Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 

Missat att arbetsgivaravgiften återgått till det normala? eEkonomi Lönebesked

(uppdaterad av Malin Kjellberg APPLICATION SPECIALIST ‎2020-08-11 10:11 )

För att du inte fortsatt ska få reducerad arbetsgivaravgift på lönebesked som skapas efter 30/6 2020, behöver du gå in och ta bort markeringen i rutan Första anställda, reducerad avgift. Gå via Lön - Anställda, klicka på den anställde, Redigera, fliken Löneuppgifter och där bockar man ur Första anställda, reducerad arbetsgivaravgift.

 

Om du skulle missa att ta bort bocken innan du skapar ett nytt lönebesked med utbetalningsdatum i juli behöver du först makulera lönebeskedet, därefter ta bort markeringen för "Första anställda, reducerad avgift" och sen skapa lönebeskedet på nytt. Obs! Viktigt att man ångrar lönebeskeden i kronologisk ordning. Har du skapat lönebesked för juli och augusti och ska ångra julis lönebesked behöver du först ångra lönebeskedet med utbetalning i augusti och därefter julis.

Hinner du markera ett lönebesked som betalt och det innehåller fel arbetsgivaravgift kommer du behöva korrigera detta manuellt i bokföringen genom att skapa en ny verifikation.

 

Exempel på verifikation för att justera den felaktigt bokförda arbetsgivaravgiften via lönebeskedet. 

I vårt exempel har den anställde har en bruttolön på 25 000 kr. Beräknade arbetsgivaravgiften (31,42%) är 7855 kr och det beloppet ska bokföras på konto 7510 Debet. Skillnaden mellan den felaktigt sänkta avgiften på 2552,5 kr (10,21%) och korrekta 7855 kr (31,42%) ska justeras på konto 2731, vilket blir 5303 kr i kredit. Den felaktiga avgiften ska bokas bort från konto 7514 vilket är det konto som kommer per automatik om man har en markering i "första anställd, reducerad avgift". Du lägger därför 7514 med 2552,5 kr i kredit.

För låg arbetsgivaravgift enligt lönebesked.PNG

 

Du behöver även manuellt ta bort markeringen i ruta 062 på respektive individuppgift när du skickar in din arbetsgivardeklaration till Skatteverket. När man avmarkerar rutan 062 och går vidare i skatteverkets e-tjänst kommer följande dialog att komma upp.

 

skatteverket.PNG

Klicka på "Acceptera Skatteverkets beräkningar".

19 Kommentarer
anapj_
NY MEDLEM

Hej,
Jag har lycktas skapa lön för juli (med reducerad arbetsgivaravgift), betala ut lönen, gjort arbetsgivardeklarationen och skickat in till skatteverket.
Har korrigerat verifikationen till lönebeskedet manuellt (enligt vad som beskrivs ovan). Har ångrat arbetsgivardeklarationen för Juli och när jag nu försöker göra en ny arbetsgivardeklaration för Juli kommer det gamla låga värdet på "Summa arbetsgivaravgifter och SLF" upp igen!
Ska jag gå vidare och göra en kompletterande verifikation till denna också samt på skatteverket manuellt ändra på min tidigare inlämnade felaktiga deklaration?
Med vänlig hälsning/Per

Jesper Fogelström
APPLICATION SPECIALIST
(uppdaterad av Jesper Fogelström APPLICATION SPECIALIST ‎2020-08-06 15:08 )

Hej @anapj_ 

Arbetsgivardeklaration i eEkonomi tittar endast på det gamla felaktiga lönebeskedet då du faktiskt ändrar till korrekt inställning för arbetsgivaravgiften "försent". (den kollar på dagens datum då du ändrar) Du får därför ta den felaktiga filen för AGI och ladda upp och sen bocka ur ruta 062 och justera beloppet för arbetsgivaravgift på SKV.. Alternativt lämna in den helt manuellt till SKV utan att använda sig av den felaktiga filen och justera den. Slutligen behöver du skapa en korrigeringsverifikation för att boka bort den felaktiga verifikationen. Därefter skapar du en manuell verifikation under Bokföring - Verifikationer -Ny verifikation som du kan döpa till korrekt AGI juli månad och boka upp beloppen som det borde ha varit utan nedsättning.

 

Vänligen Jesper

Cecil store Falun
NY MEDLEM

Hej jag pratade med någon av er igår som mejlade mig en länk i forumet om hur jag kan skapa en verifikation för att justera felaktigt bokförd arbetsgivaravgifter pga att vi missat bocka ur rutan innan lönebesked skapades och utbetaldes. om jag följer exemplet för att få bort summan från 7514 bla i mitt fall 4251 K, 2731 8833 K och 7510 13084 D så är ju detta klart men hur gör jag sedan med konto 1630 där det ju också måste krediteras ytterligare 8833 kr samt 2731 där det ska vara 13074 kr D tot och 2710 där det är 9256 kr D tot ska det vara 22340 kr vi betalar till skatteverket, varav personalskatten är 9256 kr och avräkning lagst soc avg ska vara 13084 kr och just nu har vi bokfört 13507 kr K på 1630. Jag kan inte bara göra en kompletterande verifikation där jag sätter 8833 K på 1630 och 8833 kr D på 2731???

Malin Kjellberg
APPLICATION SPECIALIST

Hej @Cecil store Falun 

Det stämmer att du även behöver göra en verifikation för att korrigera det som bokförts via arbetsgivardeklarationen. Du bokför 1630 kredit och 2731 debet då det via arbetsgivardeklarationen blivit en för låg arbetsgivaravgift bokförd.

Adde__1
UTFORSKARE

Hej

Ni borde göra om räkneexemplet för en lön över 25 000kr för att få med hanteringen av konto 7510, som behöver göras för lön > 25 000kr (Korrigering konto 7510 debet = Lön*31,42% - bokfört konto 7510 debet på lönebesked som ska korrigeras)

MalinKjellberg
ANSTÄLLD

Hej @Adde__1 

Inte säkert att jag förstår riktigt hur du menar, men kan vara min hjärna som är lite fredagstrött 🙂

Nedsättningen av arbetsgivaravgift har gjorts felaktigt på lönesumman upp till 25 000 kr (rabatt på 5303 kr), överstigande belopp räknar man full arbetsgivaravgift på och det är redan bokfört på 7510.

 

Adde__1
UTFORSKARE

Hej @MalinKjellberg 

 

Du har rätt, resultatet blir det samma och uträkningen i exemplet fungerar även för lön över 25tkr.  Men även då ska korrigeringen göras för 7510 på 25000*31,42% och inte på den verkliga lönen, alternativt räknar man på hela lönesumman och subtraherar tidigare bokfört på 7510. Det var inte helt tydligt i texten (tyckte jag). Trevlig helg o hoppas jag inte rörde till det för någon i onödan 😉

Fredrik93
NY MEDLEM

Detta är lite oklart för mig fortfarande.

 

Jag har haft checkboxen igång för Juli, Augusti, September. Allt är betalat (lön/skatter) och bokfört. Jag har sedan dess också betalat ut lön för Oktober (denna är korrekt).

 

Denna mening förvirrar mig lite: "Hinner du markera ett lönebesked som betalt och det innehåller fel arbetsgivaravgift kommer du behöva korrigera detta manuellt i bokföringen genom att skapa en ny verifikation." . Ska jag ångra lönebeskeden eller räcker det med att skapa 3x verifikationer för att justera de jag redan bokfört?

 

Är det såhär jag ska göra?

 

1. Ångra September.

2. Ångra Augusti.

3. Ångra Juli

4. Skapa nytt lönebesked Juli

5. Skapa Verifikationjusteringen för Juli

6. Skapa nytt lönebesked Augusti

7. Skapa Verifikationjusteringen för Augusti

8. Skapa nytt lönebesked September

9. Skapa Verifikationjusteringen September

 

Malin Kjellberg
APPLICATION SPECIALIST
(uppdaterad av Malin Kjellberg APPLICATION SPECIALIST ‎2020-11-02 09:28 )

Hej @Fd medlem 

 

Eftersom lönebeskeden är registrerade som betalda så kan du inte ångra dem. Det lättase är att göra justeringen direkt i bokföringen för att undvika följdfel.

1. Skapa en manuell verifikation för att justera arbetsgivaravgiften som blivit fel på augustis lönebesked.

2. Gör en ny verifikation med justering även för septembers lönebesked.

3. Verifikationerna som skapats för den inlämnade arbetsgivardeklarationen i Augusti och September behöver också korrigeras. Skapa en ny verifikation för respektive arbetsgivardeklaration och justera så att rätt arbetsgivaravgift blir bokförd.

 

Har du rapporterat rätt värde till skatteverket? Annars behöver du göra en rättelse av inlämnad arbetsgivardeklaration hos dem. 

 

/Malin

 

Fredrik93
NY MEDLEM

Hej Malin!

 

Jag har rapporterat fel till skatteverket (det jag trodde var rätt förut). Jag antar att det inte är så många belopp jag behöver ändra när jag rättar på skatteverket så det ska nog gå bra. 

 

Okej! Förlåt för jag är så petig, men har gjort så många fel och fått göra om så många gånger 🙂 

 

Så:

1. Skapa Verifikationjusteringen för varje månad för att ta bort för reducerad arbetsgivaravgift (det är det som görs i bilden i tråden)

2. Skapa en ny verifikation för varje månad för att justera så jag betalar mer i arbetsgivaravgift.

 - Behöver man koppla den något eller är det bara att bokföra att jag betalar in mer från mitt konto till skatteverket? 

3. Gå till skatteverkets hemsida och ändra till korrekta värden för varje månad

 

Mvh,

Fredrik

Malin Kjellberg
APPLICATION SPECIALIST
(uppdaterad av Malin Kjellberg APPLICATION SPECIALIST ‎2020-11-04 09:57 )

Hej igen

 

Ja listan med punkter du gjort ovan stämmer, och justeringen som ska göras för respektive lönebesked med fel arbetsgivaravgift kan göras enligt vårt förslag ovan.

 

Ha en fortsatt bra dag!

 

/Malin

Prefect1
NY MEDLEM

Hej,

idag fick jag brev ifrån Skatteverket om att jag rapporterat felaktigt för nedsättning av arbetsgivaravgift från juli 2020 - mars 2021. Jag behöver korrigera detta via deras e-tjänst "lämna arbetsgivardeklaration". Behöver jag även rätta all felaktig bokföring i Visma eEkonomi? Behöver jag även göra om bokslutet, årsredovisningen etc?

Jag måste tyvärr säga att det är lite över mitt förstånd att det kan bli såhär fel under så långt tid. Visst, jag är ansvarig för min bokföring men jag använder er produkt för att hjälpa mig. När jag fyllde i fältet "Första anställda, reducerad arbetsgivaravgift." så utgick jag ifrån att ni hade någon sorts logik kopplat till detta. Jag vill givetvis få reducerad arbetsgivaravgift när det är möjligt. Men självfallet vill jag inte ha det när det inte finns lagligt stöd för det. Att ni inte har logik som kopplar bort detta fält och dess effekter efter att regeringen dragit tillbaks stödet är i mina ögon oförståeligt.

Malin Kjellberg
APPLICATION SPECIALIST

Hej @Prefect1 !

 

Eftersom en för låg arbetsgivaravgift har blivit bokförd för de anställda som felaktigt haft kvar markeringen för “första anställd” efter Juli 2020 så skulle din bokföring behöva korrigeras. Detta påverkar även bokslut och årsredovisning. Ta kontakt med din redovisningskonsult för hjälp med att justera detta på bästa sätt.

 

Information att man behöver avmarkera de anställda samt för vilken period reduceringen gäller har vi gått ut med i flera kanaler men jag förstår din besvikelse och att detta medför merarbete. 😞

 

När pandemin slog till och denna tillfälliga reducering av arbetsgivaravgifter skulle börja gälla enligt krispaketet fanns det ingen tid för nyutveckling utan detta började gälla direkt och även retroaktivt. Eftersom ruta 062 skulle användas i AGIn öppnade vi upp möjligheten att markera “Första anställd” på flera anställda för att kunna stödja den tillfälliga reduceringen. 

Ansvaret ligger precis som du säger på löneadministratören att avmarkera de anställda när den tillfälliga reduceringen inte längre får tillämpas. 

Hoppas du får ordning på det!

 

/Malin

Prefect1
NY MEDLEM

Hej,

jag är ensam i företaget och sköter allt själv så det finns varken redovisningskonsult eller löneadministratör att bolla detta vidare till. Tyvärr är det inte första gången jag blir besviken på Visma. Programmet tillåter väldigt mycket, men när det gäller att guida användaren så är det ofta bristfälligt. Jag hör din förklaring, men att inte lägga till en koll på fält 062 efter ett visst datum i koden är bristfälligt minst sagt. Use-Caset för detta fall är väldigt tydligt: "Användare vill utnyttja reducering under Coronapandemin när detta tillåts". Tyvärr har ni missat att det fanns ett slutdatum för detta. Även jag har missat detta men tänkte att det var givet att ni skötte detta i er mjukvara då komplexiteten är relativt låg.

Jag får helt enkelt låsa upp förra årets bokföring och börja utföra samtliga korrigeringar då antar jag. Jag får läsa här ovanför hur man gör, men annars får jag skapa upp ett nytt ärende med frågor.NickeJ
NY MEDLEM

Hej!

 

har råkat ut för samma som ovan och skall nu korrigera bokföringen.

 

Måste man skapa två korr verifikationer per månad, eller skulle det gå att summera beloppen som skall korrigeras och göra totalt två korrigeringar för alla månader tillsammans?

 

Ex.

Koorigeringing nr 1 (lönebesked):

Kredit 2731 med 5303 kr x antal månader som blivit fel

Debet 7510 med 7855,5 kr x antal månader som blivit fel

Kredit 7514 med 2552,5 antal månader som blivit fel

 

Korrigering nr 2 (arbetsgivar deklaration):

Debet 2731 med 5303 antal månader som blivit fel

Kredit 1630 med 5303 antal månader som blivit fel

 

Mitt räkenskapsår slutar sista augusti. Har fel arbetsgivaravgifter fr.o.m. juli. Måste jag nu korrigera juli och augusiti i fjol och göra om årsredovisningen för förra året?

 

Suck!

 

/Niclas

Prefect1
NY MEDLEM

Hej,

gällande Årsredovisningen så tror jag inte man skall bryta upp och ändra den. Hittade denna text, och andra likt den:

"En annan situation man kan råka ut för är att man upptäcker ett fel i bokföringen efter att man har gjort bokslutet och lämnat in årsredovisningen. När årsredovisningen är fastställd av bolagsstämman och registrerad hos Bolagsverket ska man enligt god redovisningssed inte ändra och lämna in en ny årsredovisning. Istället ska rättningar i bokföringen göras i den period när felet upptäcks (d.v.s. innevarande räkenskapsår), och redovisas i årsredovisningen för den perioden."

Även jag funderar på om man kan göra 1 stor verifiering för alla fel, eller om man måste dela upp dem per månad?

Malin Kjellberg
APPLICATION SPECIALIST

Hej

 

Det går att göra ett verifikat med en “klump” för att justera arbetsgivaravgiften som blivit fel. Men om man gör det kommer en avstämning per månad inte att visa rätt siffror utan man måste skriva ut en rapport för en period där korrigeringsverifikationen ingår för att få rätt belopp.

 

Precis som du skriver @Prefect1 så ska man normalt sett inte justera bokslut och årsredovisning som är inlämnade till Bolagsverket. Utan rättningar i bokföringen ska göras i den period när felet upptäcks (d.v.s. innevarande räkenskapsår), och redovisas i årsredovisningen för den perioden./Malin

NickeJ
NY MEDLEM

Tack!

 

Bra, då gör jag två verifikat för rättning av arbetsgivargifter för detta räkenskapsår som för mig sträcker sig fr.o.m. september.

 

Sedan gör jag ett (eller två?) separata verifikat för den extra utbetalning jag måste göra för juli + augusti ifjol. Rätt eller fel?

 

Hur skall jag bokföra denna utbetalning? Det finns ju då ingen lönespec eller deklaration som matchar mot utbetalningen för juli+augusti.

 

MVH/Niclas

Malin Kjellberg
APPLICATION SPECIALIST

Hej @NickeJ 

Om du gör en eller två verifikationer som avser de extra inbetalningarna till Skatteverket spelar ingen större roll. Men det kanske är mer överskådligt i bokföringen med två separata verifikat, men det är en smaksak.

 

Inbetalningen till Skatteverket bör bör vara en flytt av pengar från 1930 till ditt skattekonto 1630.

 

/Malin