Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
Visma Administration, Fakturering & Förening
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 

Vi uppdaterar till SQL Server 2017 under hösten 2020

(uppdaterad av Mita Jonsson CONTENT PRODUCER ‎2020-08-14 12:21 )

För att följa med i utvecklingen kommer vi uppdatera SQL-databasen i Visma Administration, Visma Byråstöd, Visma Lön och Visma Tid till SQL Server 2017 under hösten 2020. Den SQL-databas vi använder idag är SQL 2014 Express.

 

Om du idag använder äldre operativsystem på dina datorer som exempelvis Windows 7, Server 2008, Server 2008 R2 eller äldre, kommer du inte kunna uppdatera till SQL Server 2017 när vi släpper nya versioner till hösten och framåt eftersom SQL Server 2017 inte fungerar med äldre operativsystem. 

Du kommer kunna uppdatera till de nya programversionerna under förutsättning att du använder SQL Server 2014 Express eller nyare. Använder du en äldre version av SQL Server måste du först uppgradera till SQL Server 2014 Express.

 

Du kan läsa mer om vilka operativsystem som fungerar med SQL Server 2017 på Microsofts sida om SQL Server 2017 » 

Visma Spcs Systemkrav »

21 Kommentarer
UTFORSKARE

Mycket positivt att ni uppgraderar motorn till 2017, kommer det komma några funktioner som utnyttjar nyheterna i främst SQL2016 exempelvis JSON, Always Encrypted, Data Masking (Perfekt för GDPR), vi DBA kan ju utnyttja lite bättre funktioner som QueryStore, utökade TempDB inställningar, Online Index Rebuild och bättre tuning.

Så detta är verkligen en bra nyhet, men man vill ha lite mer info om hur det faktiskt kommer användas.

APPLICATION SPECIALIST

Hej PelleWidell!

 

Kul att du är taggad på bytet:)

 

I nuläget ligger fokus på själva bytet, vi har därför inte för avsikt att utveckla funktionaliteten som det ser ut just nu.

 

/Joanna

UTFORSKARE

När kommer ni byta? Då jag kommer behöva köpa ny dator, så vore det bra med lite mer exakt när bytet kommer genomföras. 

CONTENT PRODUCER

Hej Weronica!

Vår ambition är att vi kommer släppa versioner med SQL Server 2017 i september - oktober 2020. 

NY MEDLEM

Hej, som jag förstår det kan man alltså köra vidare med Windows 7 om man har SQL 2014 Express, som ju är det normala alternativet redan?

Och att det kanske längre fram (ej angivet av er nu när) kommer att behöva uppdateras Windows för att kunna köra SQL 2017 när det väl kommer att bli skillnad på funktionalitet mot SQL 2014 Express??

CONTENT PRODUCER

Hej M3krister!
Du har uppfattat det hela helt rätt.

UTFORSKARE
(uppdaterad av Helen Andersson ‎2020-07-29 17:10 )

Anteckning 2020-07-29 170540.png

HAR JAG VAD SOM BEHÖVS INFÖR UPPDATERINGEN?

Hej Helena,

 

Om du kontaktar supporten så kan mina kollegor titta på hur det ser ut hos dig.  

Välkommen!

Tinna

NY MEDLEM

Vi har då för gamma server och enda anledningen att vi har egen server kvar är att vi använder Visma. Det mesta annat körs ju i molnet nu...

Vad finns det för lösningar i molnet för att köra Visma admin vidare? Har Visma en hosting tjänst för detta?

UTFORSKARE

LÄnken GustavF ger är dock ingen molntjänst utan "bara" en virtuell server där ni ersätter er fysioska server med en nyare virtuell.

Önskar ni en ren molntjänst, där någon annan även tar hand om servern kan jag tipsa om IT-stöds tjänst - https://forum.vismaspcs.se/t5/Anvandartips-i-Visma/Anvand-Visma-Administration-som-en-molntjanst-hem...

 

Enligt rykten kommer förhoppningsvis även en tilläggsportal som gör om Visma Admin till motsvarande eEkonomi för alla externa slutkunder.

 

 

NY MEDLEM

Tack. Konstigt att inte Visma tipsar om det när man chattar med dem.

 

Det ser ut som om IT-stöd använder Microsoft och terminalserver app, då borde man ju kunna använda det i sin befintliga M365 utan att gå via IT-stöd oxå? Hur svårt kan det vara? Någon som har testat?

UTFORSKARE

M365/Azure/Glesys är alla samma sak egentligen, det du får av IT-stöd är ju supporten även på Visma Admin.

Av de andra tre får du en "server" medan det du får av IT-stöd är ju "Visma Admin". Har ni egen IT som kan hantera Windows och Visma Admin funkar det med de andra tre, men annars skulle jag rekommendera IT-stöd för enkelheten och supporten.

NY MEDLEM

Hej,

 

måste även klienterna uppdateras från W7 eller räcker det servern klarar kraven?

APPLICATION SPECIALIST

Hej Anders!

Om du endast arbetar med Visma Administration så är det inga tekniska hinder för att du har Windows 7 på klient och nyare operativsystem på serverdatorn då sql-servern installeras på servern. Om operativsystemet på servern är av nyare modell som stödjs av Sql 2017 så är det alltså Sql 2017 som kommer installeras. Jag förstår att det finns anledningar till att man vill ha kvar Windows 7 som operativsystem, men vår rekommendation ur säkerhetssynpunkt är ändå att du uppdaterar till ett nyare operativsystem även om det inte är ett tekniskt hinder.

 

Är det dock så att du exempelvis arbetar via Byråstöd så installeras sqlservern även på klienterna och då fungerar det inte att köra Sql 2017 om du har Windows 7. Vi har även genom våra tester märkt att det kan upplevas något långsammare att arbeta i Byråstöd om det är så att klienterna kör Sql 2014 (dvs om du har Windows 7) och servern har Sql 2017.

 

/Joanna

INCIDENT COORDINATOR

Hej!

Idag släpptes version 6.0 av Visma Byråstöd, i den versionen har vi nu uppgraderat till SQL Server 2017.

Har du ett äldre operativsystem (t ex Windows 7) som inte är kompatibelt med denna SQL-version, kommer programmet ändå fortsätta fungera. Då används istället SQL Server 2014 Express.
Använder du en äldre version av SQL Server än SQL Server 2014 Express kan du fortsätta använda den om du först uppgraderar till version 5.91 av Visma Byråstöd. Du hittar den under Viktig information på nedladdningssidan på vismaspcs.se.

 

Visma Byråstöd är först ut att uppdatera till SQL Server 2017 under hösten 2020 och när övriga produkter är på gång kommer information att anges här i tråden.
Ha en fin dag!

NY MEDLEM

Hej,

Jag använder idag Administration 500 utan SQL och egen SQL 2016 server kommer uppgraderingen till 2017 att påverka mig ?

 

INCIDENT COORDINATOR

Hej!
Du som använder en egen SQL-server kommer inte att påverkas eftersom du installerar en SQL-fri variant av våra program. 🙂

INCIDENT COORDINATOR
(uppdaterad av Lotta Glantz INCIDENT COORDINATOR igår )

Hej!

Nu på morgonen har vi släppt Visma Lön 100/300/600 version 2020.3. I den versionen har vi nu uppgraderat till SQL Server Express 2017.

Har du ett äldre operativsystem (t ex Windows 7) som inte är kompatibelt med denna SQL-version, kommer programmet ändå fortsätta fungera. Då används istället SQL Server 2014 Express.

 

I länken nedan kan du läsa om du har Windows 7:

SQL Server 2017 Express går inte att installera på en dator som använder Windows 7

 

Ha en fin dag!

 

NY MEDLEM

Då jag har Server 2012 på server och blandat W7 Pro och W10 Pro på arbetsstationerna för närvarande  (håller på att uppdatera alla till W10 Pro), finns det något sätt att INTE uppdatera SQL på server för att det inte skall bli problem med de arbetsstationer som fortfarande inte fått W10 Pro?

ANSTÄLLD

Hej m3krister,

Det beror lite på vilka produkter ni använder. Använder ni Visma Byråstöd så installeras SQL även lokalt på klienterna, så då hade min rekommendation varit att ni avvaktar lite med att uppdatera till de senaste versionerna av våra produkter, tills det att ni lyckats uppdatera operativsystemet på samtliga datorer. Arbetar ni inte genom Visma Byråstöd så installeras SQL endast på serverdatorn och klienternas operativsystem blir således inget problem.

 

Vill ni, som du säger, avvakta med att uppgradera till SQL Server 2017 så finns det två alternativ. Jag listar dessa nedan med tillhörande förklaring.

1. Avvakta med att uppgradera till den senaste versionen av Vismas produkter tills dess att ni uppdaterat operativsystemet till Windows 10 på samtliga datorer, dvs samma rekommendation som jag nämnde lite tidigare i mitt inlägg. Värt att notera är dock att Visma Lön använder sig utav tvingande årsversioner, så för de kunder som arbetar med Visma Lön så kommer det krävas en uppdatering runt årsskiftet.

 

2. Installera och använd en egen SQL-server. Då får man möjlighet att själv välja vilken typ av SQL Server som ska användas eftersom att man då får våra produkter helt fria från den SQL som normalt sätt skickas med. Skicka då ett mejl till licensnyckel.spcs@visma.com med ditt kundnummer/organisationsnummer, samt en begäran om en version utan SQL. Du kommer därefter att få en länk till en sådan installation tillsammans med en licensnyckel.