Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 

Versionsnyheter 2/12 eEkonomi

(uppdaterad av Nellie Karlsson APPLICATION SPECIALIST ‎2020-12-02 12:08 )

Inventarier byter namn till Anläggningstillgångar

Idag byter programdelen Inventarier namn till Anläggningstillgångar och samtidigt tillkommer en rad spännande nyheter för att få en bättre användarupplevelse i tjänsten samt möjlighet till fler funktioner. 

 

Specificera tidigare avskrivningar

Om du tidigare jobbat i ett annat program än Visma eEkonomi där du gjort avskrivningar, så har vi nu gjort det möjligt att lägga upp dina tidigare avskrivningar, via knappen “Specificera tidigare avskrivningar”. 

Med det kommer du få bättre utskriftsmöjligheter på rapporter och du ser exakt vad du har skrivit av. 

 

Specificera.PNG

 

specificera 2.PNG

 

Möjlighet att inaktivera en anläggningstillgång

Det är nu möjligt att inaktivera en tillgång. Det förenklar om du t ex provat på anläggningsregistret och vill inaktivera en tillgång för att börja om. 

Inga förslag på bokföring av avskrivningar ges för en inaktiv tillgång. En inaktiv tillgång kommer heller inte med i rapporter. Och i och med detta har vi även ett nytt fält “Visa även inaktiva poster” om du vill se om du har inaktiverat någon tillgång. 

 

Ny genväg för att göra avskrivningar

Vi har lagt till möjligheten att kunna göra avskrivningar direkt i från listläget av anläggningstillgångar. Vid knappen Ny anläggningstillgång finns även en pil nedåt där du kan klicka för att komma åt “Bokför avskrivningar”. 

Det kommer fortfarande vara möjligt att bokföra avskrivningar via Bokföring – Verifikationer som tidigare. 

 

bokför avskrivning.PNG

 

Förbättrad hantering av Åtgärder

 

Åtgärder - Gör avskrivning: 
Nu kommer du får se hur konteringen ser ut innan du bokför. På så sätt får du bättre koll på hur bokföringen kommer att se ut innan du har klickat på Bokför. 

 

Gör avskrivning.PNG

 

Åtgärder - Sälj tillgång: 

Precis som ovan så kan du även vid Åtgärder - Sälj anläggningstillgång se hur konteringen kommer att bli i bokföringen innan du klickat på Bokför. 

 

Sälj.PNG

 

Åtgärder - Utrangera tillgång: 

Likaså om du skulle utrangera en tillgång så kommer du få se konteringen innan du bokför.

 

Utrangera.PNG 

 

"Ändra redovisat värde" ändras till "Gör extra avskrivning"

Tidigare fanns det en åtgärd som hette Ändra redovisat värde. Och tidigare angavs då vilket Redovisat värde du ville ha och skillnaden jämfört med aktuellt Redovisat värde bokfördes som en vanlig avskrivning. Och även här har de inte tidigare framgått hur det kommer att bokföras. 

Vi byter nu till “Gör extra avskrivning”. 

Vi har alltså förtydligat benämningen, konteringen kommer bli som förut, du anger avskrivningsbelopp istället för nytt redovisat värde. Och vi kommer även då visa själva konteringen innan du bokför. 

 

Varning om beräknade avskrivningar inte kan göras

Försöker du göra en avskrivning när t ex din bokföring är låst, så kommer vi ju varna om detta i programmet.

 

Förbättringar i rapporten Anläggningstillgångar

  • Endast tillgångar som sålts eller utrangerats under den valda perioden för rapporten kommer nu med, då valet att ta med dem är gjort för rapporten. 
  • Inkluderar ackumulerade avskrivningar angivna i den nya dialogen “Specificera tidigare avskrivningar"

 

Varianter: Smart, Pro

 

Förbättringar för elektronisk fakturering

När du fakturerar en kund för första gången i Visma eEkonomi och den kunden kan ta emot e-fakturor kommer du mötas av ett meddelande inne på fakturan som säger att kunden gärna tar emot elektronisk faktura. Och du kan enkelt godkänna kunden som mottagare. 

 

Skärmavbild 2020-11-24 kl. 16.16.13.png

 

Om du väljer att skicka fakturan som e-faktura kommer du mötas av ett meddelande som visar fördelarna med detta och du får klicka på Skicka faktura.

tack för du väljer.PNG

 

Kort därefter möts du av en ny dialog som visar att du även kan ta emot elektroniska fakturor, alltså dina leverantörsfakturor. Om du önskar så har du möjlighet att aktivera att kunna ta emot elektroniska fakturor direkt i denna dialog. 

 

Skärmavbild 2020-11-25 kl. 09.17.25.png

 

Aktiverar du inte det direkt så går det bra att göra det vid ett senare tillfälle under Inställningar - Företagsinställningar.

 

Varianter: Fakturering, Smart, Pro

 

Fältet OCR flyttas på leverantörsfakturor

Fältet för OCR-nummer flyttas nu till att ligga under fältet för fakturanummer. Det skapar en mer logisk följ i arbetet med att registrera en leverantörsfaktura och gör det lättare att kontrollera då OCR-numret ofta är samma eller liknande fakturanumret. För att kunna använda fältet för OCR behöver du på leverantören ha markerat OCR under betalningsuppgifter.

 

ocr levfaktura.PNG

 

Varianter: Bas, Smart, Pro