Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 

Missat att arbetsgivaravgiften återgått till det normala? eEkonomi Lönebesked

(uppdaterad av Malin Kjellberg APPLICATION SPECIALIST ‎2020-08-11 10:11 )

För att du inte fortsatt ska få reducerad arbetsgivaravgift på lönebesked som skapas efter 30/6 2020, behöver du gå in och ta bort markeringen i rutan Första anställda, reducerad avgift. Gå via Lön - Anställda, klicka på den anställde, Redigera, fliken Löneuppgifter och där bockar man ur Första anställda, reducerad arbetsgivaravgift.

 

Om du skulle missa att ta bort bocken innan du skapar ett nytt lönebesked med utbetalningsdatum i juli behöver du först makulera lönebeskedet, därefter ta bort markeringen för "Första anställda, reducerad avgift" och sen skapa lönebeskedet på nytt. Obs! Viktigt att man ångrar lönebeskeden i kronologisk ordning. Har du skapat lönebesked för juli och augusti och ska ångra julis lönebesked behöver du först ångra lönebeskedet med utbetalning i augusti och därefter julis.

Hinner du markera ett lönebesked som betalt och det innehåller fel arbetsgivaravgift kommer du behöva korrigera detta manuellt i bokföringen genom att skapa en ny verifikation.

 

Exempel på verifikation för att justera den felaktigt bokförda arbetsgivaravgiften via lönebeskedet. 

I vårt exempel har den anställde har en bruttolön på 25 000 kr. Beräknade arbetsgivaravgiften (31,42%) är 7855 kr och det beloppet ska bokföras på konto 7510 Debet. Skillnaden mellan den felaktigt sänkta avgiften på 2552,5 kr (10,21%) och korrekta 7855 kr (31,42%) ska justeras på konto 2731, vilket blir 5303 kr i kredit. Den felaktiga avgiften ska bokas bort från konto 7514 vilket är det konto som kommer per automatik om man har en markering i "första anställd, reducerad avgift". Du lägger därför 7514 med 2552,5 kr i kredit.

För låg arbetsgivaravgift enligt lönebesked.PNG

 

Du behöver även manuellt ta bort markeringen i ruta 062 på respektive individuppgift när du skickar in din arbetsgivardeklaration till Skatteverket. När man avmarkerar rutan 062 och går vidare i skatteverkets e-tjänst kommer följande dialog att komma upp.

 

skatteverket.PNG

Klicka på "Acceptera Skatteverkets beräkningar".

11 Kommentarer
anapj_
NY MEDLEM

Hej,
Jag har lycktas skapa lön för juli (med reducerad arbetsgivaravgift), betala ut lönen, gjort arbetsgivardeklarationen och skickat in till skatteverket.
Har korrigerat verifikationen till lönebeskedet manuellt (enligt vad som beskrivs ovan). Har ångrat arbetsgivardeklarationen för Juli och när jag nu försöker göra en ny arbetsgivardeklaration för Juli kommer det gamla låga värdet på "Summa arbetsgivaravgifter och SLF" upp igen!
Ska jag gå vidare och göra en kompletterande verifikation till denna också samt på skatteverket manuellt ändra på min tidigare inlämnade felaktiga deklaration?
Med vänlig hälsning/Per

Jesper Fogelström
APPLICATION SPECIALIST
(uppdaterad av Jesper Fogelström APPLICATION SPECIALIST ‎2020-08-06 15:08 )

Hej @anapj_ 

Arbetsgivardeklaration i eEkonomi tittar endast på det gamla felaktiga lönebeskedet då du faktiskt ändrar till korrekt inställning för arbetsgivaravgiften "försent". (den kollar på dagens datum då du ändrar) Du får därför ta den felaktiga filen för AGI och ladda upp och sen bocka ur ruta 062 och justera beloppet för arbetsgivaravgift på SKV.. Alternativt lämna in den helt manuellt till SKV utan att använda sig av den felaktiga filen och justera den. Slutligen behöver du skapa en korrigeringsverifikation för att boka bort den felaktiga verifikationen. Därefter skapar du en manuell verifikation under Bokföring - Verifikationer -Ny verifikation som du kan döpa till korrekt AGI juli månad och boka upp beloppen som det borde ha varit utan nedsättning.

 

Vänligen Jesper

Cecil store Falun
NY MEDLEM

Hej jag pratade med någon av er igår som mejlade mig en länk i forumet om hur jag kan skapa en verifikation för att justera felaktigt bokförd arbetsgivaravgifter pga att vi missat bocka ur rutan innan lönebesked skapades och utbetaldes. om jag följer exemplet för att få bort summan från 7514 bla i mitt fall 4251 K, 2731 8833 K och 7510 13084 D så är ju detta klart men hur gör jag sedan med konto 1630 där det ju också måste krediteras ytterligare 8833 kr samt 2731 där det ska vara 13074 kr D tot och 2710 där det är 9256 kr D tot ska det vara 22340 kr vi betalar till skatteverket, varav personalskatten är 9256 kr och avräkning lagst soc avg ska vara 13084 kr och just nu har vi bokfört 13507 kr K på 1630. Jag kan inte bara göra en kompletterande verifikation där jag sätter 8833 K på 1630 och 8833 kr D på 2731???

Malin Kjellberg
APPLICATION SPECIALIST

Hej @Cecil store Falun 

Det stämmer att du även behöver göra en verifikation för att korrigera det som bokförts via arbetsgivardeklarationen. Du bokför 1630 kredit och 2731 debet då det via arbetsgivardeklarationen blivit en för låg arbetsgivaravgift bokförd.

Adde__1
UTFORSKARE

Hej

Ni borde göra om räkneexemplet för en lön över 25 000kr för att få med hanteringen av konto 7510, som behöver göras för lön > 25 000kr (Korrigering konto 7510 debet = Lön*31,42% - bokfört konto 7510 debet på lönebesked som ska korrigeras)

MalinKjellberg
ANSTÄLLD

Hej @Adde__1 

Inte säkert att jag förstår riktigt hur du menar, men kan vara min hjärna som är lite fredagstrött 🙂

Nedsättningen av arbetsgivaravgift har gjorts felaktigt på lönesumman upp till 25 000 kr (rabatt på 5303 kr), överstigande belopp räknar man full arbetsgivaravgift på och det är redan bokfört på 7510.

 

Adde__1
UTFORSKARE

Hej @MalinKjellberg 

 

Du har rätt, resultatet blir det samma och uträkningen i exemplet fungerar även för lön över 25tkr.  Men även då ska korrigeringen göras för 7510 på 25000*31,42% och inte på den verkliga lönen, alternativt räknar man på hela lönesumman och subtraherar tidigare bokfört på 7510. Det var inte helt tydligt i texten (tyckte jag). Trevlig helg o hoppas jag inte rörde till det för någon i onödan 😉

Fredrik93
NY MEDLEM

Detta är lite oklart för mig fortfarande.

 

Jag har haft checkboxen igång för Juli, Augusti, September. Allt är betalat (lön/skatter) och bokfört. Jag har sedan dess också betalat ut lön för Oktober (denna är korrekt).

 

Denna mening förvirrar mig lite: "Hinner du markera ett lönebesked som betalt och det innehåller fel arbetsgivaravgift kommer du behöva korrigera detta manuellt i bokföringen genom att skapa en ny verifikation." . Ska jag ångra lönebeskeden eller räcker det med att skapa 3x verifikationer för att justera de jag redan bokfört?

 

Är det såhär jag ska göra?

 

1. Ångra September.

2. Ångra Augusti.

3. Ångra Juli

4. Skapa nytt lönebesked Juli

5. Skapa Verifikationjusteringen för Juli

6. Skapa nytt lönebesked Augusti

7. Skapa Verifikationjusteringen för Augusti

8. Skapa nytt lönebesked September

9. Skapa Verifikationjusteringen September

 

Malin Kjellberg
APPLICATION SPECIALIST
(uppdaterad av Malin Kjellberg APPLICATION SPECIALIST ‎2020-11-02 09:28 )

Hej @Fredrik25 

 

Eftersom lönebeskeden är registrerade som betalda så kan du inte ångra dem. Det lättase är att göra justeringen direkt i bokföringen för att undvika följdfel.

1. Skapa en manuell verifikation för att justera arbetsgivaravgiften som blivit fel på augustis lönebesked.

2. Gör en ny verifikation med justering även för septembers lönebesked.

3. Verifikationerna som skapats för den inlämnade arbetsgivardeklarationen i Augusti och September behöver också korrigeras. Skapa en ny verifikation för respektive arbetsgivardeklaration och justera så att rätt arbetsgivaravgift blir bokförd.

 

Har du rapporterat rätt värde till skatteverket? Annars behöver du göra en rättelse av inlämnad arbetsgivardeklaration hos dem. 

 

/Malin

 

Fredrik93
NY MEDLEM

Hej Malin!

 

Jag har rapporterat fel till skatteverket (det jag trodde var rätt förut). Jag antar att det inte är så många belopp jag behöver ändra när jag rättar på skatteverket så det ska nog gå bra. 

 

Okej! Förlåt för jag är så petig, men har gjort så många fel och fått göra om så många gånger 🙂 

 

Så:

1. Skapa Verifikationjusteringen för varje månad för att ta bort för reducerad arbetsgivaravgift (det är det som görs i bilden i tråden)

2. Skapa en ny verifikation för varje månad för att justera så jag betalar mer i arbetsgivaravgift.

 - Behöver man koppla den något eller är det bara att bokföra att jag betalar in mer från mitt konto till skatteverket? 

3. Gå till skatteverkets hemsida och ändra till korrekta värden för varje månad

 

Mvh,

Fredrik

Malin Kjellberg
APPLICATION SPECIALIST
(uppdaterad av Malin Kjellberg APPLICATION SPECIALIST ‎2020-11-04 09:57 )

Hej igen

 

Ja listan med punkter du gjort ovan stämmer, och justeringen som ska göras för respektive lönebesked med fel arbetsgivaravgift kan göras enligt vårt förslag ovan.

 

Ha en fortsatt bra dag!

 

/Malin