[Aktiebolag] : bokföra hälsokontroll för ägare -eEkonomi

 • 0
 • 1
 • Fråga
 • Uppdaterades för 2 år sedan
 • Besvarad
 • (Redigerad)
Arkiverad och stängd

Denna konversation är inte längre öppet för kommentarer eller svar och communityns medlemmar kan inte se det längre.

Driver ett aktiebolag. Har inga anställda, inte ens mig själv som ägare. Gjort en fullständig hälsokontroll som jag tänkt låta mitt företag betala. Funderingar:1. Kan jag dra detta i mitt företag även om jag själv inte är anställd eller är registrerad att ha anställda?2. Om jag kan dra det i mitt företag, mot vilket konto bokför jag det då?Tack på förhand för svar. //Andreas
Foto på Andreas

Andreas

 • 6,750 poäng 5k badge 2x thumb

Publicerades för 5 år sedan

 • 0
 • 1
Foto på Pär Gustavsson

Pär Gustavsson, Champion

 • 3,270 poäng 3k badge 2x thumb
Hej Andreas

Jag hade önskat att jag kunde svara: ”Ja – det går utmärkt” eller: ”Nej, det är omöjligt” men ibland kan sanningen vara en gråzon och vi får försöka resonera oss fram till ett svar.

När det gäller förmåner har ett fåmansföretag i princip samma möjligheter till avdrag för kostnader för förmåner som andra företag. Det gäller både företagsledare och övriga anställda. Om du som företagsledare inte tar ut någon lön i nuläget så skulle det inte behöva vara ett hinder då du aktivt kan ha valt att under en period inte ta ut någon lön från bolaget.

Hälsoundersökning kan behandlas lite olika beroende på om det är att klassa som företagshälsovård eller hälso- och sjukvård. Hälsoundersökningar som är relaterade till en del av ett arbetsmiljöarbete kan klassas som företagshälsovård. Det kan exempelvis vara en lungröntgen för anställda som vistas i rökiga arbetsmiljöer. En sådan förmån är skattefri för den anställde och kostnaden avdragsgill för arbetsgivaren.

En hälsoundersökning för att undersöka det allmänna hälsotillståndet utgör hälso- och sjukvård. Om en allmän hälsoundersökning görs inom den offentligt finansierade vården är förmånen skattepliktig för den anställde och kostnaden avdragsgill för arbetsgivaren. Förmånen värderas till arbetsgivarens kostnad. Arbetsgivaren gör avdrag för preliminärskatt och får betala arbetsgivaravgifter avseende förmånsvärdet. Om en allmän hälsoundersökning däremot görs inom den icke offentligt finansierade vården är förmånen skattefri för den anställde medan kostnaden inte är avdragsgill för arbetsgivaren.

En avdragsgill sjuk- och hälsovårdskostnad kan bokföras på konto 7621 Sjuk- och hälsovård, avdragsgill medan en icke avdragsgill sjuk- och hälsovårdskostnad kan bokföras på konto 7622 Sjuk- och hälsovård, ej avdragsgill.  

Med den beskrivning du lämnar bedömer jag att det är fråga om en allmän hälsoundersökning och att det därmed inte är fråga om en avdragsgill kostnad.

Foto på Andreas

Andreas

 • 6,750 poäng 5k badge 2x thumb
Hej Pär!

Tack för ett uttömmande svar.
Nu är jag anställd i mitt eget bolag och tar ut lön.

Nu skall jag på en uttömmande hälsokontroll (gör det en gång om året) och tänkte betala med företagskortet. Kostnaden är 3.000 kr inkl. moms.

Hur bokför jag detta för att göra det rätt och riktigt?

Tack än en gång!

~Andreas
Foto på Elin Håkansson

Elin Håkansson, Fd Moderator

 • 6,302 poäng 5k badge 2x thumb
Hej Andreas!

Du kan använda samma konton som Pär föreslår ovan.

Om beloppet är avdragsgillt bokar du momsen på 2641, annars läggs även momsen på kontot för icke avdragsgill kostnad.

När du betalar med företagskortet bokar du det mot 1930.

/Elin
Foto på Andreas

Andreas

 • 6,750 poäng 5k badge 2x thumb
Tack Elin!

Ser ut som att i mitt fall blir det en icke avdragsgill kostnad. Därav utgår jag ifrån att verifikatet bör se ut enligt följande:

2499 Kredit 3.000
7622 Debet 3.000

Orsak till konto 2499 är att mitt företag har ett kreditkort som jag gör betalningar med och får sedan en månadsfaktura.

Tack än en gång!
Foto på MarieN

MarieN

 • 6,454 poäng 5k badge 2x thumb

Hej, vet att inlägget var längesedan. Och vill bara kontrollera att reglerna fortfarande gäller:

 Om man har personal som  går och gör hälsoundersökningar inom privata sektorn och betalar själva. Registrerar det som ett utlägg som företaget sedan betalar tillbaka. Detta måste väl gå som icke avdragsgill kostnad, och ingen skattepliktig förmån för den anställde?

/Marie

Foto på Karl Wilsborn

Karl Wilsborn, Moderator

 • 9,244 poäng 5k badge 2x thumb
Hej!

Det beror, precis som Peter skriver, på om hälsoundersökningen är förknippad med det arbetet som den anställde utför, eller inte. Om det är det så tas ingen förmån upp för den anställda då de inte ska behöva skatta för det, och kostnaden som företaget betalat för hälsoundersökningen är avdragsgill. 

Om så inte är fallet och kontrollen gjorts inom den privata sektorn, så är kostnaden mycket riktigt inte skattegrundande och behöver därför inte läggas till som en förmån på den anställdas lön. Kostnaden för dig som arbetsgivare är heller inte avdragsgill.

/Karl
(Redigerad)
Foto på Anna-Karin

Anna-Karin

 • 476 poäng 250 badge 2x thumb
Hej! Har läst lite på tråden. Vi är ett företag med 9 anställda varav 7 är delägare (som äger 1,3 %, 5,5 % eller 44,5 %) För vår del handlar det om sjuk- och hälsovård (hälsokontroll). Hur bokför jag med tanke på att flertalet är delägare i företaget?
Foto på Susan Åklundh

Susan Åklundh, Fd Moderator

 • 15,664 poäng 10k badge 2x thumb
Hej Anna-Karin,

Kan inte ge dig ett bättre eller utförligare svar än det som Per skrivit högre upp i tråden.
Hittade denna information om Hälso- och sjukvård på Skatteverkets hemsida

Som Per skriver så gäller det lika oavsett om du är anställd eller företagsledare. 
Hittar däremot ingen information om vad som gäller för delägare som inte är anställda i företaget.

Känner du dig fortfarande osäker så rekommenderar jag att du dubbelkollar med Skatteverket om vad som gäller just i er fall.

Ha en fin dag
/Susan

Den här konversationen är inte längre öppen för kommentarer eller svar.