Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 

Tillfällig nedsättning av arbetsgivaravgifter

(uppdaterad av Anna Svensson CONTENT PRODUCER ‎2020-04-08 14:26 )

Hej! 

 

I Regeringens krispaket för småföretagare finns bland annat ett beslut om tillfälligt sänkta arbetsgivaravgifter. 

Detta innebär en nedsättning av arbetsgivaravgifterna mellan 1 mars och 30 juni 2020. Det innebär att företaget endast kommer att betala ålderspensionsavgift för sina anställda. Nedsättningen gäller för upp till 30 anställda och på den del av lönen för den anställde som inte överstiger 25 000 kronor per månad. Det leder till en skattelättnad med upp till 5 300 kronor per anställd och månad.  Nedsättningen är ett stöd och alltså inget som företaget kommer behöva betala tillbaka senare. Läs mer på regeringens sida Om förslaget tillfälligt sänkta socialavgifter med anledning av coronaviruset.

 

Förslaget trädde i kraft den 6 april 2020 och gäller för arbetsgivardeklarationer som redovisas april-juli (för löner med utbetalningsdatum mars-juni).

 

Nu finns version 2020.1 av Visma Lön och en uppdatering av Visma eEkonomi Lönebesked.

Där kan du markera de anställda som du ska göra nedsättningen för. Du behöver inte låsa upp lönekörningen för mars i Visma Lön utan det räcker att du skapar om arbetsgivardeklarationen och bokföringsunderlaget för mars så kommer de uppdateras med de nya siffrorna. Om du redan har redovisat arbetsgivardeklarationen till Skatteverket kommer du få göra en manuell justering där. 

Läs hur du gör när du arbetar i Visma Lön: Skapa arbetsgivardeklaration med tillfällig nedsättning av arbetsgivaravgifter 

I Visma eEkonomi gör du i princip på samma sätt. Läs mer i Malins beskrivning som du hittar här: Hantera nedsättning av arbetsgivaravgifter med anledning av coronaviruset i eEkonomi Lönebesked 

 

Om du har nedsättning för Stödområde eller Forskning och utveckling sedan tidigare

Det går inte att kombinera flera regelverk så att arbetsgivaravgifterna blir lägre än ålderspensionsavgiften. Men däremot så kan du för samma person använda sig av flera reduceringsregler. Säg att en person har 40 000 kr i lön och för 25 000 kr kan du då betala låg avgift enligt reglerna för tillfällig nedsättning. Sedan på den överstigande delen av lönen, 15 000 kr, kan du beräkna enligt reglerna om Regionalt stöd eller Forskning och Utveckling.

Mitt tips är att du använder ett av dem och sen gör en manuell justering på Skatteverkets hemsida när du lämnar in arbetsgivardeklarationen, plus att eventuellt justera bokföringen.

 

Arbetsgivardeklarationen för mars månad ska vara inlämnad senast 14 april. Mer information finns på Skatteverkets sida Tillfälligt sänkta arbetsgivaravgifter och egenavgifter

 

For information in english, please visit the government's site Crisis package for small enterprises in Sweden

 

Vill du har ett mejl så fort vi uppdaterar inlägget med ny information? Logga in och klicka sedan på cirkeln med de tre prickarna uppe till höger och välj Prenumerera.  

153 Kommentarer
NY MEDLEM

Jag jobbar vidare … mycket märklig det här … 1:a & 2:a företaget jag öppnar hanterar uppdateringen på helt fel sätt. När jag öppnar företag 3, 4 osv så uppdateras programmet på ett helt annorlunda sätt, bockarna finns där automatisk under alla anställda, bokföringsunderlaget för lönekörningen mars uppdateras  med 7510/7500 precis som det ska … så nån bugg här …. 

 

Stabo du hade rätt ! 

Blir en sen natt o hoppas kunna fixa till de bolag jag öppnar där uppdateringen inte fungerar / beter sig som den ska … Håller tummarna för varje nytt företag jag öppnar Puh …

 

UTFORSKARE

Hej Anna_86,

 

Märkligt om det skiljer. Jag ska dubbelkolla igen innan jag läser in i bokföringen. Förmodligen har jag samma fel. 

Bra att du uppmärksammade detta. Trist att lägga tid på att rätta bokföringen eller göra manuell korrektion. 

mvh,

Stabo

NY MEDLEM

Hej Stabo_

 

Ja jag har ont i magen, arbetar igenom mina företag bolag för bolag och det är rena turen här och slumpmässigt vilka uppdateringar som går igenom helt korrekt  … har just nu 4 bolag där jag uppdateringen och allt fungerat precis som det ska sen har jag än så länge 5 bolag där det blir helt annorlunda vid uppdatering / installation får helt andra arbetsbilder och informations rutor - så jag vet direkt när installationen är klar att detta är ett "problem" bolag där uppdateringen INTE har fungerat …. DET HÄR ÄR INTE BRA 

 

Arbetar i byråstöd så har många bolag att jobba mig igenom 

 

UTFORSKARE

Hej igen Anna_86,

 

Jag noterade ditt andra meddelande först efter att jag hade svarat på första. 

Det är inte så enkelt som att du i de två första bolagen har fler än 30 anställda? Då måste man markera manuellt (och välja ”rätt” personer). 

mvh,

Stabo

NY MEDLEM

Stabo _ 

Nej tyvärr var problemet inte så enkelt, det är företag men 1-8 anställda. Det är själva uppdateringen som beter sig olika när jag öppnar upp programmet på ett nytt företag och den ska läsa in allt. Det är här arbetsbilderna och rutorna som kommer upp skiljer sig - uppdateringen/ inläsningen utförs inte korrekt  

UTFORSKARE

Hej Anna_86,

 

Kan tyvärr inte ge annat än moraliskt stöd och upplysa om att deklarationen behöver vara inne först 14/4 (vilket du förstås visste).

 

Jag startade om datorn efter att jag hade gjort installationen (som det stod i instruktionen). Gissat att även du gjort det. Tror inte det är lösningen på problemet men har inga andra råd.

 

Take care!

 

mvh,

Stabo

UTFORSKARE

Gnuggen, du skriver att: ...har fått den sänkta arbetsgivaravgiften men det har även kommit med ett avdrag för regionalt stöd på 10 % av den summa som vi betalar full arbetsgivargift på. 

Hur ser dina inställningar på personnivå? När jag klickade bort regionalt stöd och bockade för nedsättningen av arb.giv.avg istället så fick jag full arbetsavgift för summan som överstiger 25 000 kr per person men de kom inte med i underlaget för regionalt stöd. I såfall måste jag lägga in det manuellt hos skatteverket. 

Till Visma, kan det vara det skillnad på Visma Lön 300 och Visma Lön 600? Jag har laddat ner 600 och "gnuggen" 300... vi verkar inte få samma uppgifter/underlag i arbetsgivardeklarationen. 

NY MEDLEM

Marja-Lena P-F

Inställningen under arbetsgivaravgift är i bockat med tillfällig nedsättning. Rutan för arbete i stödområde  är helt grå och går inte att bocka i.

Tittar jag i de underlag som jag fått ut  för arbetsgivardeklarationen så har jag under fält kod 476 ( Avdrag regionaltstöd )  ett värde som är precis 10% av  beloppet  i fält kod 420   underlag  för full arbetsgivaravgift för födda 1955- .

UTFORSKARE

Gnuggen

Ja då måste det vara skillnader mellan 300 och 600 uppdateringen.

Hor mig så är min fältkod 476 endast 10% av underlag från fältkod 471 (de personer som är över 65 år och som redan har lägre arbetsgivaravgift - på dessa personer är bocken för regionalt stöd ibockad). Fältkod 420 är de lönesummorna som överstiger 25 000 kr och de verkar inte "falla in" under fältkod 471 underlag för regionalt stöd.

Om jag förstår allt rätt så borde underlaget för regionalt stöd innefatta både de personer med bocken regionalt stöd + den summan som finns under fältkod 420, då vi har under 30 anställda. 

 

Någon annan som har Visma Lön 600 med samma problem?

NY MEDLEM

Hur gör man nersättning av arbetsgivaravgifter i eEkonomi?

CONTENT PRODUCER

Hej!

 

Vi kommer kika på detta med Stödområdeshanteringen. Jag lovar att återkomma när jag vet mer.

 

@Emil_Berggren Du kan läsa om hur du gör här: https://forum.vismaspcs.se/t5/Anvandartips-i-Visma-eEkonomi/Hantera-nedsattning-av-socialavgifter-me...

NY MEDLEM

Vad jag kan se i eEkonomi så har ingen ny funktionalitet tillkommit natten till idag som man hade sagt att det skulle göra.

Finns det någon ny förväntad release-tid för denna funktion?

NY MEDLEM

@JeppeA, det är inte visma lönebesked vi undrar över, det är visma eekonomi överlag. Jag har själv visma eekonomi smart men där har vi inte fått någon information alls än.

NY MEDLEM

@KimHansson Ok, jag har också Visma eEkonomi Smart, men med tillägget Lönebesked. Så den instruktionen funkade för mig.

NY MEDLEM

@JeppeAfungerade nu för mig också! 🙂

NY MEDLEM

Aha, ja den instruktionen funkade för eEkonomi även för mig. Synd att vi får göra det manuellt, men vi får leva med det :). Hade kunnat vara värre.

APPLICATION SPECIALIST

Hej!

 

Det har dykt upp en del frågor angående nedsättning av arbetsgivaravgifter i kombination med regionalt stöd. Vi håller på och undersöker detta vad som gäller.

 

Återkommer så snart jag har mer information. 

NY MEDLEM

Hittade denna angående eEkonomi:
https://forum.vismaspcs.se/t5/Anvandartips-i-Visma-eEkonomi/Hantera-nedsattning-av-socialavgifter-me...

 

Det jag gjorde var att lägga till en ny verifikationserie med sänkt arbetsgivaravgift (5302.5 kr) och tog sedan ut en arbetsgivardeklaration för mars. Tyvärr så står det fortfarande gamla arbetsgivaravgiften i den så jag fick manuelt trycka i 062 på Skatteverkets hemsida.

Detta var relativt enkelt för mig då jag är ensam företagare, för er som har flera anställda kan de nog bli knepigare.

Lycka till, fellow eEkonomi'er!

CONTENT PRODUCER

Hej!

 

Vi har nog hittat ett fel i Visma Lön som gör att de anställda inte alltid får markeringen för Tillfällig nedsättning av arbetsgivaravgift. Min rekommendation är att du kontrollerar de anställda på fliken 4 för att se till att markeringen verkligen finns där den ska. Vi håller fortfarande på att felsöka detta och kommer eventuellt ut med en rättningsversion. - uppdaterar er isåfall.

 

@gnuggen & @Marja-Lena P-F 

Vi har dubbelkollat med våra kontakter på Skatteverket och det är som ni säger möjligt att få nedsättning för både "den tillfälliga sänkningen" och Stödområde eller Forskning & Utveckling.  Obs! du kan aldrig betala lägre avgift än 10,21 men däremot går de att kombinera.

Du kan alltså använda "den tillfälliga sänkningen" på upp till 25 000 och på överstigande belopp använda någon av de andra sänkningarna. 

 

Eftersom detta varit otydligt nu från olika myndigheter så är det ingenting som hanteras i Visma Lön eller eEkonomi Lönebesked. Mitt tips är att du använder ett av dem och sen gör en manuell justering på Skatteverkets hemsida när du lämnar in arbetsgivardeklarationen.

 

 

Jag kommer se till att uppdatera huvudinlägget med den nya informationen vi har. 

 

/Anna

NY MEDLEM

Hur funkar urvalet av de 30 anställda om man har fler anställda än 30?

Kommer man vara tvungen att själv markera de 30 anställda som ska ha reducerade avgifter? Om man har anställda med varierande löner (många timanställda), kommer man då att vara tvungen att själv kolla vilka som kommer upp till 25000kr och sedan vilka som kommer närmst 25000kr den aktuella lönekörningen och sedan välja ut de som ska markeras? Eller kan man hoppas att programmet kollar av vilka de 30 högst betalda är och fixar det? Hör till saken att det kommer att vara flera körningar (tjänstemän, kollektiva, tim)

CONTENT PRODUCER

Hej!

 

Har du fler än 30 anställda så markeras inga anställda automatiskt utan du får själv välja vilka som ska ingå i reduceringen. Mitt tips är att du använder stödet för de som har 25000 bruttolön eller högre. Du har också möjlighet att ändra vilka anställda stödet ska gälla för till nästa månad.

/Anna

UTFORSKARE

Hej,

Vet någon om ideella föreningar har rätt till tillfälligt nedsättning av arbetsgivaravgifter

NY MEDLEM

ja,  nedsättningen gäller även ideella föreningar,  jag fick det beskedet då jag loggade in på Skv för arbetsgivardekl.

det gäller även de anställda med statligt stöd (Nystartsjobb,, extratjänst. m.m)

UTFORSKARE

Vad bra! Tack @qjanqva !

NY MEDLEM

Säger programmet ifrån om man markerat 30 anställda och försöker markera ytterligare personer? Eller går det att markera hur många som helst och hur blir det med arbetsgivardeklarationen i så fall?

UTFORSKARE

Hej Hannah1,

Kan du inte prova och se vad som händer? Det borde bara vara att göra om ifall programmet inte kontrollerar maxantalet? Om du har en lönekörning med 30 och skriver ut AGI, sedan lägger till en till person (om det går) och jämför siffrorna?

Berätta gärna vad du kom fram till.

mvh,

Stabo

UTFORSKARE

Hej Hannah1, 

Programmet säger inte ifrån, det misstaget gjorde jag. Bockade i min 35 anställda och kunde inte begripa varför det blev massa röda felmarkeringar inne på Skatteverkets hemsida...fick ringa support och de insåg ganska direkt vad jag gjort för fel 🙂

Så jag bockade ur de som hade lägst lön och nästa månad får man åter se över så de 30 är har lön över 25.000:-

Mvh Lotta

 

Glad Påsk alla!🐣

 

UTFORSKARE

ps. 

Har man råkat sända får många i bockade till Skatteverket, glöm inte att ta ut nya bokföringsunderlag när man tagit bort bockarna. Sen får man återigen ta fram lönekörningar till arbetsgivaravgifterna. ds

CONTENT PRODUCER

Hej!

 

Det dyker inte upp någon varning när du har fler än 30 anställda markerade.

 

Mitt tips är att du skapar en utskrift för att se vilka anställda som har markeringen:

  1. Gå till Utskrifter och spårning - Skapa egna utskrifter
  2. Under Register väljer du Anställda
  3. Under Fält fäller du ut Grunduppgifter och markera Namn och/eller Anställningsnummer
  4. Längst ner till vänster väljer du Urval. Leta upp Tillfällig nedsättning av arbetsgivaravgifter,  här väljer du upp Inget Urval i kolumnen Urval och markerar rutan Ange vid utskrift välj Ok.
    Spara utskriften och ge den ett lämpligt namn.

Nu hittar du din utskrift under Utskrifter och Spårning - Utskrifter och du kan göra urval på Ja om du vill se de anställda som har markeringen.

NY MEDLEM
(uppdaterad av ullabritt ‎2020-04-13 22:26 )

Undrar varför det fortfarande är arb givaravgift med 31,42% som  syns på lönebeskedet. Bör det inte vara det nya beloppet? Rutan om sänkt arb givaravg är ibockad.

 

UTFORSKARE

Hej ullabritt,

 

Det är samma med Växa-stöd för första anställd. Tror frågan om varför den fulla arbetsgivaravgiften visas på lönebeskedet har besvarats i någon tråd om Växa-stödet. 

mvh,

Stabo

CONTENT PRODUCER

@ullabritt & @stabo_  Det stämmer. Arbetsgivaravgiften visas alltid som 31,42 för de anställda på lönebeskeden, justeringen görs sen i arbetsgivardeklarationen.

Mer beskrivning finns här: https://www.vismaspcs.se/visma-support/visma-lon-600/content/faq/vaxa-stod-lonebesked-bokforingsunde...

 

/Anna

NY MEDLEM
Hej jag har nu följt tråden angående reducering av arbetsgivaravgiften och ska nu stämma av mitt skattekonto jag har gjort såhär:

 

Från början såg arbetsgivare deklaration ut så här:

1630 K 12978

2731 D 7886

2710 D 5092

 

1.Gjorde en manuell korrigering av:

7510 K 7886

2731 D 5303

7514 D 2583

 

2. Manuell korrigering av skattekontot

1630 D 5303

2731 K 5303

 

3. Bokföring av skattekontot

insättning 7675 på skattekonto (1630)

arbetsgivareavgift -2583 (2731)

skatt -5092 (2710)

 

 

När jag nu ska bokför mitt skattekonto får jag en diff på -7675 hur ska jag göra för att lösa denna diff kontot 1630 ska bli noll

 

 

 

Tacksam för hjälp! 

 

Tack jennifer

 

 

NY MEDLEM

jennifer1,  den summan är den du fått  nedsatt statligt stöd på arbetsavgiften?

jag satte den på 3985 statligt stöd   (så D 1630 K 3985)  

NY MEDLEM

qjanqva & jennifer

 

Det ska inte bokföras som något statligt stöd

På lönekörningen MARS månad bokförs arbetsgivaravgifterna på konto:

7500 (Sociala och andra avgifter enligt lag och avtal 10,21%

7510 (Arbetsgivaravgifter 31,42%

 

Dessa 2 konton blir ihop samma belopp som motkonteras på konto 2731 = Avräkning lagstadgade sociala avgifter på lönekörningen

 

Detta är samma belopp som bokförs på arbetsgivardeklarationen

UTFORSKARE

Hej jennifer3 m.fl. 

Jag håller med Anna_86 om att bokföring ska ske på ordinarie konton, inte konton för statligt stöd. Sen finns frihet att använda olika 75-konton (7500 och 7510 är bra förslag).

 

Nu tror jag att jennifer3 egentligen bad om hjälp med sina konteringar.  För att hjälpa till så behövs info om den första arbetsgivardeklarationen bokförts eller om du började på 1.

3. verkar vara din avstämning, tänkte du göra något mer?

 

mvh,

 Stabo 

 

NY MEDLEM

Hej

Jag har redan skickat in arbetsgivaravgiften för mars till skatteverket så jag gick in enligt era instruktioner och rättade mina uppgifter med nedsättning av arbetsgivaravgifter på varje anställd. Jag har mindre än 30 anställda

Gick sedan in i Visma Lön 300 och skapade ny arbetsgivardeklaration och nytt bokföringsunderlag MEN jag får olika belopp. 

 

Skatteverket säger arbetsgivaravgifter på 90018 kr

Visma säger 84715 kr.

Jag har försökt att kolla alla anställda men kan inte hitta vart felet ligger.

Jag har en anställd född 1938-1954 samt några ungdomar som hade nedsättning av arbetsgivaravgiften men dessa verkar rätt.

Varför får jag olika summor, har ni någon ide?

/Catrin

NY MEDLEM

Hej Catrin6

Har du markerat någon som slutat som inte syns som anställd ? 

UTFORSKARE

I version 2020.1 eller senare är rutan Tillfällig nedsättning av arbetsgivaravgifter under Personal - Anställda på fliken Skatt och arbetsgivaravgift markerad för alla anställda med full arbetsgivaravgift för företag med upp till 30 anställda. Det innebär att arbetsgivaravgiften automatiskt justeras enligt de tillfälliga reglerna för dessa företag.

 

Tja vad skall man säja, vi är bara 3,5 personal på företaget. Inte en enda blev markerad enl. utfästelse. 

NY MEDLEM

Lisa Moberg

 

Jag råkade ut för samma sak .. supporten hade ingen förklaring till varför uppdateringen betedde sig olika ...

Jag hade 8 företag där uppdateringen fungerade precis som den skulle sen hade jag 11 företag där informationsrutorna var helt annorlunda vid uppdateringen mot vad det skulle generera och inga bockar sattes i på några anställda (typ mellan 1-8 anställda per företag) så var alla under 30 hos mig med. Jag fick MANUELLT bocka i denna bocken, sen fungerade uppdateringen som den skulle med bokföringsunderlaget och AGI. Mycket lurigt ...

Du verkar va en av de som råkade ut för den "felaktiga" uppdateringen som inte betedde sig som den skulle - precis lika jag på en del av mina bolag.  

UTFORSKARE

Hej Anna_86

 

Lite lustigt, uppdateringen laddade jag ned idag.

Har varit kund hos Spcs/Visma sedan slutet 80-talet och kan väl tycka att sedan Visma kom in i bilden så har nog kundnyttan fått stå tillbaks.

Se bara på det här med att kunna skicka lönebesked med automatik........... GDPR, kan vi inte själva få avgöra själva om vi uppfyller kraven.

Supporten har väl alltid varit halvrisig och har väl sällan förklaringar på nånting, har varit med om att få vänta i 6 månader på en buggfix, för att ingen annan klagade.

Programmen har dock alltid varit prisvärda och det är väl därför man har hängt med. 

CONTENT PRODUCER

Hej!

Ja, tyvärr har vi märkt att 30 anställda inte blir markerade automatiskt vid uppdateringen 🙁 . Vi rekommenderar därför att man kontrollerar att markeringen finns under Personal - Anställda - fliken Skatt och arbetsgivaravgifter.

APPLICATION SPECIALIST

@Imnas el Huvudinlägget innehåller nu även information angående regionalt stöd.

Jag skulle rekommendera att man i Visma Lön behåller markeringen för regionalt stöd på den anställde, och att man vid inlämning av arbetsgivardeklarationen hos skatteverket manuellt bockar i ruta 062 på individuppgiften på de anställda som även ska ha nedsättning av arbetsgivaravgifter i kombination med regionalt stöd.

NY MEDLEM

Hej! Jag rapporterar löner med brytdatum mellan den 20/21 varje månad. Jag har ju redan skickat in arbetsgivaruppgifter för mars. Om jag skapar  nya uppgifter i programmet istället för de jag redan skickat in, kommer de sänkta uppgifterna automatiskt gälla från 1 mars eller tar programmet med hela lönekörningen. Dvs från 21 feb - 20 mars. Det kanske står i nån tidigare tråd, men hittade det inte när jag sökte.

CHAMPION

Det är utbetalningsdatum som styr. Så för löner som utbetalades under mars gäller den sänkta avgiften.

NY MEDLEM

Ok vad bra. Då är det bara att hämta lönerna igen o ta ut en ny rapport att rapportera. Tack. 🙂

UTFORSKARE

Hej,

 

Jag hoppas att ni kommer väldigt snart med en uppdatering av Visma Lön 600 som gör möjligt att för samma person använda sig av flera reduceringsregler, tex både den tillfälliga nedsättningen av arbetsgivaravgiften och forskning och utveckling.

 

För tillfälle stödjer inte Visma Lön denna funktion, trots att det är godkänt av Skatteverket. Om man har 20 anställda varav 10 jobbar med FOU, blir det jobbigt att kryssa i ruta 62 och korrigera för varje anställd vid inlämning till SKV i maj . Dessutom blir bokföringsunderlaget felaktigt och  då ska man räkna om för varje person arbetsgivaravgiften för upp till 25 000 kr( 10,21% ) och för resten av lönen som överstiger 25 000 kr, ( 11,83% )så att det blir rätt. Det är oacceptabelt för oss kunder att lägga ner så mycket extratid för manuella rättelser! Det här borde räkna programmet automatisk. 

APPLICATION SPECIALIST

Hej @Wmadmin12 

Vi är medvetna om problematiken och att det just nu blir manuellt arbete i de fall när man har flera reduceringsregler. Jag har tagit detta vidare som ett önskemål till utvecklingsavdelningen.

 

UTFORSKARE

Hej,

Jag har försökt kolla i tråden, men har missat om det har tagits upp tidigare.

Ett av de bolag jag gör lönerna för har fem anställda, varav fyra är kopplade till FoU, dvs dessa har redan en reducerad agi. När första rapporten skapades för mars så fick jag en person med 10,21% lön 25000 kr, 2552 kr. Resten av det bruttolönebeloppet med agi 31,42%. För de personer med FoU fick jag den vanliga reduceringen "10%". Det bruttobeloppet var 203148, vilket gav mig 20314 kr i reducering. Så långt är jag med.

När jag skapade rapporten för april fick jag samma för en person, 2552 kr. Men för det underlag som ska användas för beräkning av reducering för FoU fick jag inte ihop det. Bruttobeloppet denna gång är 191082 kr och då ger systemet mig beloppet 37432 kr för reducering.

Jag förstår inte hur detta beloppet är uträknat!

 

Ska den tillfälliga nedsättningen även gälla de som koppling till FoU?

Om JA - Hur ska det då räknas ut?

Som systemet är just nu så antar jag att det blir ett manuellt arbete, men det är ok om jag bara får reda på hur jag ska göra så att det blir rätt.

 

När jag skulle bokföra mina löner så ändrade jag manuellt till att vara ha den normala FoU-nedsättningen. Det gjorde jag för att jag inte skulle dra av för mycket.