Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 
(uppdaterad av Lisa Henriks COMMUNITY MANAGER ‎2020-03-25 16:36 )
 • 17 Svar
 • 19 gilla
 • 5625 Visningar

Hej! 

Regeringen har beslutat om att införa en korttidspermittering. 

Förslaget innebär att arbetsgivarens lönekostnader kan minska med hälften genom att staten står för en större kostnad. Konstruktionen liknar korttidsarbete, men subventionsgraden utökas kraftigt. Arbetstagaren får ut över 90 procent av lönen.

För att läsa mer om permitteringen kan man läsa via krispaket för svenska företag och jobb. 

Hur hanteringen i vårt program blir kan vi inte svara på exakt nu eftersom vi inte har något tillräckligt bra underlag ännu. 

Vi återkommer i denna tråden så fort vi vet mer. 

 

Vill du få ett mejl så fort vi har ny information att komma med? Klicka på den blå cirkeln med dom tre prickarna uppe till höger och välj Prenumerera

 

Vänligen 

Jesper

Medverkande
Kommentarer
APPLICATION SPECIALIST
(uppdaterad av Anna Svensson CONTENT PRODUCER ‎2020-03-19 16:33 )

Hej! 

Kort uppdatering kring korttidspermittering. Regeringen har lagt ut ny info gällande hur korttidspermittering fungerar. 

Ni kan läsa mer om förslaget korttidspermittering 

Det finns också information på Tillväxtverket: https://tillvaxtverket.se/om-tillvaxtverket/samlad-information-om-covid-19/korttidspermittering.html

If you want to read it in english please see this: additional-amending-budget-due-to-the-coronavirus

Vi kommer uppdatera mer i tråden så fort vi vet hur lösningen i programmet kommer se ut. 

 

Vänligen 

Jesper

APPLICATION SPECIALIST

Hej igen! 

Det har nu tillkommit en hel del bra och ny information gällande hanteringen av korttidspermittering. 

Ni får gärna läsa mer via samlad-information-om-covid-19. 

Hur hanteringen ska ske i våra lönesystem kommer jag att återkoppla om. 

 

Vänligen 

Jesper

 

 

UTFORSKARE

Hej Jesper,

Folk har permitterats sedan förra veckan och nu undrar vi om hur vi ska hantera det i löneprogrammet!!

hur ligger ni till med utvecklingen? 

APPLICATION SPECIALIST

Hej Bmredov.

Vi har ännu inte fått ett definitivt svar om hur korttidspermitteringen kommer fungera/hanteras. Detta gör att vi inte kan gå ut med en arbetsgång till er som kund ännu. Jag hoppas att vi kan få svar inom kort och då återkommer jag i tråden direkt.  Jag rekommenderar tillsvidare att läsa mitt tidigare inlägg och där klicka er in på länken till tillväxtverket, där finns den mest aktuella infon kring korttidspermittering.

 

NY MEDLEM

Vi kommer att sänka lönerna till 92,5%. Om man går in och ändrar månadslönen på varje medarbetare (utan att ändra aktuellt arbetsschema) , hur påverkas då semestertillägget och sjuklön framåt? 

Jag har haft problem med detta tidigare då medarbetare har gått upp och ned i tid, att man inte kan använda snabbvalen för att det blir olika avdrag. 

Och vad händer om man i stället ändrar månadslönen direkt på lönebeskedet i stället och inte i personalkortet? 

/Åsa

NY MEDLEM

Vi har samma problem hos oss, vi kommer permittera i olika nivåer, och det är rätt glasklart med vilket % lönen blir

Om jag förstår allt korrekt så har en person 100% tjänst och går ner i arbetstid 20% men vi sänker endast lönen till 96% enligt förslaget –

 

Ex 20 procent av ordinarie arbetstid , löneminskning 4 procent, funkar det om jag hanterar det enligt nedan

 

 1. I Visma lön sänker vi grundlönen till det som är överenskommet i form av avtalet tex till 96% from det datumet som det skall påbörjas.
 2.  Mitt förslag är att alla ligger kvar på sina scheman i visma lön/anställd och att alla bokar in frånvaroorsaken  ”övrig frånvaro med lön” på tiden som berör korttidspermitteringen. tex ledig 1dag i veckan
 3. Detta så att inga saldon påverkas av ändringar i schemat, då schemat är det som styr beräkningar av sysselsättningsgraden och bla semesterdagar, semestertillägg m.m. påverkas. Samt att den frånvaroorsaken är semesterlönegrundande. 
 4. Eller tänker jag fel? 
 5. Mvh Helena
APPLICATION SPECIALIST
(uppdaterad av Jesper Fogelström APPLICATION SPECIALIST ‎2020-03-24 10:58 )

Hej Helgu2020! 

Tack för dina tankar och idéer kring hanteringen av korttidspermittering. Som läget är nu så kan vi inte svara varken ja eller nej på dina frågor då vi inte fått ett exakt svar hur detta ska hanteras. 

Vi har en tät dialog med Srf och övriga programleverantörer för att hitta en så bra lösning som möjligt. 

Övrig info kring hanteringen av lönekörningen i mars. 

Vi rekommenderar att man skapar lönekörningen för mars månad som vanligt tillsvidare, när vi får beslut om hur hanteringen blir så återkommer vi hur man ska göra för att lön, arbetsgivardeklaration, semester etc ska rapporteras rätt. 

Vi återkommer i tråden så fort vi vet mer. 

 

Vänligen 

Jesper

 

 

 

 

NY MEDLEM

Vi har anställda med provisionsbaserad lön, dvs lönen varierar från månad till månad.

Vilken lön utgår vi från när vi inte har någon fast grundlön, kan vi använda en genomsnittlig lön för tidigare månader?

APPLICATION SPECIALIST

Hej Johan! 

Jag tackar för din fråga och vi har tagit med denna i vår diskussion kring hur man ska hantera provision på bästa sätt. Hänvisar till mitt tidigare inlägg i tråden eftersom vi ännu inte fått ett svar hur b.l.a provision ska hanteras. 

Återkommer få fort vi har mer info att ge. 

 

Vänligen 

Jesper

 

NY MEDLEM

Helgu2020 / Helena:

 

Jag tänker ungefär på samma sätt som dig. Låt schemat stå kvar orört, notera frånvaron som övrig frånvaro med lön (fram till dess att snabbvalet "korttidspermittering" eventuellt läggs till av Visma). Vi ska ju ändå ligga ute med pengarna till dess att vi får ersättning från tillväxtverket. Det torde inte spela så jättestor roll för beslutet huruvida frånvaron noteras genom en ändring av arbetsschemat eller en notering i kalendern att man är frånvarande när man borde ha jobbat. Jag ser bara att det kan ställa till med fler problem att  börja ändra arbetsscheman.

 

Det enda jag funderar på är om det finns någon anledning att t.ex. hellre justera bruttolön direkt i lönekörning, istället för att ändra grundlönen på personalkortet. Jag vet t.ex. inte hur sjuklön påverkas om man blir sjuk under permitteringsperioden? Nu vet vi ju ärligt talat ingenting om hur sjuklöner kommer att hanteras framöver, men jag kan tänka mig att det på sätt och vis är lättare att hantera uträkningen av "rätt" sjuklön om grundlönen på personalkortet har ändrats. Dessutom mindre risk att det glöms bort under lönekörningar.

 

Är det någon som kan se ett problem med att ändra grundlönen på personalkortet, snarare än att manuellt göra ett bruttolöneavdrag på x% vid lönekörning?

NY MEDLEM

Jag kommer låta alla grundinställningar vara kvar som vanligt på de anställda (schema, grundlön, sysselsättningsgrad etc).

 

När jag sen gör lönekörningen så kommer jag bara lägga till en extra rad för innestående månad som får heta "Avdrag korttidsarbete" (tex 7,5% av grundlönen). Det borde väl räcka? 

I min värld så är alla anställda som vanligt, men med undantaget att de fysiskt arbetar 40% med 92,5% lön. Denna permittering betyder ju inte att de är lediga egentligen, de är fortfarande anställda! Således ska frånvaro (semester, sjukdom etc) bokföras som om man arbetade 100%.

NY MEDLEM

Hej igen, nu förstår jag att det ser olika ut i olika branscher och förutsättningar ser olika ut, en annan sak jag funderar på är, om någon person gått ner i arbetstid 40% eller 60% och tex skall arbeta 3dgr i veckan i dagsläget kommer jag boka in betald frånvaro på de dagar/timmar som berörs av korttidspermitteringen ex 2dgr, Om personen skall ha semester en hel vecka.  då tänker jag mig att jag lägger semester på 3dgr och 2 dgr som beror på korttidspermitttering. Det blir ju heller inte rätt, men det är så jag tänker att jag får hantera det så länge. eller har ni några andra förslag? Vi kan ju inte arbeta 100 % den veckan, så ser jag det. (vi har nettosemester) 

Mvh Helena

COMMUNITY MANAGER

Hej på er! 

 

Precis som Jesper har skrivit tidigare så är det fortfarande inte helt klart hur korttidspermittering, eller korttidsarbete som det också kallas, ska registreras i löneprogrammet. Vår ambition är självklart att vi ska komma med en lösning så fort som möjligt. Det är ett par nötter kvar att knäcka, till exempel hur rörlig lön, arbetad tid och hur rapporteringen till SCB ska hanteras. Vi är i täta dialoger med kollektivavtal och myndigheter för att få svar på dessa frågor och vi kommer självklart gå ut med information här så fort vi får ny information.

Jag förstår att ni är otåliga, det är vi också! 

 

Vill du få ett mejl så fort vi har ny information att komma med? Scrolla högst upp i inlägget och klicka på den blå cirkeln med tre prickar i och välj Prenumerera

 

Jag vill passa på att förtydliga att förslaget om korttidspermittering kommer att träda kraft i kraft den 7 april, men tillämpas redan från 16 mars. Det innebär att du först den 7 april kommer kunna göra ansökningar via Tillväxtverket. 

 

Vill ni fördjupa er ännu mer i korttidspermittering så rekommenderar jag er att läsa Tillväxtverkets artikel om Korttidsarbete.

NY MEDLEM

@Helgu2020 

Jag resonerar såhär angående hur det ska föras in i kalendern under en vecka:

 • Normal arbetstid: arbete 5 dagar/vecka
 • Permittering om 60%: arbete 2 dagar/vecka + Övrig frånvaro med lön 3 dagar/vecka
 • Semester (hel vecka): semester 5 dagar/vecka

Kommer inte bevilja någon att ta två dagar semester och lägga permittering på resten av veckan, det innebär ju att man kommer få massor av extra semester att ta ut. 

NY MEDLEM

@Jenny LuInnan korttidspermitteringen läggs ut måste en lokal överenskommelse träffas. Där ska det ju framgå exakt vilka som berörs, hur mycket och hur länge. Jag vet inte om detta blir bindande men jag misstänker det. Risken finns därför att facket inte kommer att acceptera att den anställde tvingas ta ut semester på heltid fast schemaläggningen endast är deltid.

NY MEDLEM

@-Peter- anser att det vore märkligt i så fall. Det skulle ju innebära att en anställd med 25 dagars semester kan vara ledig i 12,5 veckor i sträck under en permittering i så fall. Då är alternativet att införa bruttosemester i så fall. Men jag tror det skapar mer problem/administration för min del iallafall.

UTFORSKARE

Var kan jag hitta "Övrig frånvaro med lön"?

Jag använder Visma Lön 600 och kan inte se att det snabbvalet finns...