Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 

Utökad avsättning till periodiseringsfond för enskilda firmor och delägare i handelsbolag

(uppdaterad av Lisa Henriks COMMUNITY MANAGER ‎2020-04-30 12:20 )

Riksdagen har beslutat att enskilda firmor och delägare i handelsbolag kan skjuta på skatten genom avsättning till periodiseringsfonder. Enligt nuvarande regler har enskilda firmor och fysiska personer som är delägare i handelsbolag möjlighet att sätta av 30% av vinsten till periodiseringsfond. Regeringens förslag, som nu är beslutat, är att att man ska kunna sätta av 100% av vinsten till periodiseringsfond, med ett tak på vinsten på 1 miljon kronor. 

 

Den 3 april togs beslut från riksdagen.

På regeringens sida  Om förslaget skattelättnader till småföretagare genom utökad avsättning till periodiseringsfond finns ytterligare detaljer om förslaget. 

 

Har du inte lämnat in företags deklaration och är intresserad av att göra denna avsättning är rekommendationen att avvakta tills beslutet är taget. Troligtvis kommer det även innebära en uppdatering av ditt program så att programmet har stöd för att göra denna typ av avsättning. Har du redan hunnit lämna in deklarationen så ska du enligt regeringens förslag kunna lämna in en ny deklaration med avsättningen. Oavsett har du ju alltid fem år på dig att rätta en deklaration, så den möjligheten finns ju alltid.
Osäker på vad periodiseringsfond faktiskt är? Kika in artikeln Vad är periodiseringsfond? 

 

Vill du har ett mejl så fort vi uppdaterar inlägget med ny information? Logga in och klicka sedan på cirkeln med de tre prickarna uppe till höger och välj Prenumerera

13 Kommentarer
Niklas Crona
CONTENT PRODUCER

Hej!

 

Jag vill bara uppdatera i detta inlägg angående Visma Skatt/Skatt Proffs, Advisor Period & År samt eEkonomi Deklaration. Nästa vecka kommer nya uppdateringar att ske i programmen med kompletteringar kopplat till detta inlägg.

 

Med vänliga hälsningar/

Niklas - Content Producer - Byråområdet

 

Niklas Crona
CONTENT PRODUCER

Hej igen!

 

Här kommer en ny uppdatering som berör ovanstående ämne.


En förändring angående avsättning till Periodiseringsfond är införd i Advisor Period & År.

Du kan läsa mer om detta i vår skrivna hjälp - Klicka på Fältförklaringar och sedan Periodiseringsfond.

 

Hälsningar/

Niklas - Content Producer - Byråområdet

 

 

Niklas Crona
CONTENT PRODUCER
(uppdaterad av My Janhall MODERATOR ‎2020-04-22 09:16 )

Hej!

 

Nu har en ny version av Visma Skatt/Skatt Proffs släppts. Du kan läsa mer om den nya versionen kopplat till Utökad avsättning till periodiseringsfond i foruminlägget Ny version av Visma Skatt/Skatt Proffs.

 

Vänliga hälsningar/

Niklas - Content Producer - Byråområdet 

Niklas Crona
CONTENT PRODUCER

Hej igen!

 

Ytterligare nyheter - Visma eEkonomi Deklaration är nu släppt med Utökad avsättning till periodiseringsfond.

 

Vänliga hälsningar/

Niklas - Content Producer - Byråområdet

WindMillHill
NY MEDLEM

Hej!

Kommer det att finnas en "Utökad avsättning till periodiseringsfond" för Visma Enskild firma?

Hälsningar

/Hans

Lisa Henriks
COMMUNITY MANAGER

Hej Hans! 

Självklart kommer vi ha stöd för det i Visma Enskild Firma också. Ambitionen är att den nya versionen med stödet ska finnas hos dig under veckan. 

 

/Lisa 

Lisa Henriks
COMMUNITY MANAGER

@WindMillHill  Nu finns den nya versionen av Visma Enskild Firma för nedladdning. Läs mer i inlägget Ny version av Visma Enskild Firma - Utökad avsättning till periodiseringsfond

Ing-Mari3
NY MEDLEM
(uppdaterad av Ing-Mari3 ‎2020-04-28 21:10 )

Tycker att man måste vara noga med att informera om att detta inte gör att skatt och avgifter försvinner. Nån gång i framtiden ska den betalas. Kan bli en riktig fälla.

Niklas Crona
CONTENT PRODUCER

Hej!

 

Vill i detta inlägg tipsa om vårt tidigare foruminlägg Var försiktig med den tillfälliga lagen om utökad avsättning till periodiseringsfond där du kan läsa mer om hur denna stödåtgärd kan påverka din PGI samt ingående expansionsfond.

 

Hälsningar/

Niklas - Content Producer - Byråområdet

Tom S_
NY MEDLEM

Kan man göra denna avsättning till periodiseringsfond för ett fåmansbolag (aktiebolag)? eller gäller den bara enskild firma och handelsbolag. Frågar eftersom vårt bolag med stor sannolikhet kommer att gå med förlust i år, pga corona.

Lisa Henriks
COMMUNITY MANAGER

Hej @Tom S_ 

Enligt regeringens sida Skattelättnader till småföretagare genom utökad avsättning till periodiseringsfond så gäller det enbart enskilda näringsidkare och fysiska personer som är delägare i svenska handelsbolag. På sidan finns det också en förklaring varför det enbart berör dessa. Rekommenderar dig till att gå in på sidan och läsa det stycket. 

Margareta8
NY MEDLEM

Så här står det i era versionsnyheter avseende periodiseringsfond:

Det 100-procentiga avdraget för 2019 är dock maximerat till en miljon kronor. Möjligheten finns samtidigt fortfarande att istället göra avsättning enligt de vanliga reglerna, dvs. med 30 procent av hela underlaget. Det krävs dock en vinst på drygt 3,3 miljoner kr för att ett avdrag med 30 procent av underlaget ska vara mer förmånligt än att utnyttja det tillfälliga avdraget på 100 procent av underlaget för avsättning till periodiseringsfond för 2019.

Kan någon här förklara hur?

//Margareta

Peter Samuelsson
TAXATION SPECIALIST

Du har i deklarationen 2020 (inkomstår 2019) en möjlighet att sätta av mer till periodiseringsfond än vad som i vanliga fall är möjligt. Bestämmelsen har införts med anledning av de negativa ekonomiska konsekvenser coronaviruset kan innebära för dig som företagare. Avsättningar som du gör till periodiseringsfond enligt den tillfälliga bestämmelsen kommer att behandlas som vilken avsättning till periodiseringsfond som helst.


Det som skiljer de tillfälliga reglerna mot den vanliga rätten till avsättning, är att du kan få ett högre avdrag om du har en vinst på högst 3 333 333 kronor. Du kan då få ett avdrag med 100 procent av vinsten, men avdraget är begränsat till en miljon kronor. Har du en högre vinst än 3 333 333 kronor blir avdraget större med den vanliga regeln. Enligt de vanliga reglerna finns nämligen inget tak på en miljon kronor utan avsättningen begränsas enbart till 30 procent av vinsten.