Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 

Omställningsstöd till företag

(uppdaterad av Niklas Crona CONTENT PRODUCER ‎2021-04-26 13:41 )

Riksdagen har tagit ett beslut att ge företag och föreningar omställningsstöd baserat på omsättningstapp. Det innebär att företag och föreningar som har tappat en betydande del av sin omsättning kan få ersättning utbetald. Stödet ska kunna beviljas företag och organisationer som har F-skatt.

 

För att kvalificera sig för stödet krävs en omsättning på över 250 000 kr per år och ett omsättningstapp på 30% 

Ju mer man har tappat i omsättning, desto mer stöd får man men det finns ett maxtak på 150 miljoner. Stödet baseras på omsättningstappet under ansökningsbara månader och jämförs med samma månader föregående år.

180 000 företag beräknas kunna ta del av detta stöd.

 

Läs mer på regeringens sida Företag får stöd baserat på omsättningstapp.

Du kan även läsa mer i vår artikel Omställningsstöd - regeringens nya direktstöd till företag

Uppdatering 15 maj: Förslaget på omställningsstöd skickas på remiss

 

Enligt uppgifter kommer utbetalningen ske via Skatteverket. Det finns ännu ingen möjlighet att söka det föreslagna stödet. Här är exempel från regeringen hur stödet praktiskt kan se ut: 

 

Exempel på omställningsstöd .png

 

Regeringen kommer att överlämna förslaget i en extra ändringsbudget och arbetar för att det ska kunna träda i kraft den 1 juli 2020.

 

Uppdaterat 22 juni: Lagen om omställningstödet kommer att träda i kraft den 22 juni. Skatteverket öppnar ansökningstjänsten den 22 juni klockan 12:00. Sista dagen att ansöka är den 31 augusti 2020. Skatteverkets ambition är att betala ut stödet cirka en vecka efter att ansökan har kommit in till myndigheten, under förutsättning att ansökan är korrekt. Läs mer på skatteverket.se

 

Uppdaterat 7 septemberRegeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna föreslår att omställningsstödet ska förlängas och gälla även för månaderna maj, juni och juli. Detta för att även företag som bedriver säsongsverksamhet ska kunna få stöd. Läs mer i regeringens pressmeddelande Omställningsstödet förlängs för maj, juni och juli. Vi kommer uppdatera inlägget när ett beslut är taget. 

 

Uppdaterat 6 november: Från och med 19 oktober så är det även möjligt att ansöka om omställningsstöd för perioderna maj respektive juni och juli. Det är olika förutsättningar för de olika perioderna denna gången, läs mer på regeringens sida Förlängt omställningsstöd för maj respektive juni och juli träder ikraft 19 oktober

Sista dagen för ansökan är 30 november och ansökan görs även denna gången via Skatteverket. 

 

Uppdaterat 9 november: Precis kom uppgifterna om att regeringen tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna är överens om att förlänga omställningsstödet ytterligare tre månader, dvs augusti, september och oktober. Beslutet om förlängt omställningsstöd kommer att tas i riksdagen. Vi håller koll på utvecklingen och uppdaterar när vi vet mer. 

 

Uppdaterat 18 december: Förra veckan gjorde regeringspartierna, Centerpartier och Liberalerna en justering i förslaget om förlängt omställningsstöd. Det nya förslaget är att företag kan få upp till maximalt 75% av dom fasta kostnaderna istället för 70% som det tidigare förslaget byggde på. 

Läs mer på regeringens sida Nu remitteras förslaget om förlängt omställningsstöd för augusti - december. 

 

Uppdaterat 4 februari: Igår klubbade riksdagen igenom två extra ändringsbudgetar som gör det möjligt för företag att få omställningsstöd för perioden augusti - december 2020 samt januari - februari 2021. Nu behöver bara EU godkänna förslaget innan företagen kan påbörja sina ansökningar. 

 

Uppdaterat 8 mars: Från och med den 1 mars 2021 kan du nu ansöka om omställningsstöd för perioden januari - februari 2021. Tänk på att ansöka för perioden senast den 30 april. Du kan läsa mer på skatteverket.se.

 

Uppdaterat 25 mars: Det ordinarie omställningsstödet förlängs med månaderna maj och juni 2021. Förlängningen innebär att stödet nu kommer avse perioder mellan mars 2020 och juni 2021, alltså totalt 16 månader. Maj och juni 2021 kommer att utgöra två olika stödperioder och stödet ska kunna sökas av företag som har förlorat mer än 30 % av sin omsättning jämfört med motsvarande månad 2019.

Regeringen arbetar för att de förlängda stöden ska kunna träda i kraft så snabbt som möjligt efter respektive stödperiods utgång. Precis som tidigare måste stödet godkännas av EU-kommissionen före ikraftträdandet.

Läs mer på regeringen.se

 

På skatteverket.se kan du också få hjälp med att räkna ut om ditt företag kan ha rätt till stödet och hur stort stödet eventuellt kan bli. Läs mer på skatteverkets sidor Har du rätt till omställningstöd? och Ansökan om omställningstöd.

 

Tänk på att beräkningar måste ske manuellt och vi rekommenderar att vända sig till en redovisningskonsult för hjälp och tips.

 

Vi uppdaterar löpande. Vill du har ett mejl så fort vi uppdaterar inlägget med ny information? Logga in och klicka sedan på cirkeln med de tre prickarna uppe till höger och välj Prenumerera.

19 Kommentarer
PelleWidell
UTFORSKARE

Vart kommer exempelbilder från?

Den indikerar att det kommer vara 30, 50 och 90 % gränser för omsättningstapp?

 

Lisa Henriks
COMMUNITY MANAGER

Hejsan! 

 

Bilden är tagen från presskonferensen där förslaget presenterades. 

På regeringens sida Företag får stöd baserat på omsättningstapp finns presskonferensen i sin helhet om du vill höra resonemanget kring gränserna.  

Niklas Crona
CONTENT PRODUCER

Hej!

 

Lite nyheter från regeringen angående förslaget om omställningsstöd/omsättningsstöd till företag.

 

Den 15 maj remitterade finansdepartementet förslaget. I förslaget presenterades stödet mer detaljerat kring utformning och vilka företag som kan ta del av det. 

 

Bland förslagen presenteras bland annat:

  • Vilka företag som stödet ska kunna ges till
  • Mer information om vilka begränsningar som finns 

Du kan läsa mer om vad som föreslås på regeringen.se 

 

Vänlig hälsning/

Niklas - Content Producer - Byråområdet

Niklas Crona
CONTENT PRODUCER

Hej!

 

Detta inlägg är nu uppdaterat med information om ansökningsprocessen kring omställningstöd. Läs mer i inlägget!

 

Hälsningar/

Niklas - Content Producer - Byråområdet

Niklas Crona
CONTENT PRODUCER
(uppdaterad av Niklas Crona CONTENT PRODUCER ‎2020-06-24 13:22 )

Hej!

 

Jag har nu uppdaterat inlägget med en länk till skatteverkets sida Har du rätt till omställningstöd?

På sidan kan du få hjälp att räkna ut om ditt företag har rätt till stödet samt hur stort stödet eventuellt kan bli.

 

Hälsningar/

Niklas - Content Producer - Byråområdet

Marcus_F
NY MEDLEM

Om man nu blir beviljad Omställningsstödet så betalas det ju ut via skattekontot.
Men hur ska det bokföras?

Lisa Henriks
COMMUNITY MANAGER

Hej @Marcus_F ! 

Vilken bra fråga du kommer med, vi är faktiskt inte helt säkra på vilket konto som ersättningen bör bokföras på men jag skulle gissa på ett 39-konto.

Det är en kontogrupp för bidrag. 

 

Mitt tips är att börja med att kontrollera med Skatteverket om beloppet ska redovisas i momsdeklarationen och i så fall i vilken ruta. När du har fått svar så kan vi hjälpas åt att hitta ett passande konto. 

Marcus_F
NY MEDLEM

Pratade med skatteverket och deras avdelning för moms.
Dom hade inte fått några riktiga direktiv för stödet men tyckte att det skulle med på ruta 42 och att det i vilket fall inte var fel att ta med det där.
Så då torde 3985 Erhållna statliga bidrag vara ett lämpligt konto att koppla det mot.

Lisa Henriks
COMMUNITY MANAGER

Tack för att du återkopplar @Marcus_F ! 
Det låter som ett rimligt resonemang, tittar jag på informationen vi fick från Skatteverket gällande ersättningen till korttidsarbete så ska den ersättningen också påverka ruta 42 på momsredovisningen. 

Att välja 3985 - Erhållna statliga bidrag låter som ett bra förslag, dubbelkolla bara så att momskod 42 är kopplat till kontot i din kontoplan. 

Lisa Henriks
COMMUNITY MANAGER

Hej! 

 

Inlägget är uppdaterat med information om att regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna föreslår att omställningsstödet ska förlängas och gälla även för månaderna maj, juni och juli. Detta för att även företag som bedriver säsongsverksamhet ska kunna få stöd. Läs mer i regeringens pressmeddelande Omställningsstödet förlängs för maj, juni och juli.

Vi kommer uppdatera inlägget när ett beslut är taget. 

Lisa Henriks
COMMUNITY MANAGER

Hej! 

 

Från och med 19 oktober så är det även möjligt att ansöka om omställningsstöd för perioderna maj respektive juni och juli. Det är olika förutsättningar för de olika perioderna denna gången, läs mer på regeringens sida Förlängt omställningsstöd för maj respektive juni och juli träder ikraft 19 oktober

Sista dagen för ansökan är 30 november och ansökan görs även denna gången via Skatteverket. 

Lisa Henriks
COMMUNITY MANAGER

I detta nu kom uppgifter om att regeringen tillsammans med Centerpariet och Liberalerna är överens om att förlänga omställningsstödet i ytterligare tre månader. Det gör att stödet förväntas inkludera även augusti, september och oktober. 

Vi fortsätter att bevaka detta och återkommer när ett beslut är taget av riksdagen. 

Lisa Henriks
COMMUNITY MANAGER

Förra veckan gjorde regeringspartierna, Centerpartier och Liberalerna en justering i förslaget om förlängt omställningsstöd. Det nya förslaget är att företag kan få upp till maximalt 75% av dom fasta kostnaderna istället för 70% som det tidigare förslaget byggde på. 

Läs mer på regeringens sida Nu remitteras förslaget om förlängt omställningsstöd för augusti - december. 

 

Lisa Henriks
COMMUNITY MANAGER
(uppdaterad av Lisa Henriks COMMUNITY MANAGER ‎2021-02-17 08:59 )

Igår klubbade riksdagen igenom två extra ändringsbudgetar som gör det möjligt för företag att få omställningsstöd för perioden augusti - december 2020 samt januari - februari 2021

Nu behöver bara EU godkänna förslaget innan företagen kan påbörja sina ansökningar. 

Niklas Crona
CONTENT PRODUCER

Från och med den 1 mars 2021 kan du nu ansöka om omställningsstöd för perioden januari - februari 2021. Tänk på att ansöka för perioden senast den 30 april. Du kan läsa mer på skatteverket.se.

Niklas Crona
CONTENT PRODUCER

Det ordinarie omställningsstödet förlängs med månaderna maj och juni 2021. Förlängningen innebär att stödet nu kommer avse perioder mellan mars 2020 och juni 2021, alltså totalt 16 månader. Maj och juni 2021 kommer att utgöra två olika stödperioder och stödet ska kunna sökas av företag som har förlorat mer än 30 % av sin omsättning jämfört med motsvarande månad 2019.

 

Regeringen arbetar för att de förlängda stöden ska kunna träda i kraft så snabbt som möjligt efter respektive stödperiods utgång. Precis som tidigare måste stödet godkännas av EU-kommissionen före ikraftträdandet.

 

Läs mer på regeringen.se

Niklas Crona
CONTENT PRODUCER

Hej!

Nu går det att söka omställningsstöd för perioden april 2021. Perioderna mars och april 2021 är nu öppna och stänger den 30 juni.
Det går att läsa mer om detta på skatteverket.se

Niklas Crona
CONTENT PRODUCER

Den 17 juni föreslog regeringen en förlängning av det ordinarie omställningsstödet med månaderna juli, augusti och september 2021. Läs mer på regeringen.se

 

Niklas Crona
CONTENT PRODUCER
(uppdaterad av Niklas Crona CONTENT PRODUCER ‎2021-09-17 11:41 )

Nu kan du söka omställningsstöd för augusti 2021. Stödet baseras på företagets fasta kostnader som till exempel hyra, ränta och löner.

 

Läs mer på Skatteverket.se
Ansökningssida på Skatteverket