Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 

Skattefri extragåva till anställda

(uppdaterad av Lisa Henriks COMMUNITY MANAGER ‎2020-06-04 08:26 )

Arbetsgivare kan ge en skattefri gåva till sina anställda till ett värde upp till 1000 kr inkl moms per anställd. Möjligheten infördes 1 juni 2020 och gäller året ut. 

Skattefriheten ska gälla utöver möjlighet att lämna skattefria gåvor som redan finns idag, till exempel i form av julklappar till anställda. 

 

Bakgrunden till beslutet är att företag och kommuner har vädjat om få hjälpa till att lindra den ekonomiska situationen som många företag står inför nu, till exempel restauranger. Genom skattelättnaden så kan arbetsgivare till exempel köpa presentkort hos restauranger eller butiker för att stötta det lokala näringslivet. 

 

För arbetsgivare som är momspliktiga blir det dock billigast att ge bort varor/tjänster som beläggs med 25 % i moms. Då blir arbetsgivarens kostnad för en gåva som kostar 1 000 kr i praktiken bara 800 kr, eftersom momsen på gåvan räknas som en avdragsgill ingående moms.

 

Läs mer på regeringens sida Tillfälligt slopas förmånsbeskattning för parkering och gåvor till anställda och vår egen sida Krispaketet efter Corona - detta kan du som småföretagare göra just nu

13 Kommentarer
Bokföra
UTFORSKARE

Hej,

hittar ingen information om att det faktiskt börjat gälla på regeringens hemsida. Kan du bifoga länk? 
Den länken du bifogat visar endast att det är ett förslag.

Lisa Henriks
COMMUNITY MANAGER

Vi följde riksdagsbehandlingen live den 29 maj, och då togs beslutet detta 🙂 

Lisa Henriks
COMMUNITY MANAGER

Efter lite Googlande och letande på riksdagens hemsida så hittade jag dokumentation på beslutet. 

Bokföra
UTFORSKARE

Jag bara älskar Visma! Tack för hjälpen Lisa 🙂 

Anders_W
NY MEDLEM

Hej!

Jag köpte en extragåva till en anställd (ett presentkort). På presentkortet finns ingen moms. Detta var alltså inte så smart av mig eftersom jag inte får dra momsen då, utan jag hade kunnat ge en mer kostsam gåva till den anställde om jag köpte den själv och drog momsen (alltså något för 1250 kr). Har jag förstått detta rätt?

 

Hälsningar,

Anders

Lisa Henriks
COMMUNITY MANAGER

Hej @Anders_W 

Du har förstått det hela rätt!

Just presentkort kan vara lite luriga, om jag har förstått det hela rätt när jag har läst på så finns det olika typer av presentkort. En variant som det inte är moms på och en annan variant där det är, men oavsett så ska det framgå av kvittot så att du vet om du får göra avdrag eller inte. 

 

Annika36
UTFORSKARE
(uppdaterad av Annika36 ‎2020-11-05 14:27 )

Tips till AndersW (och andra som redan köpt presentkort utan möjlighet att dra momsen).:  Be personalen om att få kvittot till vad det nu var de köpte så kan du boka om presentkortet mot kvittot med moms.

Alltså först inköp av presentkort och när du får kvittot från personalen bokar du bort hela summan från inköp av presentkort och lägger kostnaden på moms och personalkostnad.

 

Hej

Ja, just presentkort är en djungel har jag märkt. Det finns, enligt Skatteverket, enfunktionsvouchrar där momssatsen är fastställd redan och företaget kan då få en faktura med moms vid inköpet av presentkorten. 

 

Vi hade tänkt låta personalen själva välja presentkort mellan tre olika webshoppar men på förfrågan svarar två av nätbutikerna att de inte har möjlighet att ställa ut enfunktionavouchrar och den tredje har inte svarat ännu men jag misstänker att svaret blir detsamma.

När jag söker runt efter andra märker jag att det inte hos någon framgår huruvida de kan ställa ut enfunktionsvouchrar.

 

Är det någon annan i forumet som har lyckats med detta? 

 

Alternativet skulle vara att personalen får ett presentkort, köper något och ger oss kvittot men då kan vi ju lika gärna hoppa över stadiet med presentkortet så att de kan köpa vad de vill var som helst, bara de ger oss originalkvittot som vid ett vanligt utlägg.

 

Är det någon i forumet som har några snabba tips på hur man enklast får till det här utan att krångla till det allt för mycket?

 

 

 

Lisa Henriks
COMMUNITY MANAGER

Hej @Annika36 

Vi har haft ögonen på ditt inlägg för att se om du får något bra svar, vi själva har tyvärr inte så mycket erfarenheter av detta. 

Ett tips är att ställa din fråga under Frågor & funderingar här i bokföringsområdet, då når din fråga troligtvis ut till lite fler användare. 

Annika36
UTFORSKARE

Hej Lisa Henriks

Tack för ditt svar. Nej jag har inte fått några andra reaktioner och jag misstänkte väl att det var fel tråd att gå in i.

Nu har vi löst det så att de anställda får köpa vad de vill och lämna kvittot till mig. De är inte så många så det går att att hantera på det viset.

Mvh Annika

Konsult3
NY MEDLEM

hej alla glada, jag har varit företagare i 5 år och aldrig tog ut julklapp pga ovetskap. 

kan jag köpa saker från 3 affärer och betala förstås 3 gånger och summan är ändå inte mer än 1450 totalt? 

och finns det en utväg för att få tillbaka de försvunna julklappar från 2015? 

företaget är ett aktiebolag

mvh

Annika36
UTFORSKARE

Hej Konsult3

Ja, du kan ta kvitton från flera olika ställen så länge det totala beloppet inte överstiger 1450:- för år 2020. Det kan vara lämpligt att bokföra utläggen  på ett och samma verifikat.

Du måste vara anställd i ditt AB för att det ska vara skattefritt för dig. Det gäller i alla fall de ordinarie 450. För de extra 1000 i år vet jag inte riktigt reglerna kring ej anställda delägare.

Du kan inte dela ut julklapp från tidigare år (då gällde 450:-/år). Kanske det hade gått ifall du haft med det som en upplupen kostnad i dina tidigare bokslut men det låter jag vara osagt. Kolla med Skatteverket  eller kanske någon annan i forumet vet hur det förhåller sig?

God jul!

Annika

Jenny A
NY MEDLEM

Hejsan!

Vår personal har fått presentkort på restbelopp för ej uttagna arbetskläder för året 2020. Frågan är om de måste förmånsbeskattas då de fått

dessa i år och isåfall vad använder jag då för löneart i Vismalön för förmånen?

Niklas Crona
CONTENT PRODUCER

Hej @Jenny A 

Jag hittade följande information:
Om presentkortet inte avser en vara eller tjänst ska det räknas som betalningsmedel och ska förmånsbeskattas då skattefriheten för presentkort aldrig gäller om det kan bytas mot pengar.

För att vara på den säkra sidan tycker jag ändå att du ska stämma av med Skatteverket om du kan tillgodoräkna gåvan för året 2020 även fast den gavs ut under detta år (2021).

Om det ska förmånsbeskattas kan du lägga in det i Visma Lön genom att använda lönearten 2118 - Övriga förmåner.

Med vänlig hälsning/
Niklas