kan tänkas göras om och påverka de anställdas bilförmån. Exakt förslag på hur beräkningarna ska se ut kommer presenteras senare i höst.

 

Har du några synpunkter på de här delarna eller budgetförslaget i sig? Tveka inte att dela med dig!