Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 

(uppdaterad av Ebba Arvén COMMUNITY MANAGER ‎2023-04-19 10:42 )
  • 0 Svar
  • 1 gilla
  • 451 Visningar

Att bokföra försäljning och inlösen av presentkort kan kännas som en djungel. Det finns två momsregler när det gäller presentkort, det delas därför upp i enfunktionsvouchers (bestämd vara eller tjänst) och flerfunktionsvouchers (obestämd vara eller tjänst). I detta användartips reder vi ut frågetecken kring försäljning och inlösen av presentkort samt när olika momsregler ska tillämpas.

 


Försäljning av presentkort gällande en bestämd vara eller tjänst (enfunktionsvoucher)

Ett presentkort som är avsett att användas till en bestämd vara eller tjänst kallas för enfunktionsvoucher. Vid försäljningen av ett sådant presentkort är det bestämt vad presentkortet kan utnyttjas mot samt vilken momssats som är aktuell. Momsen redovisas därmed redan vid försäljningen av presentkortet eftersom beskattningsland, skatteplikt, skattesats och beskattningsunderlag redan är känt. Ett exempel på ett sådant presentkort är om en yogalärare som bara säljer presentkort för yogapass.

Bokföra presentkort - Försäljning av enfunktionsvouchers

Företaget har sålt ett presentkort för 1000 kr som endast kan användas mot bestämda varor eller tjänster med 25% moms och pengarna kommer in på företagskontot.

Konto

Debet

Kredit

1930 - Företagskonto

1000

 

2611 - Utgående moms på försäljning inom Sverige, 25%

 

200

2421 - Ej inlösta presentkort

 

800


Bokföra presentkort - Inlösen av enfunktionsvoucher

Kunden köper varor för 1000 kr och när presentkortet utnyttjas är det endast intäkten som tas upp eftersom den utgående momsen redan redovisats vid försäljningen. Det kan därför vara en fördel att skapa ett separat försäljningskonto utan momskod när presentkort används. 

Konto

Debet

Kredit

2421 - Ej inlösta presentkort 

1000

 

3000 - Presentkort

 

1000 

 

 

Försäljning presentkort när det inte är en bestämd vara eller tjänst (flerfunktionsvoucher)

 

Ett presentkort som gäller för obestämda varor eller tjänster kallas för flerfunktionsvoucher.  Beskattningsland, skatteplikt, skattesats och beskattningsunderlag blir alltså inte känt förrän vid inlösen av presentkortet. Detta innebär att momsen vid flerfunktionsvouchers först redovisas vid inlösen av presentkortet.

 

Försäljning av flerfunktionsvouchers 

 

Företaget har sålt ett presentkort för 1000 kr, presentkortet kommer kunna utnyttjas mot flera varor/tjänster. Vid försäljningen kommer intäkten in på företagskontot.

Konto

Debet

Kredit

1930 - Företagskonto

1000

 

2421 - Ej inlösta presentkort 

 

1000 

 


Inlösen av en flerfunktionsvoucher

Om kunden sedan utnyttjar presentkortet mot varor med 25% moms så skall man vid  inlösen av presentkortet redovisa den utgående momsen tillsammans med intäkten. 

Konto

Debet

Kredit

2421 - Ej inlösta presentkort

1000

 

2611 - Utgående moms på försäljning inom Sverige, 25%

 

200

3051 - Försäljn av varor 25% moms

 

800 


Jobbar du i Visma eEkonomi? Då har vi en fantastiskt guide till hur du gör härBokforing-vad-ar-det.png