Sedan tidigare har planen varit att sänka arbetsgivaravgiften för unga från 1 april 2021 till 31 mars 2023. 15 januari kom nyheten att detta kommer börja gälla redan från 1 januari 2021.
Arbetsgivaravgifterna sänks från 31,42% till 19,73% för de anställda som vid årets ingång har fyllt 18 men inte 23 år (födda 1998-2002) på ersättningar upp till 25000 per månad.
Riksdagen beslutade detta den 3 februari och lagen träder i kraft den 6 februari men gälla retroaktivt för löner som betalats ut från 1 januari 2021.
Du som har ungdomar födda mellan 1998 och 2002 bör avvakta med att skapa arbetsgivardeklarationen för januari tills uppdateringen är på plats. En redan inlämnad arbetsgivardeklaration för januari kommer att behöva omprövas efter att lagen trätt i kraft.
Visma Lön
Du kan hämta version 2021.13 av Visma Lön 100/300/600 på https://vismaspcs.se/support/ladda-ner-och-uppdatera .
När du har uppdaterat till version 2021.13 av Visma Lön kan du ta ut bokföringsunderlaget på nytt. Det kommer då vara uppdaterat med nya siffror - du behöver inte låsa upp lönekörningen utan du tar bort markeringen för Bokföringsunderlag skapat och sen kan du skapa om det på nytt.
Om du redan har bokfört lönekörningen kan du korrigera verifikationen och bokföra utifrån det nya bokföringsunderlaget, alternativt korrigera arbetsgivaravgifterna.
Arbetsgivardeklarationen kommer bli korrekt med rätt siffror när du skapar den i version 2021.13. Du behöver inte heller här låsa upp en låst lönekörning men har du redan skapat arbetsgivardeklarationen behöver du avmarkera rutan Fil skickad och klicka på knappen Hämta löneuppgifter på nytt.
Lönebesked som skapas framåt
På lönebeskeden som skapas framöver så kommer arbetsgivaravgifterna att beräknas på den lägre procentsatsen: 19,73% oavsett den anställdes lönesumma.
Det lägre beloppet visas på lönebeskedet och på utskriften.
När man sen skriver ut bokföringsunderlaget eller kontrollistan så justeras beloppet:
Semesterskuldlistan
På semesterskuldlistan beräknas arbetsgivaravgifterna med 19,73% på hela beloppet för anställda födda 1998-2002.
Tar den anställde ut enstaka dagar så blir beräkningen av arbetsgivaravgiften med största sannolikhet korrekt jämfört med semesterskuldlistan. Skulle däremot den anställde sluta och få hela semesterersättningen utbetald så blir det ju arbetsgivaravgift på beloppet över 25000:- och då stämmer det inte riktigt med beräkningen i semesterskuldlistan.
Om du har en anställd som ligger runt 25 000 redan nu så kan du kanske räkna om arbetsgivaravgiften för just den anställde.
Visma eEkonomi Lönebesked
Kvällen 3 februari uppdaterade vi Visma eEkonomi Lönebesked så att lönebesked med utbetalningsdatum efter den 1 februari eller senare hanterar den nya arbetsgivaravgiften.
Lönebesked i januari för anställda födda mellan 1998 och 2002 kommer att bokföras med för hög arbetsgivaravgift. Om du har betalat ut lön under januari till anställda som berörs av ändringen behöver du justera bokföringen både för lönebeskeden och arbetsgivardeklarationen manuellt.
Läs hur du gör här: Sänkta arbetsgivaravgifter i Visma eEkonomi Lönebesked »
Oavsett rekommendera vi alltid att du väntar till månaden är slut innan du redovisar arbetsgivardeklarationen.
Arbetsgivardeklarationen för löner som betalas ut i januari ska lämnas in senast 12 februari.
Jag ser till att uppdatera här när vi vet mer!
Läs mer: Regeringens pressmeddelande »
Läs mer: Skatteverket.se »
Läs mer: Skatteverkets nyheter »
För att få mejl när vi uppdaterar:
- Logga in i forumet
- Klicka på prickarna överst i detta inlägg
- Välj Prenumerera.