Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
Visma Administration, Fakturering & Förening
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 

Vi uppdaterar till SQL Server 2017 under hösten 2020

(uppdaterad av Mita Jonsson CONTENT PRODUCER ‎2021-04-30 11:02 )

För att följa med i utvecklingen kommer vi uppdatera SQL-databasen i Visma Administration, Visma Byråstöd, Visma Lön och Visma Tid till SQL Server 2017 under hösten 2020. Den SQL-databas vi använder idag är SQL 2014 Express.

 

Om du idag använder äldre operativsystem på dina datorer som exempelvis Windows 7, Server 2008, Server 2008 R2 eller äldre, kommer du inte kunna uppdatera till SQL Server 2017 när vi släpper nya versioner till hösten och framåt eftersom SQL Server 2017 inte fungerar med äldre operativsystem. 

Du kommer kunna uppdatera till de nya programversionerna under förutsättning att du använder SQL Server 2014 Express eller nyare. Använder du en äldre version av SQL Server måste du först uppgradera till SQL Server 2014 Express.

 

Du kan läsa mer om vilka operativsystem som fungerar med SQL Server 2017 på Microsofts sida om SQL Server 2017 » 

Visma Spcs Systemkrav »

42 Kommentarer
PelleWidell
UTFORSKARE

Mycket positivt att ni uppgraderar motorn till 2017, kommer det komma några funktioner som utnyttjar nyheterna i främst SQL2016 exempelvis JSON, Always Encrypted, Data Masking (Perfekt för GDPR), vi DBA kan ju utnyttja lite bättre funktioner som QueryStore, utökade TempDB inställningar, Online Index Rebuild och bättre tuning.

Så detta är verkligen en bra nyhet, men man vill ha lite mer info om hur det faktiskt kommer användas.

Joanna Norlander
APPLICATION SPECIALIST

Hej PelleWidell!

 

Kul att du är taggad på bytet:)

 

I nuläget ligger fokus på själva bytet, vi har därför inte för avsikt att utveckla funktionaliteten som det ser ut just nu.

 

/Joanna

Weronica
UTFORSKARE

När kommer ni byta? Då jag kommer behöva köpa ny dator, så vore det bra med lite mer exakt när bytet kommer genomföras. 

Mita Jonsson
CONTENT PRODUCER

Hej Weronica!

Vår ambition är att vi kommer släppa versioner med SQL Server 2017 i september - oktober 2020. 

m3krister
NY MEDLEM

Hej, som jag förstår det kan man alltså köra vidare med Windows 7 om man har SQL 2014 Express, som ju är det normala alternativet redan?

Och att det kanske längre fram (ej angivet av er nu när) kommer att behöva uppdateras Windows för att kunna köra SQL 2017 när det väl kommer att bli skillnad på funktionalitet mot SQL 2014 Express??

Mita Jonsson
CONTENT PRODUCER

Hej M3krister!
Du har uppfattat det hela helt rätt.

Agronom Andersson
UTFORSKARE
(uppdaterad av Agronom Andersson ‎2020-07-29 17:10 )

Anteckning 2020-07-29 170540.png

HAR JAG VAD SOM BEHÖVS INFÖR UPPDATERINGEN?

Tinna Gunnarsson
MODERATOR

Hej Helena,

 

Om du kontaktar supporten så kan mina kollegor titta på hur det ser ut hos dig.  

Välkommen!

Tinna

A_ ITchefen
UTFORSKARE

Vi har då för gamma server och enda anledningen att vi har egen server kvar är att vi använder Visma. Det mesta annat körs ju i molnet nu...

Vad finns det för lösningar i molnet för att köra Visma admin vidare? Har Visma en hosting tjänst för detta?

PelleWidell
UTFORSKARE

LÄnken GustavF ger är dock ingen molntjänst utan "bara" en virtuell server där ni ersätter er fysioska server med en nyare virtuell.

Önskar ni en ren molntjänst, där någon annan även tar hand om servern kan jag tipsa om IT-stöds tjänst - https://forum.vismaspcs.se/t5/Anvandartips-i-Visma/Anvand-Visma-Administration-som-en-molntjanst-hem...

 

Enligt rykten kommer förhoppningsvis även en tilläggsportal som gör om Visma Admin till motsvarande eEkonomi för alla externa slutkunder.

 

 

A_ ITchefen
UTFORSKARE

Tack. Konstigt att inte Visma tipsar om det när man chattar med dem.

 

Det ser ut som om IT-stöd använder Microsoft och terminalserver app, då borde man ju kunna använda det i sin befintliga M365 utan att gå via IT-stöd oxå? Hur svårt kan det vara? Någon som har testat?

PelleWidell
UTFORSKARE

M365/Azure/Glesys är alla samma sak egentligen, det du får av IT-stöd är ju supporten även på Visma Admin.

Av de andra tre får du en "server" medan det du får av IT-stöd är ju "Visma Admin". Har ni egen IT som kan hantera Windows och Visma Admin funkar det med de andra tre, men annars skulle jag rekommendera IT-stöd för enkelheten och supporten.

Anders J
NY MEDLEM

Hej,

 

måste även klienterna uppdateras från W7 eller räcker det servern klarar kraven?

Joanna Norlander
APPLICATION SPECIALIST

Hej Anders!

Om du endast arbetar med Visma Administration så är det inga tekniska hinder för att du har Windows 7 på klient och nyare operativsystem på serverdatorn då sql-servern installeras på servern. Om operativsystemet på servern är av nyare modell som stödjs av Sql 2017 så är det alltså Sql 2017 som kommer installeras. Jag förstår att det finns anledningar till att man vill ha kvar Windows 7 som operativsystem, men vår rekommendation ur säkerhetssynpunkt är ändå att du uppdaterar till ett nyare operativsystem även om det inte är ett tekniskt hinder.

 

Är det dock så att du exempelvis arbetar via Byråstöd så installeras sqlservern även på klienterna och då fungerar det inte att köra Sql 2017 om du har Windows 7. Vi har även genom våra tester märkt att det kan upplevas något långsammare att arbeta i Byråstöd om det är så att klienterna kör Sql 2014 (dvs om du har Windows 7) och servern har Sql 2017.

 

/Joanna

Lotta Glantz
INCIDENT COORDINATOR

Hej!

Idag släpptes version 6.0 av Visma Byråstöd, i den versionen har vi nu uppgraderat till SQL Server 2017.

Har du ett äldre operativsystem (t ex Windows 7) som inte är kompatibelt med denna SQL-version, kommer programmet ändå fortsätta fungera. Då används istället SQL Server 2014 Express.
Använder du en äldre version av SQL Server än SQL Server 2014 Express kan du fortsätta använda den om du först uppgraderar till version 5.91 av Visma Byråstöd. Du hittar den under Viktig information på nedladdningssidan på vismaspcs.se.

 

Visma Byråstöd är först ut att uppdatera till SQL Server 2017 under hösten 2020 och när övriga produkter är på gång kommer information att anges här i tråden.
Ha en fin dag!

Akesson
NY MEDLEM

Hej,

Jag använder idag Administration 500 utan SQL och egen SQL 2016 server kommer uppgraderingen till 2017 att påverka mig ?

 

Lotta Glantz
INCIDENT COORDINATOR

Hej!
Du som använder en egen SQL-server kommer inte att påverkas eftersom du installerar en SQL-fri variant av våra program. 🙂

Lotta Glantz
INCIDENT COORDINATOR
(uppdaterad av Lotta Glantz INCIDENT COORDINATOR ‎2020-09-28 09:55 )

Hej!

Nu på morgonen har vi släppt Visma Lön 100/300/600 version 2020.3. I den versionen har vi nu uppgraderat till SQL Server Express 2017.

Har du ett äldre operativsystem (t ex Windows 7) som inte är kompatibelt med denna SQL-version, kommer programmet ändå fortsätta fungera. Då används istället SQL Server 2014 Express.

 

I länken nedan kan du läsa om du har Windows 7:

SQL Server 2017 Express går inte att installera på en dator som använder Windows 7

 

Ha en fin dag!

 

m3krister
NY MEDLEM

Då jag har Server 2012 på server och blandat W7 Pro och W10 Pro på arbetsstationerna för närvarande  (håller på att uppdatera alla till W10 Pro), finns det något sätt att INTE uppdatera SQL på server för att det inte skall bli problem med de arbetsstationer som fortfarande inte fått W10 Pro?

Jesper Kindblad
ANSTÄLLD

Hej m3krister,

Det beror lite på vilka produkter ni använder. Använder ni Visma Byråstöd så installeras SQL även lokalt på klienterna, så då hade min rekommendation varit att ni avvaktar lite med att uppdatera till de senaste versionerna av våra produkter, tills det att ni lyckats uppdatera operativsystemet på samtliga datorer. Arbetar ni inte genom Visma Byråstöd så installeras SQL endast på serverdatorn och klienternas operativsystem blir således inget problem.

 

Vill ni, som du säger, avvakta med att uppgradera till SQL Server 2017 så finns det två alternativ. Jag listar dessa nedan med tillhörande förklaring.

1. Avvakta med att uppgradera till den senaste versionen av Vismas produkter tills dess att ni uppdaterat operativsystemet till Windows 10 på samtliga datorer, dvs samma rekommendation som jag nämnde lite tidigare i mitt inlägg. Värt att notera är dock att Visma Lön använder sig utav tvingande årsversioner, så för de kunder som arbetar med Visma Lön så kommer det krävas en uppdatering runt årsskiftet.

 

2. Installera och använd en egen SQL-server. Då får man möjlighet att själv välja vilken typ av SQL Server som ska användas eftersom att man då får våra produkter helt fria från den SQL som normalt sätt skickas med. Skicka då ett mejl till licensnyckel.spcs@visma.com med ditt kundnummer/organisationsnummer, samt en begäran om en version utan SQL. Du kommer därefter att få en länk till en sådan installation tillsammans med en licensnyckel.

Lars Nilsson LTAC
NY MEDLEM
(uppdaterad av Lars Nilsson LTAC ‎2020-10-02 15:31 )

Era installationsanvisningar behöver bli betydligt tydligare. På ett ställe står det om separat installationsfil för egen SQL men på en annan sida nämns inte detta. Inställningar för SQL saknas helt vad jag kan hitta. Vilka behörigheter ska sättas i SQL eller går detta vi programmets SA-konto?

 

Nu körde jag den 'vanliga' filen fastän jag hade egen SQL men då instansen för Visma var döpt till just 'Visma' så kände installationsprogrammet av detta och allt verkar ok. Det som inte var ok var att brandväggsreglerna som autoskapades var begränsade till 'local subnet' på remote adress vilket tog mig ett tag att hitta och kändes lite överflödigt i en företagsmiljö.

 

Mapparna som delas ut av installationen, behöver dessa? SPCS Lön gissar jag 'ja' på då den verkar hålla lite information som inte ligger i SQL. Mappen för arbetsplatsinstallation kan jag väl lika gärna ta bort delning på när jag installerat mina klienter?

Jesper Kindblad
ANSTÄLLD

Hej Lars,

 

Tack för din input! Om du tycker att informationen är otydlig så ska vi självklart kika över detta. Vill du hjälpa oss genom att länka den sida som du anser ha bristfällig information?

 

Ska man använda sig av en egen SQL så är det inte tänkt att man ska köra den "vanliga" installationsfilen, då en ny SQL-instans med namnet VISMA då försöker installeras. I ditt fall förstår jag det som att du redan hade en instans med just namnet VISMA och att programmet således fungerade trots allt, men jag tar med mig din input gällande ett förtydligande. 

 

Gällande mappstrukturen och specifikt "Visma Lön arbetsplatsinstallation" så är det den mapp som används för klientdatorer i nätverket när det är dags att uppdatera sitt löneprogram, vilket man i regel gör löpande. Skulle du ta bort delningen på denna mapp så hade du behövt dela ut den på nytt när det väl är dags att uppdatera programversionen på klienterna.

Lars Nilsson LTAC
NY MEDLEM

Hej..!

 

Ta till exempel: https://www.vismaspcs.se/visma-support/visma-lon-600/content/online-help/installationsanvisning.htm

Där står det inget om spec. fil för icke-lokal SQL.

 

Behöver man sätta några behörigheter i SQL-instansen för programanvändare eller går användares ändringar via Vismas SA-konto som sätts upp vid installationen?

PelleWidell
UTFORSKARE

Där du laddar ner filerna för egen SQL (Vilket du måste ha gjort vid din förra installation då det som sagt är egna filer) finns även en fil "Installation utan SQL Server - Visma Administration.pdf"

 

Där står bland annat att man skall köra SQLInst.exe efter installation (Gissa varför jag vet att detta skall göras? *S*)

 

Som DBA tycker jag det är tokigt att behöva köra en EXE fil man inte vet vilka ändringar den gör på min egen SQL, det hade varit mycket mer anpassat om det var rent SQL script som vi DBA kör.

 

Köra en applikation som SA, det är inte ens värt att kommentera...

 

PelleWidell
UTFORSKARE

@Jesper Kindblad, värt att nämna är att er egen support rekommenderar att man döper sin egna installation till Visma, eftersom er uppgraderingsprocess envisas med att döpa om instansnamnet, så även om man har ändrat till egen (Excis "MinVisma" så skrivs det över efter varje uppgradering och applikationen slutar fungera.. Faktiskt riktigt irriterande.

Därav man rekommenderas att döpa den till Visma, men då upptäcker tydligen inte er standardinstallation att det är en egen SQL-installation...

Lars Nilsson LTAC
NY MEDLEM
(uppdaterad av Lars Nilsson LTAC ‎2020-10-02 15:52 )

Tack för information.

PelleWidell
UTFORSKARE
(uppdaterad av PelleWidell ‎2020-10-02 15:58 )

Hej Lars!

 

Förlåt för att man försöker vara hjälpsam (Edit, ser nu att du redigerat ditt svar).

Du är dock otydlig, för i fitt första inlägg skriver du "Nu körde jag den 'vanliga' filen fastän jag hade egen SQL" och i ditt senaste svar "då jag inte har någon tidigare installation med egen SQL"

Lars Nilsson LTAC
NY MEDLEM
(uppdaterad av Lars Nilsson LTAC ‎2020-10-02 16:06 )

Ursäkta om det var otydligt. Om du är intresserad så är min (den jag fått ärva dvs..) bef. installation en lokal SQL Express på en TS som kör 2008R2. Jag har nu satt upp en ny Server 2019 med SQL 2019 där jag gjort en instans som heter 'Visma' och där jag därefter installerat Visma 600 med den 'vanliga' installationsfilen. Det som störde mig mest var ang. brandväggsreglerna men det gick hyfsat fort att hitta det problemet.

 

EDIT: Något om 'sqlinst.exe' såg jag inte i pdf-filen du hänvisade till på Vismas FTP. Jag ser heller inte något sådant program i .zip-filen?

 

Så för att svara på din kommentar ovan så upplever jag att programmet visst märker av att det är en egen SQL så länge man döpt denna till Visma. Detta verkar dock inte vara 'by design' vilket jag tycker är lite synd. Att behöva gå och modda config-filer år 2020 när detta kan läggas in i installationsgränssnittet känns lite gammalmodigt också.

PelleWidell
UTFORSKARE

Hej Lars!

Fungerar Visma administration/Lön nu efter du migrerat till nya servern?

Behöver du hjälp att få igång något eller ville du mest tipsa supporten om att informationen kan/borde förtydligas?

 

Har du döpt din instans till något annat så kommer den vanliga installationen inte bry sig om det utan installera en egen Expressinstallation med namn Visma, vilket är helt rätt. Att det fungerar för dig men inte för mig kasnke beror på att jag inte kör SQL Express utan SQL Standard då jag vill utnyttja kraften i SQL Server med bland annat automatisk backup...

 

Finnsmycket man kan känna vara gammalmodigt, där håller jag med dig, men det är ju därför Visma vill sluta med OnPrem program för att istället sälja i sin webbaserade tjänst, då kan du inte längre kolla deras kod. 😉

 

Lars Nilsson LTAC
NY MEDLEM

Nej, jag kör inte heller SQL Express då jag jobbar för ett företag och som du säger, man vill ha lite mer funktioner än vad SQL Express medger.

 

Ja, det verkar fungera, läser in mina säkerhetskopior nu och går logga in i bolagen och kolla uppgifter iaf. Ska be lönekontoret kolla på måndag hur det skiner så jag vet säkert innan jag drar pluggen på den gamla installationen.. 😮

PelleWidell
UTFORSKARE

Edit: Efter din editerade inlägg så kanske det inte finns för lön, som du såg hette min fil "Installation....Visma Adminsitration.pdf". Jag tog felaktigt slutsatsen att du även hade Admin då detta är forumet för Administration...

 

Lars Nilsson LTAC
NY MEDLEM

Haha, jo, har insett detta tidigare också då många guider på lön verkar hänvisa till administration även fast man gått in på lön vilket är lite störande. Men förstår att instruktionerna många gånger är väldigt snarlika.

 

Tack och trevlig helg..!

Jesper Kindblad
ANSTÄLLD

Hej @Lars Nilsson LTAC,

Tack, jag ska se över möjligheterna för att utöka informationen gällande egen SQL på den sidan! 🙂

Nej, du behöver inte göra några konfigurationer gällande behörigheterna.

 

Trevlig helg!

 

Lotta Glantz
INCIDENT COORDINATOR

Hej!
Idag har vi släppt Version 2020.2 av Visma Administration/Förening och Fakturering.

I den versionen har vi nu uppgraderat till SQL Server Express 2017.

Har du ett äldre operativsystem (t ex Windows 7) som inte är kompatibelt med denna SQL-version, kommer programmet ändå fortsätta fungera. Då används istället SQL Server 2014 Express.

 

I länken nedan kan du läsa om du har Windows 7:

SQL Server 2017 Express går inte att installera på en dator som använder Windows 7

LottaUppsala
UTFORSKARE

Hej!

Idag har jag inte kunna synkronisera i Visma Tid. I går uppdaterade vi Admin 2000 och Lön 600 till nya SQL servern.

Hänger detta ihop?

Jag har inte sett något mejl om att Visma Tid har haft något bekymmer under dagen så klurar om det kan bero på uppdateringen... 

Mita Jonsson
CONTENT PRODUCER

Hej Lotta!

Jag ser inte att detta hänger ihop med uppdatering av senaste version av Administration eller Löneprogrammet. För att lösa detta är det bäst att du kontaktar mina kollegor supporten, Kontakta Support »

 

Ha en fin dag!

/Mita

Revisionen
NY MEDLEM

Angående uppdateringen. Kan ni vara mer specifika än hösten 2020 när uppdatering skall göras, får jag som användare/systemadministratör ett meddelande eller kontaktar ni våran IT avdelning ?

Mita Jonsson
CONTENT PRODUCER

Hej Revisionen!

När vi släpper nya versioner så lägger vi information om att det finns en ny version på Min sida i programmet. Du får även information via Visma Update i programmet att det kommit en ny version att uppdatera till. När det gäller uppdatering under hösten så har vi släppt versioner med SQL Server 2017 i följande produkter:  Visma Byråstöd 20-09-01 , Visma Lön 1000/300/600 20-10-09, Visma Administrationsserien 20-10-07. Visma Tid har vi kvar att släppa framöver, exakt datum är inte klart än.

Vill du få mejl när vi släpper ny version kan du prenumerera på fliken Nyheter för de eller den produkt du har, läs mer hur du Prenumererar på innehåll i forumet »

Ha en fortsatt fin dag!
/Mita

Urban Axelsson
NY MEDLEM

Hej!

Var finns NoSQL versionen att ladda ned av VIsma byråstöd?

Tidigare har jag haft en ftp-inloggningen att hämta dessa men den verkar vara inaktiv nu den adressen.

 

//M.v.h Urban

Mita Jonsson
CONTENT PRODUCER

Hej Urban!

Du får kontakta mina kollegor på supporten för att få tillgång till NoSQL-version, Kontakta oss »

 

Ha en fin dag!
/Mita

Lotta Glantz
INCIDENT COORDINATOR

Hej!

Nu är Visma Tid version 2.8 uppgraderad med SQL Server 2017 Express.

I version 2.8 har vi uppgraderat till SQL Server 2017 Express. Har du ett äldre operativsystem (t ex Windows 7) som inte är kompatibelt med denna SQL-version, kommer programmet ändå fortsätta fungera. Då används istället SQL Server 2014 Express.  

 

Använder du en äldre version av SQL Server än SQL Server 2014 Express kan du fortsätta använda den om du först uppgraderar till version 2.7 av Visma Tid. Du hittar den versionen under Viktig information på nedladdningssidan på vismaspcs.se.
Ha en fin dag!