Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 

Uppdateringar i eEkonomi juni 2019

(uppdaterad av Anna Svensson CONTENT PRODUCER ‎2019-10-30 13:26 )
Juni månad börjar lida mot sitt slut och jag tänkte presentera alla de nyheter som kommit under månaden. 
 

Dubblettkontroll vid inläsning av SIE-fil

För att förhindra att dubbletter av verifikationer läses in vid SIE-import har vi nu gjort en förbättring där vi gör en kontroll av verifikationerna innan du slutför importen. 
Visma eEkonomi kontrollerar om verifikationerna finns sen innan och finns de med kommer de inte läsas in på nytt, och därmed förhindrar vi att få dubbletter. 

Nedan följer ett exempel: 
Jag har bokfört 29 st verifikationer i eEkonomi. Jag exporterar en SIE-fil på alla verifikationer till min redovisningsbyrå som gör en kontroll av bokföringen. Redovisningsbyrån skapar en ny verifikation i sitt system för en korrigering och gör sedan en ny export av SIE-fil där alla mina tidigare verifikationer finns med + korrigeringsverifikationen. 
 

Läser jag in SIE-filen till eEkonomi och ser att eEkonomi hittat att dessa första 29 verifikationerna finns redan: 

 
 
 
Jag kan klicka på länken “Visa verifikationer” för att få upp en lista på alla verifikationer som eEkonomi känner av redan finns i tjänsten, men som också finns i SIE-filen: 
 
 
 
 

Om jag går vidare med importen så kommer eEkonomi sålla ut de verifikationer som redan finns i tjänsten och enbart importera den korrigeringsverifikation som redovisningsbyrån skapat: 

 
 

När jag klickar på knappen Slutför får jag även här meddelande om att enbart 1 st verifikation har lästs in. 

 

 

Primära företagskontot väljs som standard under Kassa- och bankhändelser

Har du flera företagskonton upplagda under Inställningar - Kassa- och bankkonton väljer du att ett av dessa två ska vara det primära företagskontot. 
Vi har i samband med detta gjort en förbättring att varje gång du går in under Kassa- och bankhändelser för att stämma av dina transaktioner så väljs alltid det primära företagskontot upp, så du slipper onödiga klick att byta konto. 
 

Skulle du välja upp ett annat konto än det primära företagskontot så kommer eEkonomi ihåg att spara den inställningen per användare och session. 

 

Kommer ihåg var i listan av kontoplanen du stod

Nu slipper du leta dig tillbaka till det kontot i listan du hade letat upp och expanderat, när du öppnar/redigerar posten och sedan går tillbaka till listläget. Vi hoppas att upplevelsen kan innebära mindre klick och mindre tid att leta upp vilket konto du senast redigerade. 
 

Automatisk scroll på verifikationer med många rader

Om du skapar en verifikation med många verifikationsrader så kommer eEkonomi själv scrolla vyn automatiskt åt dig så du slipper scrolla ned för att lägga till nytt konto. Vi hoppas även här att upplevelsen blir bättre och att det sparar tid och blir smidigare i arbetet för dig. 
 

Periodisering av kundfakturor (eEkonomi Pro)

I varianten Visma eEkonomi PRO finns det nu möjlighet att periodisera kundfakturor. Du har möjlighet att periodisera både intäkt och moms. 
Du har möjlighet att markera om momsen ska hanteras enligt principen vilande moms, vilket innebär att momsen redovisas i den period som den redovisade intäkten. Detta är extra vanligt vid t ex fakturering av hyror. 
 

En begränsning i första releasen är att du idag inte kan periodisera fakturor med Rot/Rut-avdrag, fakturor av typen Återkommande faktura eller fakturor med omvänd moms. 

 
 
 

Anpassning efter avskaffad särskild löneskatt för äldre

Från 1 juli är den särskilda löneskatten för äldre avskaffad. Det gäller löner som betalas ut efter 30:e juni 2019. I eEkonomi innebär det att alternativet “Särskild” arbetsgivaravgift försvinner. 
Vill du läsa mer om lagändringen kan du göra det på www.regeringen.se
 

Länk till fakturanummer från verifikationslistan och kontoanalysen

När du står i verifikationslistan eller inne i kontoanalysen så finns det nu en länk till fakturanummer för att snabbare och enklare byta vy direkt in till fakturan. 
 
 
 

Zapier under Appar och tillval

Zapier finns nu under Appar och tillval inne i eEkonomi. Här hittar du all information du behöver om Zapier och alla smarta lösningar du kan göra med Zapier!
 
 
 
 

Ny startguide (eEkonomi Bas, Smart och Pro) 

Ny layout på startguiden för eEkonomi, den är visuellt enklare att ta sig igenom och färre fält att fylla i, i startguiden, så du snabbt kommer in i tjänsten och kan börja arbeta. 
 
 
 
 

Registrera leverantörsfaktura där förfallodatum passerat/spärra leverantörsfaktura för automatisk betalning till banken

För dig som har bankkoppling där du skickar dina leverantörsfakturor till banken via bankkopplingen har det tidigare varit ett problem att du inte kunde registrera in en leverantörsfaktura där förfallodatumet har passerat. 
 

Nu har du möjlighet att registrera leverantörsfakturor i efterhand, även om du har bankkoppling. Du har nu i samband med detta möjlighet att bocka för om fakturan har betalats manuellt på banken. Samma markering kan även användas för att spärra en leverantörsfaktura från att automatiskt skickas till banken för betalning. 

 
 

Ha en underbar sommar och njut av sol och värme! 

 
/Nellie
3 Kommentarer
semaxan
NY MEDLEM

Hej, en fundering kring vilande moms. Förstår att detta gäller periodisering av kundfakturor, men borde även vara lämpligt att införa på inköpsfakturor. Ex.vis hyresfakturor som oftast betalas i förskott. Men sedan funderar jag kring själva periodiseringen av momsen, är det inte så att momsen inte ska periodiseras med intäkten vilket verkar vara fallet här, utan att den ska redovisas i den period då betalning av fakturan sker om leverans inte skett dvs enligt kontantprincipen? Om jag redovisar moms månadsvis och fakturerar min kund den 31 mars i förskott för en tjänst som ska utföras i kvartal 2 (april-juni) med 20 dagars kredit och kunden betalar den 20 april, så ska väl hela momsen redovisas i april och inte uppdelat på april-juni?

Nellie Karlsson
APPLICATION SPECIALIST

Hej @semaxan 

Vi ser över frågan och återkommer i tråden när vi har mer information och svar. 

Nellie Karlsson
APPLICATION SPECIALIST

Hej igen @semaxan 

Precis som du beskriver om du fakturerar din kund som betalar hyran i april, så är det i april som du ska ta upp momsen på momsredovisningen