Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 

(uppdaterad av Ebba Arvén COMMUNITY MANAGER ‎2023-05-11 16:37 )
  • 0 Svar
  • 1 gilla
  • 1392 Visningar

Vad är avskrivningar och hur bokförs avskrivningar?

Om du köper en riktigt bra dator idag så kommer den inte vara lika mycket värd om några år. Värdet på datorn minskar i verkligheten och genom att göra avskrivningar minskar även  värdet på tillgången i din bokföring. Avskrivningar är något som görs för att fördela en tillgångs kostnad över tid och för att du löpande ska ha ett aktuellt bokfört värde på tillgången.  Läs mer i inlägget Vad är avskrivningar? Längre ner i tipset visar vi konteringen för hur du bokför avskrivningar. 

På vad görs avskrivningar?

Eftersom avskrivningar görs på tillgångar med beräknad ekonomisk livslängd är det endast anläggningstillgångar så som maskiner, datorer och inventarier som skrivs av. Om inventariet är värt mer än en ett halvt prisbasbelopp samt har en livslängt på minst tre år så ska den bokföras som en tillgång. Detta betyder också att du ska göra en avskrivning enligt plan vilket normalt är på fem år. 

Finns det något som inte brukar skrivas av?

Anläggningstillgångar såsom mark, konst och finansiella anläggningstillgångar skriver man i regel inte av då de inte har en förväntad ekonomisk livslängd eller beräknas minska i värde. Läs gärna mer om detta på vår hemsida - Ekonomiska termer eller hos Skatteverket. 

Hur görs avskrivningar?

Det allra vanligaste sättet kallas planenliga avskrivningar eller avskrivning enligt plan. Det innebär att du skriver av tillgången med lika stor summa varje år under nyttjandeperioden vilket innebär tiden som tillgången förväntas användas i företaget. 

 

Om du ska göra avskrivningar i Visma eEkonomi kan du med fördel lägga upp dina tillgångar under Bokföring - Anläggningstillgångar. Då hjälper programmet dig med att beräkna avskrivningarna och du får ett färdigt bokföringsförslag när det är dags att bokföra avskrivningarna. Läs mer om detta i vårt tips Bokföra avskrivningar i Visma eEkonomi.

 

Bokföra avskrivning/ Bokföra avskrivningar av inventarier manuellt:

Om du köpt ett inventarie för 100 000 kronor och bokfört detta exempelvis på bokföringskonto 1221 - Inventarier så kan du bokföra avskrivningen så här: 

Konto Debet Kredit
7832 - Avskrivningar på inventarier och verktyg 20 000  
1229 - Ackumulerade avskrivningar på inventarier och verktyg

 

20 000

 

Denna kontering gör att dina tillgångar minskar, och dina kostnader ökar. Eftersom ingen affärstransaktion skett skall ingen moms bokföras. När avskrivningsperioden är slut så är tillgången inte längre en kostnad för företaget.  

Fler länktips från Visma Spcs

Skatteverkets tjänst för att beräkna avskrivningar

Hur avslutar man en avskrivning?

 

 

Vill du lära dig mer om bokföring och hur det fungerar? Spana in vår guide: Bokföring - vad är det & hur funkar det? Guide i bokföringens grunder.