Dubbelbetalning av leverantörsfaktura - Visma eEkonomi

 • 2
 • 3
 • Fråga
 • Uppdaterades för 2 år sedan
 • Besvarad
 • (Redigerad)
Arkiverad och stängd

Denna konversation är inte längre öppet för kommentarer eller svar och communityns medlemmar kan inte se det längre.

Jag har råkat dubbelbetala en leverantörsfaktura, hur korrigerar och bokför jag detta?
Har aktiv bankkoppling och har inte kunnat matcha betalningen eftersom det inte finns ngn faktura att matcha emot. Har fått pengar i retur från leverantören, hur gör jag?
Foto på asa

asa

 • 692 poäng 500 badge 2x thumb

Publicerades för 5 år sedan

 • 2
 • 3
Foto på Joakim Karlsson

Joakim Karlsson, Fd Produktspecialist Visma Lön

 • 35,320 poäng 20k badge 2x thumb
Hej!
Jag gissar att du har matchat en betalning mot leverantörsfakturan så den är betald och klar. Den andra betalningen skulle du kunna matcha mot ett Övrigt uttag - Egen kontering och sedan väljer du till exempel 1689 som motkonto. Pengarna du fått tillbaka matchar du mot en Övrig insättning - Egen kontering och väljer 1689 som motkonto så blir det rätt i bokföringen.
Foto på Karin Danielsson

Karin Danielsson

 • 846 poäng 500 badge 2x thumb
Jag har gjort liknande. Jag har lagt in en leverantörsfaktura två gånger, den är betald och bokförd två gånger, Nu har jag fått tillbaka pengar från leverantören. Hur skall jag kontera inbetalningen? 
Foto på Joakim Karlsson

Joakim Karlsson, Fd Produktspecialist Visma Lön

 • 35,320 poäng 20k badge 2x thumb
Hej!
Om du har bokfört och betalat en leverantörsfaktura två gånger kan du kreditera den ena och registrera en betalning på den för att bokföringen ska bli korrekt. Du skapar en kredit genom att först skapa en ny leverantörsfaktura, plocka upp leverantören och sedan bocka i rutan Kreditfaktura till höger. Ange samma fakturadatum som den fakturan du vill kreditera har. Fyll i samma belopp, eventuell moms och fakturanummer. Komplettera konteringen så att du får exakt samma konton som du hade på fakturan du krediterar och bokför därefter det hela.

Gå sedan in under Inköp - Leverantörsfakturor, leta upp kreditfakturan och klicka på den. Klicka på knappen Betalning till höger, ange kontot du fick in pengarna på samt vilket datum det inträffade. När du klickat på Bokför är du klar.
Foto på Karin Danielsson

Karin Danielsson

 • 846 poäng 500 badge 2x thumb
Hej.

Jag har skapat en kreditfaktura med samma datum och uppgifter som den jag betalat och bokfört två gånger. När jag går in på kreditfakturan kan jag välja öppna eller kvitta. När jag försöker kvitta och klickar på rutan för förslag på fakturor så är fältet tomt. Hur skall jag gå vidare?

tack på förhand.
Karin
Foto på Joakim Karlsson

Joakim Karlsson, Fd Produktspecialist Visma Lön

 • 35,320 poäng 20k badge 2x thumb
Hej igen Karin!
Eftersom du redan har betalat de båda debetfakturorna kan du inte kvitta krediten mot någon av dem. Kvitta kan man endast göra om både debet- och kreditfakturan är obetalda.
Jag ser nu att du har bankkoppling och då fungerar inte min arbetsgång ovan. För att lösa det hela behöver du skapa två nya kassahändelser.

 1. Skapa en ny kassahändelse på samma datum som du vill registrera betalningen på. Ange kreditfakturans belopp utan minustecken så det blir pengar in. Matcha mot bokföringshändelsen Betalning av krediterad leverantörsfaktura och välj in fakturan på nästa rad. Avsluta med att klicka på Bokför.
  Då har du matchat betalningen som att pengarna lagts till i kassan. Det har dom ju inte utan de ska tillbaka till bankkontot och för att lösa det gör du steg 2.

 2. Skapa en ny kassahändelse på samma datum som ovan. Ange samma belopp som ovan fast med minustecken framför så det blir pengar ut från kassakontot. Välj bokföringshändelsen Överföring mellan egna bankkonton och bankkontot på nästa rad. Komplettera med en beskrivning och klicka på Bokför så har du fört tillbaka pengarna från kassan till bankkontot.
(Redigerad)
Foto på Ticstyle

Ticstyle

 • 520 poäng 500 badge 2x thumb
Tack för förklaringen om konto 1689
(Redigerad)
Foto på asa

asa

 • 692 poäng 500 badge 2x thumb
Tack för hjälpen!
Åsa
Foto på LindaGutt

LindaGutt

 • 182 poäng 100 badge 2x thumb
Det här svaret skapades från ett sammanslaget ämne som hette Dubbelbetalning av leverantörsfaktura - Visma eEkonomi.

Jag råkade dubbelbetala en faktura och har nu fått till baka summan från leverantören. Hur ska jag bokföra detta, dvs dubbelbetalningen och sedan återbetalningen från leverantören ?
Foto på Rasmus

Rasmus

 • 62 poäng
Hur gör jag då jag sitter i motsatt position till alla ovan. Min kund har betalat dubbelt och jag har återbetalat halva beloppet till kunden. Som registrerad kassahändelse är beloppet dubbelt så stort
Foto på Anna Svensson

Anna Svensson, Content Producer - Löneområdet

 • 94,000 poäng 50k badge 2x thumb
Hej!

Beloppet som kunden har betalat för mycket kan du matcha mot en Övrig insättning - Egen kontering och välja ett skuldkonto, till exempel 2490.

När du sen betalar tillbaka så matchar du det mot Övrigt uttag - Egen kontering och debiterar samma konto (2490).

/Anna
Foto på Eva

Eva

 • 200 poäng 100 badge 2x thumb
Hej! Jag har också samma problem men med den skillnaden att jag inte har bokfört den andra dubbelbetalade fakturan. Jag har gjort två alltså två inbetalningar, men har bara bokfört en. Nu har jag fått en återbetalning på den som jag inte har bokfört. Jag har inte koppling till banken. Känns som jag har trasslat till det något här...

Hej/Eva
Foto på Susan Åklundh

Susan Åklundh, Fd Moderator

 • 15,664 poäng 10k badge 2x thumb
Hej Eva,

Förstår jag din fråga rätt om jag uppfattar det så som att du har gjort två st utbetalningar, var av endast en är bokförd och sedan har du fått en återbetalning på en av dem?

Då tänker jag att du först skapar en ny utbetalning och Matchar mot Övrigt uttag - Egen kontering väljer ett konto t ex konto 2490 som du debiterar.
Därefter skapar du en inbetalning (återbetalningen) och Matchar den mot Övrig insättning - Egen kontering och väljer samma konto som på utbetalningen (2490) och denna gång krediterar du kontot, vilket innebär att kostnaden blir noll.

Återkom gärna med mer info om jag helt missuppfattat din fråga.
Ha en fin dag
/Susan
Foto på Makkan

Makkan

 • 200 poäng 100 badge 2x thumb
Fast hon har ju inte en skuld till leverantör utan en fordran, så 1689 istf 249. Väl?

Den här konversationen är inte längre öppen för kommentarer eller svar.