Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 

Förslag från regeringen om möjlighet till anstånd med betalning på grund av coronaviruset

(uppdaterad av Niklas Crona CONTENT PRODUCER ‎2021-09-07 14:05 )

I vissa fall kan du få anstånd med att betala din skatt, med villkoret att du kan visa att du har synnerliga skäl. I samband med det nu rådande läget i Sverige har regeringen lagt fram ett förslag till åtgärder för att stödja de företag och privatpersoner som drabbas ekonomiskt genom nya möjligheter till anstånd med betalning.

 

En oförutsägbar händelse som detta är något som drabbade inte har kunnat råda över. Därför har regeringen lagt fram ett förslag att företag och privatpersoner som fått betalningsproblem som en direkt konsekvens av coronaviruset kan söka anstånd hos Skatteverket med betalningen.

 

Förslaget föreslås träda i kraft den 7 april 2020, men kan tillämpas retroaktivt från 1 januari 2020. Det betyder att företag som har betalat in skatt på sitt skattekonto för januari till mars kan få skatten återbetald från Skatteverket.

 

Regeringen har som avsikt att lämna över förslagen till riksdagen i den extra ändringsbudget som beslutas av regeringen den 19 mars. Vi kommer att uppdatera i detta inlägg när ytterligare information tillkommer.

 

Uppdaterat 11 november: Regeringen tillsammans med Liberalerna och Centerpartiet meddelande i dagarna att man föreslår att anståndstiden ska förlängas med ett år. Läs mer på regeringens sida Ytterligare krisåtgärder för företag.

Vi inväntar ett beslut i riksdagen och uppdaterar inlägget när beslutet är taget.  

 

Uppdaterat 18 december: I början av december remitterades ett förslag om att man ska kunna få anstånd med skatteinbetalningar under ett år, samt att möjligheten till anstånd ska fördubblas. Läs mer på regeringens sida Ytterligare 300 miljarder i likviditetsstöd via skattekontot

 

Uppdaterat 3 februari 2021: Den 3 februari tog riksdagen beslut om nya och förlängda stöd till företag och mer pengar till testning och vaccinering. I denna extra ändringsbudget omfattas förslaget:

 

"Företag som ansökt om anstånd med att betala in skatt, det vill säga att skjuta upp skatteinbetalningar, ska kunna förlänga anståndstiden med upp till ett år." Läs mer på riksdagen.se

 

Uppdaterat 26 april 2021: Från och med den 26 april utvidgas reglerna. De nya reglerna innebär att anstånd ska kunna beviljas för ytterligare en månad samt att en möjlighet att välja månaden januari 2021 läggs till. Dessutom så sänks nivån på anståndavgiften. Det träder i kraft den 26 april 2021. Läs mer på regeringen.se.

 

Uppdatering 7 september 2021: Möjlighet till avbetalningsplan för företag som beviljats anstånd med skatt under krisen. Skatteverket har hittills beviljat anstånd med inbetalning av skatt och moms för omkring 51 000 företag under pandemin. Ett stor antal tillfälliga anstånd väntas upphöra under våren 2022, med början i månadsskiftet mars - april 2022.

I promemorian som Finansdepartementet nu remitterar föreslås det att det ska införas en möjlighet att förlänga anståndstiden med ytterligare som längst 15 månader och att en avbetalningsplan då ska löpa samtidigt. Regeringen avser att återkomma till riksdagen med ett förslag under 2021. Förslaget föreslås träda i kraft den 7 mars 2022. Läs mer på regeringen.se

 

 

 

 

Klicka på prickarna uppe till höger och välj Prenumerera för att få mejl när vi uppdaterar informationen.

 

Mer information om detta kan du läsa på Regeringens sida Likviditetsförstärkning via Skattekontot och Skatteverkets sidor Anstånd med skattebetalning och Möjlighet till anstånd på grund av coronaviruset.

 

For information in english please visit Possibilty to postpone payments due to the corona virus and Payment respite on the Swedish Tax Agency website.


Blanketten du ska använda för att söka “Anstånd med betalning av skatt p.g.a tillfälliga betalningssvårigheter” heter SKV 4305 och finns tillgänglig att ladda ner på Skatteverkets sida för blanketter och broschyrer.

5 Kommentarer