Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
Visma Administration, Fakturering & Förening
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 

Hantering av xml filer/P27/ISO20022 i Visma Administration

(uppdaterad av Mita Jonsson CONTENT PRODUCER ‎2021-11-17 14:46 )

Under åren 2021-2023 kommer bankerna att fasa ut Bankgirot och filer som LB, KI, UTLI och SISU. De kommer att ersättas med ny betalningsplattform (P27) som hanterar xml- filer enligt format standard ISO 20022.

De gamla formaten kommer att ersättas med hantering av xml-filer i Visma Administration, som även kommande betalningsplattform (P27) kommer att hantera. 

 

Från version 2021.11 så kan du skapa betalfil för dina svenska betalningar i format XML/ISO20022(pain.001.001.03) för bankerna Danske Bank, Handelsbanken, SEB och Swedbank. Du ändrar till detta format i företagsinställningarna under Betalningar - Utbetalningar. Har du Nordea så har det funnits stöd för detta format sedan tidigare.

 

I dagsläget stödjer vi inte återrapporteringsfiler av format Camt.053/Camt.054, men vårt mål är att det finns på plats innan årsskiftet 2021/2022. När det gäller övriga banker återkommer vi så snart vi har mer information.


Vi uppdaterar forumtråden  så fort vi har mer information. 

Du hittar mer information om Bankfilsformat och återrapporteringsfiler - Administration

 

Länkar: 

Artikel hos Svenska Bankföreningen om P27

 

Prenumerera på Nyheter i Visma Administration för att få mejl när vi lägger ut ny information.

64 Kommentarer
Lotta Glantz
INCIDENT COORDINATOR
(uppdaterad av Lotta Glantz INCIDENT COORDINATOR ‎2021-04-08 13:42 )

Uppdatering:
Från och med våren 2022 kommer du inte längre kunna hantera LB-filer för utbetalningar hos bankerna. I Visma Administration arbetar vi just nu på att bygga stöd för svenska betalningar i xml-format, för alla banker. Stödet finns redan idag för Euro-betalningar samt inhemska betalningar för Nordea. Vi hoppas vara färdiga med XML-stödet innan 
hösten 2021.

Sjölander
NY MEDLEM

Hej!

Har ni fått ordning så att man kan läsa in en återbetalnings-fil från Nordea om man skickat en XML-fil?

 

Lotta Glantz
INCIDENT COORDINATOR

Hej Sjölander!

Vad gäller återrapporteringsfil med Nordea, så finns det en forumtråd där disussionen redan pågår. Jag rekommenderar att du följer den för att få en återkoppling när det fungerar.

Återrapporteringsfiler från Nordea

Ha en fin dag!

Sjölander
NY MEDLEM

Jo, tack den har jag koll på!

Det är min egen tråd 🙂

 

Ha en bra dag!

Hej

Då Handelsbanken kommer att sluta med nuvarande system för LB-filer 31 mars 2021 undrar jag om Visma Administration kommer att fungera med XML-formatet i tid. Skrivs hösten ovan i tråden men är det hösten 2021 eller 2022 som åsyftas? På infosida står nämligen hösten 2022.

 

"Vi hoppas vara klara med stödet för nya bankfilsformatet till hösten 2022 i Visma Administration. "

Lotta Glantz
INCIDENT COORDINATOR

Hej Madeleine!

Jag ber om ursäkt för otydligheten, jag har justerat texten i den uppdaterade kommentaren och det är hösten år 2021, som vi siktar på att ha en lösning klar för det nya xml-formatet. 🙂

Hej Lotta!

Tack det låter bra, hösten 2022 kändes lite sent 😉.

Innebär detta att man när allt är klart måste göra en ny uppdatering av sin version av Visma Adm?

Annika36
UTFORSKARE

Hej Madeleine Björnberg

När jag är inloggad på Handelsbanken får jag fram följande information angående LB-filer mm:

 "...Detta innebär att stödet för en del gamla format kommer att tas bort. Om ditt företag använder något av följande filformat, behöver ni byta senast den 31 mars 2022."

 

Kan du ha läst fel på ett år?

 

Hej Annika

Nej det var inte på Handelsbankens hemsida jag menade utan hos Visma.

På en sida hos Visma stod det hänvisning till hösten 2022 (detta citat: "Vi hoppas vara klara med stödet för nya bankfilsformatet till hösten 2022 i Visma Administration ") vilket ju blivit lite sent om banken slutar med formatet redan våren 2022. Fick dock svar precis om att Visma siktar på hösten 2021 och då bör det ju vara lugna puckar.

Lotta Glantz
INCIDENT COORDINATOR

Det stämmer, det kommer en ny version i programmet eftersom stödet för filformaten behöver finnas i Visma Administration. 🙂 Vi kommer att informera både här i forumet och på våra versionsnyheter på hemsidan när och vilken versionen som gäller.

Ha en fin dag!

rcbovik
UTFORSKARE

Har man någon mer precis tidsplan över när den nya versionen kommer (annat än "hösten 2022")? Vi har allt fler kunder med SEB som huvudbank som efterfrågar detta nya filformat akut eftersom det inte går att se kommande betalningar när man skickar vanlig LB fil.

Lotta Glantz
INCIDENT COORDINATOR

Hej!
I dagsläget kan jag inte säga en mer exakt tidsplan, men jag hoppas kunna återkomma med en bättre uppskattning nu innan sommaren 2021. Jag rekommenderar att du prenumererar på detta inlägg, då får du ett mejl om när vi uppdaterar inlägget med mer information.

För att prenumerera på detta inlägget kan du klicka på prickarna uppe till höger och välj Prenumerera du får då ett mejl när inlägget uppdateras med en ny kommentar.  

Vts___
NY MEDLEM

Madeleine....Det är du i din första fråga som anger fel datum. Du råkar själv skriva att Handelsbanken stänger ner 31 mars 2021 men menar såklart 2022. Dock blir ju både undringar och svaren lite konstiga då! 

Se din första text så förstår du

Satt just själv och läste på om detta och "hajade" till i din första fråga då jag läst 2022 i ett brev som kommit. Vill därför bara påpeka detta!

Ha en bra dag 

ullabritt
NY MEDLEM

Hur kommer det bli med överföringen av lönefiler?

 

Lotta Glantz
INCIDENT COORDINATOR

Hej ullabritt!

Informationen om hur hanteringen blir i Visma Lön hittar du i följande forumtråd, som finns under produktkategorin Visma Lön och fliken nyheter här  på forumet 🙂https://forum.vismaspcs.se/t5/Nyheter-i-Visma-Lon/Hantering-av-XML-filer-i-Visma-Lon/ba-p/185256

 

Ha en trevlig kväll!

Torbjorn_Ottersten
NY MEDLEM

Hej.

 

Klockan tickar. Det här är dåligt skött av Visma SPCS måste jag tyvärr säga efter säkert 15 år som kund. Ingen information alls, om ni inte kommunicerar en tidplan måste ju jag anta att ni inte har någon. 

 

Vi ser nu en risk att vi inte kan betala våra räkningar i januari 2022. Då måste vi agera efter detta och undersöka hur vi kan lösa det och en migration tar lång tid att genomföra. Vi måste fatta beslut innan sommaren och då mycket redan innan talade för att flytta till "molnet"  så går vi den vägen om inga besked kommer under maj månad.

 

mvh

Torbjörn.

Lotta Glantz
INCIDENT COORDINATOR

Hej Torbjörn!
Vi kommer att göra de uppdateringar som behövs under hösten 2021 i Visma Administration, respektive Visma Fakturering och Visma Förening, så du behöver inte känna någon oro att programmet inte hanterar det nya formatet år 2022. Mer exakt hur lösningen ser ut och vad den kommer att innebära kommer det mer information om när vi har fastställt att den är leveransklar och den kommer släppas i en kommande version under år 2021.

Torbjorn_Ottersten
NY MEDLEM

Hej.

Duger inte. Tror inte ni skulle acceptera ett sådant besked från era leverantörer. "Oroa inte era söta små huvuden. Vi löser det senare i år"

Under 2021 kan innebära slutet av december 2021 och då kanske jag inte har resurser att uppdatera.

 

Att det inte redan är på plats är bara det irriterande.

 

Torbjörn

Mita Jonsson
CONTENT PRODUCER

Hejsan!

Idag (8/6) har vi släppt version 2021.1 som bland annat innehåller stöd för nytt betalformat, för att du ska kunna skicka svenska betalningar i formatet XML/ISO20022 som har Danske Bank, Handelsbanken, SEB eller Swedbank. För Nordeas kunder har det fungerat sedan tidigare.

Sjölander
NY MEDLEM

Vad bra att arbetet går framåt!

Men har ni löst problemet med att det inte går att läsa in återrapporteringsfiler från Nordea?

Ingen mening med att börja skicka med det nya formatet när återrapporteringen inte fungerar. 

Mita Jonsson
CONTENT PRODUCER

Hej Sjölander!

Mina kollegor på vår utvecklingsavdelning tittar på detta med återrapporteringsfiler från Nordea, och så fort vi vet mer hur vi löser det kommer vi att återkoppla i ditt andra inlägg här i forumet, https://forum.vismaspcs.se/t5/Diskussion-i-Visma/Aterrapporteringsfiler-fran-Nordea/td-p/182361

Ha en fortsatt solig dag!
/Mita

Agnetha Svensson
UTFORSKARE

Hej!

 

Hur fungerar det om jag gör dagens uppdatering, att sen göra leverantörsbetalningar?

Hur fungerar återrapporteringen?

Jag har Handelsbanken

 

Hälsningar Agnetha

Jenny Sjöström Sannéus
APPLICATION SPECIALIST

Hej!

 

Om du gör uppdateringen till version 2021.1 behöver du sedan gå in i företagsinställningarna och ändra om så att det är XML/ISO20022 (pain 001.001.03) du vill använda i företagsinställningarna under fliken Betalningar - Utbetalningar. När det väl är gjort kan du börja skicka leverantörsbetalningar som XML fil. När det gäller återrapportering har vi ingen hantering för det på plats ännu utan det ligger planerat att införa framåt. Just nu får du hantera återrapporteringen manuellt om du ändrar till XML. I dagsläget är det enbart Nordea som har hantering av XML både för leverantörsbetalningar och återrapporteringsfil. 

 

Ha det fint!

/Jenny

Agnetha Svensson
UTFORSKARE

Hej Jenny!

 

Tack för svar! 

Då väntar jag med den ändringen tills ni fått till återrapporteringen, känns bakåtsträvande att gå tillbaka och registrera gjorda utbetalningar manuellt i systemet.

 

Upptäckte att uppdateringen självmant ställt sig på XML, så ni borde informera alla om detta så det inte blir strul med utbetalningar och senare återrapporteringarna. Ni behöver också vara tydliga i nyhetsinformationen som ni skickat ut för version 2021.1 att den funktionen inte är klar.

 

Spontant känns det som att det hade varit bättre att ni väntat med XML funktion och infört detta tillsammans med fungerande återrapportering.

Hur långtid uppskattar ni att det tar tills även återrapportering är i funktion?

 

Ha en fortsatt fin dag!

 

Hälsningar Agnetha

Sjölander
NY MEDLEM

Hej Jenny,

Har ni löst återrapporteringsfilerna med Nordea sedan igår?

Eller menar du att Nordea kan skapa en återrapporteringsfil, men ni kan sedan inte ta hand om den?

Jag kan bara hålla med Agnetha om att det hade varit bättre att vänta med lanseringen tills ni var helt klara. 

rcbovik
UTFORSKARE

Fungerar inte återrapporteringen i övriga banker heller? Eller är det bara Nordea som berörs? Håller med föregående talare, släpp inte nya versioner innan alla funktioner är på plats.

Gustav Bergqvist
PRODUCT OWNER

Hej, 

 

Tack för era synpunkter. Vi kommer att uppdatera nyhetsinformationen för att tydliggöra förändringen.  Vår plan är att under hösten jobba vidare med återrapporteringsformatet, men något exakt datum då vi har funktionaliteten på plats kan jag tyvärr inte ge. Vill ni fortsätta arbeta med återrapporteringsfiler är det tillsvidare filformatet LB som är det rekommenderade. 

 

Anledningen till att vi valt att släppa möjligheten att skicka betalningar i nya formatet trots att vi ej har stöd för återrapportering är att vi har flertalet kunder som vill använda det nya formatet men inte använder sig av återrapporteringsfiler. 

 

@Sjölander Problematiken som varit kopplat till Nordea och återrapporteringen är löst vilket betyder att från Nordea kan filen läsas in om det är av filtypen DA1. 

 

Hoppas detta gav lite klarhet till era funderingar. 

 

Ha en fin eftermiddag! 🙂 

 

Agnetha Svensson
UTFORSKARE

Hej!

 

Tack för uppdateringen!

Bra att ni förtydligar förändringen, vad som fungerar i nuläget och hänvisar till LB om man vill fortsätta med återrapportering och att man måste aktivt gå in och välja vilken filtyp man vill använda 🙂

 

Ha en fortsatt fin eftermiddag!

Sjölander
NY MEDLEM

Hej @Gustav Bergqvist

 

Jag har återigen varit i kontakt med Nordea för att föröka reda ut varför det inte går att läsa in återrapporteringen i Visma. 

Använder man som jag Nordea Corporate Access (vilket man förövrigt kan välja i Visma tillsammans med XML) så är den enda möjliga återrapporteringsfilen en CAMT054.

Använder man däremot Nordea Business så får man en DA1-fil som återrapportering. 

 

Jag skulle med andra ord säga att ni inte löst problematiken med återrapportering från Nordea. 

 

//Cecilia

Gustav Bergqvist
PRODUCT OWNER

Hej Cecilia,

Förlåt om det blev ett missförstånd. Det vi rättade till i versionen var ett problem vi har haft gällande återrapporteringen av DA1-fil, den återrapporteringen funkar nu för Nordea Business-kunder.

Vi har ännu ej implementerat en lösning för återrapportering av formatet CAMT054, detta planerar vi som jag skrev ovan att jobba vidare med i höst. När vi kommit närmare en färdig lösning uppdaterar vi med status i denna tråden 🙂

 

Ha en fin dag!

 

/ Gustav

 

 

Sjölander
NY MEDLEM

Hej igen,

 

Att ni planerar att åtgärda återrapporteringen utav CAMT054 hos Nordea är inget jag fått information om varken här eller hos er support. Eller förutsetts det att jag ska veta att Nordea har två olika lösningar beroende på vilket inlogg man använder hos dem? 

Jag kan inte se att ni skriver det någonstans heller. Ni pratar enbart om ett Nordea. 

Men jag får väl ge mig till tåls och hoppas på att det löser sig innan året är slut. Det här är en följetång som pågått sedan förra hösten, där det enda svaret jag fått från er är att det visst fungerar för Nordea. Bättre tydlighet från er sida hade absolut varit en fördel. 

// Cecilia

Angela6
NY MEDLEM

Hej!

Vi användar Handelsbanken och jag undrar efter när ni har uppdaterat Visma som anpassade P27, behöver vi som företagare göra egen uppdatering i Vimsa administration 2000 eller räcka det för företag att ladda ner den senast version efter er uppdatering?

Tack på förhand! 

Angela

Jenny Sjöström Sannéus
APPLICATION SPECIALIST

Hej @Angela6!

 

Då du har Handelsbanken behöver du bara välja XML/ISO20022 (pain 001.001.03) i företagsinställningarna under Betalningar - Utbetalningar efter att du uppdaterat till version 2021.11. Viktigt att tänka på är att vi i dagsläget inte stödjer återrapporteringsfil av format Camt.053/Camt.054 som Gustav skrivit i tidigare kommentar, så har du ett behov av återrapportering rekommenderar vi fortfarande att du använder dig av LB-formatet.  

 

Ha en fin dag!

/Jenny

Agnetha Svensson
UTFORSKARE

Hej @Angela6 !

 

Vi har också Handelsbanken, den information som jag fått från min bankkontakt är att dom inte är klara än med P27. Så gör inga ändringar än!

Räkna med efter årskiftet eller om det kommer info om att det är igång tidigare.

 

Hälsningar Agnetha 

Jenny Sjöström Sannéus
APPLICATION SPECIALIST

Hej igen!

 

Bankernas satsning för en gemensam betalningsplattform (P27) är inte klar precis som @Agnetha Svensson skriver så man behöver inte byta till att skicka sina betalningar i XML-format redan nu utan kan avvakta ett tag till. Vill ni läsa mer om P27 och just Handelsbanken så rekommenderar jag att ni tar en kik på deras sida P7 - Ny nordisk betalplattform.

 

/Jenny

Angela6
NY MEDLEM

Tack Jenny och Agnetha ! Då väntar vi ett tag tills Handelsbanken är klar.

Önskar er en trevlig fredag!

Angela

KarinF
NY MEDLEM

Hej Gustav och Lotta (och alla ni andra),

 

vi som hanterar andra banker (i detta fall Citibank) undrar när vi kommer kunna skicka betalningar i XML/ISO format? När man väljer annan bank i Visma under utbetalningsfliken just nu går det enbart att skicka i LB format.

 

Finns någon tidsplan på när detta kan bli aktuellt? Tacksam för svar...

Angela6
NY MEDLEM

Vi har fått information från min bankkontakt på Handelsbanken:

"Det är bra om ni går över till P27. Har du kontaktat er support för ert affärssystem och stämt av så att ert affärsprogram är P27 kompatibelt? From 31 mars 2021 går det inte längre att skicka i det gamla formatet".

Vilken betyder Handelsbanken är klar med P27. Har någon av er som testa av Pain.001?

Hälsningar

Agnetha Svensson
UTFORSKARE

Hej Angela6

Vi har fått info om 31 mars 2022, pratade med min bankman på Handelsbanken senast i juni i år 2021 och hon kunde inte erbjuda det nya då utan rekommenderade att fortsätta med LB till det blir klart. Hon förväntade sig att det ska bli klart senare under hösten. Jag har inte fått något från banken att nu är det klart för att skicka i nya, har du?

Hälsningar Agnetha 

Angela6
NY MEDLEM

@Agnetha Svensson Ja, jag har frågat idag, har fått svar från Handelsbanken att vi kan går över till P27

Catarina5
UTFORSKARE

@Angela6 

Vi har Handelsbanken och jag har skickat med Pain.001 de senaste veckorna och det fungerar! 

Eftersom jag inte använder mig av återrapporteringsfilen så ville jag testa och som sagt det fungerar. 

Mvh Catarina

Angela6
NY MEDLEM

Nu har jag testat och har skickat i vägen betalning med Pain.001 på Handelsbanken. Det fungerar 🙂

Agnetha Svensson
UTFORSKARE

Fint att det går att skicka och betalningar fungerar nu, har någon av er provat återrapportering av betalfiler? Använder det😅

Catarina5
UTFORSKARE
(uppdaterad av Catarina5 ‎2021-09-21 14:50 )

Som jag har förstått det så fungerar återrapporteringen i Handelsbanken men inte i Visma. Använder inte det själv så jag är lite osäker...

Angela6
NY MEDLEM

ja, det står på Handelsbanken hemsida som jag har läst idag,  det är inte klar med återapportering gäller Bankgiro ankommande betalning i filformat camt.054 credit. Men vi använda inte det.

Lotta Glantz
INCIDENT COORDINATOR

Hej!

Precis som ni har kommit fram till och som min kollega Jenny skrivit tidigare om Handelsbanken, så fungerar det att skapa betalfil XML/ISO20022 (pain 001.001.03) i företagsinställningarna under Betalningar - Utbetalningar efter att du uppdaterat till version 2021.11. Banken tar emot denna fil. Det viktiga att tänka på är att vi i dagsläget inte stödjer återrapporteringsfil av format Camt.053/Camt.054, detta siktar vi på att ha stöd för i en kommande version nu under hösten 2021.

Angående Övriga banker:
Här har vi ännu inte en uppskattad tidsplan, men så snart vi har mer information, så kommer vi att uppdatera med informationen i denna forumtråd.


Agnetha Svensson
UTFORSKARE

Tack för svar Lotta!

Då väntar jag tills ni även fixat återrapporteringen. 😊 sparar så mycket tid på både skicka betalfiler och återrapportera 🙌🏻

KarinF
NY MEDLEM

Hej Lotta,

 

Tack för svar - vet du om det kommer komma en lösning de närmaste månaderna? Ursäkta, vet att du skrev att ingen tidsplan finns men jag har flertalet kunder i andra banker där LB formatet orsakar problem. De behöver XML formatet...

Lotta Glantz
INCIDENT COORDINATOR

Hej KarinF!

Jag hoppas kunna ge mer information angående hanteringen av bankfilsformatet för Övriga banker, inom de närmast veckorna. Och att vi då har en tydligare bild om hur många månader det rör sig om då. 

Annicka1
UTFORSKARE

Vi har VISMA Administration 2000 och vår bank är Danske Bank.

Jag försökte skicka en XML fil istället för LB men det gick inte, banken stoppade filen. Då kontaktade jag banken och fick nedan svar som jag inte vet hur jag ska ställa mig till? Ska jag avvakta bytet?

 

"För att ha möjlighet att sända Bankgironummer som frånkonto i ISO20022 (Xml)  fil krävs i nuläget ändringar på avtal hos oss.

Vänligen ta del av nedan alternativ:

  • Ni undersöker med er ERP leverantör om möjligheten finns att sända filerna med Kontonummer/IBAN istället för Bankgironummer. Skapa då om filen och sänd den på nytt till oss.
  • Om er ERP leverantör inte har möjlighet att skapa filer med Kontonummer/IBAN finns nedan två alternativ:
  1. Ni återgår till LB format till nya uppdateringar för det möjligt att sända Kontonummer/IBAN som frånkonto.
  2. Vi utför ändring som möjliggör fil med bankgironummer som frånkonto. Observera att denna ändring innebär att ni inte längre har möjlighet att sända LB & KI (lön) filer till Bankgirocentralen för berört Bankgironummer. Om ni avser att sända filer till bankgirocentralen bör ni överväga alternativ 1."