Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
Visma Administration, Fakturering & Förening
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 

Hantering av xml filer/P27/ISO20022 i Visma Administration

(uppdaterad av Mita Jonsson CONTENT PRODUCER ‎2021-11-17 14:46 )

Under åren 2021-2023 kommer bankerna att fasa ut Bankgirot och filer som LB, KI, UTLI och SISU. De kommer att ersättas med ny betalningsplattform (P27) som hanterar xml- filer enligt format standard ISO 20022.

De gamla formaten kommer att ersättas med hantering av xml-filer i Visma Administration, som även kommande betalningsplattform (P27) kommer att hantera. 

 

Från version 2021.11 så kan du skapa betalfil för dina svenska betalningar i format XML/ISO20022(pain.001.001.03) för bankerna Danske Bank, Handelsbanken, SEB och Swedbank. Du ändrar till detta format i företagsinställningarna under Betalningar - Utbetalningar. Har du Nordea så har det funnits stöd för detta format sedan tidigare.

 

I dagsläget stödjer vi inte återrapporteringsfiler av format Camt.053/Camt.054, men vårt mål är att det finns på plats innan årsskiftet 2021/2022. När det gäller övriga banker återkommer vi så snart vi har mer information.


Vi uppdaterar forumtråden  så fort vi har mer information. 

Du hittar mer information om Bankfilsformat och återrapporteringsfiler - Administration

 

Länkar: 

Artikel hos Svenska Bankföreningen om P27

 

Prenumerera på Nyheter i Visma Administration för att få mejl när vi lägger ut ny information.

65 Kommentarer
Joanna Norlander
APPLICATION SPECIALIST
(uppdaterad av Joanna Norlander APPLICATION SPECIALIST ‎2021-09-27 08:51 )

Hej Annika!

 

Precis som banken skriver så behöver du skriva om ditt avtal om du ska skicka utbetalningar i formatet Xml. Är det dock så att du arbetar med Visma Lön så får det dock konsekvensen som banken skriver i punkt 2, därför kan det vara en bra idé att avvakta med att gå över till Xml tills det finns på plats även i löneprogrammet. Mer om tidsplanen för Xml-filer i Visma Lön kan du läsa om i denna forumtråd: Hantering av XML-filer i Visma Lön.

Stockpipe
UTFORSKARE

Hej

I dagsläget använder vi LB-filer vid betalning av lev.fakturor (Handelsbanken) men nu när dom ska ta bort LB-filer och man måste gå över till annat format så kommer man inte kunna skicka med kreditfakturor till Handelsbanken för bevakning. Vi jobbar i en branch där det förekommer väldigt många lev.kreditfakturor på stora belopp och ibland kan det handla om ca 80-100 småfakturor som skall kvittas mot en enda stor kredit. Att sitta och manuellt kvitta dessa skulle ta enorm tid så undrar hur andra kommer att hantera detta då vi säkerligen inte är ensamma om detta problem.

Annapanna1
NY MEDLEM

Som jag förstår det kommer det inte längre att finnas någon bevakning av kreditfakturor hos bankerna när man börjat använda P27, utan dessa måste man bevaka själv. Hur hanterar man det enklast i Visma? (använder Visma 2000)

Joanna Norlander
APPLICATION SPECIALIST

Hej Anna!

 

Det stämmer att man i P27 inte kommer kunna skicka med kreditfakturor i en betalfil om summan överstiger summan på debetfakturan. Det finns ingen hantering för bevakning i Administration, utan du behöver kvitta dessa/lägga in betalning på debet- och kreditfaktura innan betalfil skickas. Om du försöker skicka en betalfil där kreditfakturornas belopp som överstiger debetfakturans belopp får du ett meddelande om detta när filen skapas i Administration så du kan inte skicka filen vidare till banken. 

 

Jag vill även förtydliga om någon annan ser tråden att det kommer fungera att skicka med kreditfakturor till svenska leverantörer så länge det är samma betaldatum på debet och kredit samt att beloppet på kreditfakturan understiger debetfakturans belopp. Det är endast när kreditfakturornas belopp överstiger debetfakturans belopp som det inte kommer vara möjligt att skicka dessa till banken.

Annapanna1
NY MEDLEM

Då har jag en följdfråga eller två;
Kan man skicka en kreditfaktura ihop med flera debetfakturor där den totala summan överstiger kreditfakturans belopp? Eller blir det också fel?

 

Vi får ofta större kreditfakturor som ligger för bevakning ett par dagar/veckor och så "plockar man därifrån" vartefter, så det här nya sättet blir ju en klar försämring... Det innebär att alla måste börja betala ut kreditfakturor åt både höger och vänster vilket inte kan underlätta för någon, utan tvärtom bara innebär mer jobb.

Och vad händer om man skulle ha en kreditfaktura liggande hos banken under bevakning just när skiftet sker?

 

Jag vet att det här nya sättet inte är Vismas påhitt, men jag ser inga direkta fördelar. Finns det några fördelar för oss som företag, eller är det bara tänkt att underlätta för bankerna?

Stockpipe
UTFORSKARE

Då är vi i exakt samma position vad det gäller kreditfakturor. Blir ju en klar försämring detta. Vi har börjat kolla runt bland andra bokföringssystem om någon har en vettig lösning på detta.

Joanna Norlander
APPLICATION SPECIALIST

Hej!

 

Så länge summan av debetfakturor är större än kreditfakturan så går det bra att skicka dessa (mellanskillnaden mellan debet och kredit måste vara större än 0). Tanken är att man ska kunna effektivisera betalningsflödet för utlandsbetalningar genom att ha ett gemensamt format. Detta innebär då att man även behöver hitta vägar som passar ett större antal länder än endast Sverige vilket kan medföra ändringar i vårt befintliga arbetssätt. 

Limmaredsror
NY MEDLEM

Hej

 

Men om man nu mest jobbar inom Sverige med stora kreditfakturor som kvittas mot flera debitfakturor så försämrar det vårat arbetssätt betydligt även om det förenklar för dem som gör utlandsbetalningar. Kommer ni att göra någon förändring i VISMA Administration framöver för att kunna lösa detta eller får vi kunder lösa det själva?

 

 

Lotta Glantz
INCIDENT COORDINATOR

Hej Limmaredsror!

Det kommer inte att göras en förändring i Visma Administration som det ser ut just nu. Jag har lyft din fråga som önskemål på produktförbättring i Visma Administration. 

danielosser
NY MEDLEM

Hej.

Jag har precis uppdaterat min Administration 2000 till version 2021.2. Jag kan inte läsa in återrapporteringsfil från Handelsbanken i XML_ISO20022_CAMT054 format.

Av någon anledning gick inte den ordinarie filen i LB format att läsa tillbaka.

 

Har ni en tidsplan på när stödet för filformatet kommer? 

 

Lotta Glantz
INCIDENT COORDINATOR

Hej!

I version 2021.2 har vi inte gjort någon förändring på återrapporteringsfil från Handelsbanken. Format XML_ISO20022_CAMT054 format kan inte hanteras i dagsläget och du ska kunna hantera LB-formatet fortfarande.
Angående en tidsplan så återkommer jag med den här i denna tråd, så snart jag har information om det. 
Om du prenumererar på denna forumtråd, så får du ett mejl när vi publicerar ny information.

Vi har en jättebra sammanställning för hanteringen av bankfiler i Administration i följande inlägg: Bankfilsformat och återrapporteringsfiler»

 

mllind
NY MEDLEM

Tiden börjar rinna ut.... Dåligt att det inte är löst med LB-filer från Handelsbanken. Förutsätter att det kommer en lösning inom snar framtid! 

Jenny Sjöström Sannéus
APPLICATION SPECIALIST

Hej!

 

Vi jobbar på att få återrapporteringen klar och vi har förhoppningen över att ha det på plats innan årsskiftet. 

 

Ha det fint!

/Jenny

 

Danapo
NY MEDLEM

Hej,

 

Hade tänkt att gå över och skicka med det nya filformatet efter årsskiftet men vad jag förstår det som går det ännu ej att läsa in XML/ISO20022 filerna vilket blir en stor brist för vår del. Det börjar ju närma sig att de stänger ner det gamla bankgiro filsystemet. Ligger ni nära att implementera inläsning av de nya formatet eller finns det något deadline satt så man vet lite hur man skall planera?

 

mvh

Daniel

Jenny Sjöström Sannéus
APPLICATION SPECIALIST

Hej @Danapo!

 

Vår förhoppning är att vi ska ha återrapporteringen för Camt.053/Camt.054 på plats innan årsskiftet och vi återkopplar här i tråden när vi har mer information. 

 

Ha en fin dag!

/Jenny