Flera löneperioder för arbetare och tjänstemän - Lön 300/600

 • 12
 • Idé
 • Uppdaterades för 2 år sedan
 • Inte planerade
 • (Redigerad)
Arkiverad och stängd

Denna konversation är inte längre öppet för kommentarer eller svar och communityns medlemmar kan inte se det längre.

Jag har ett stort önskemål att man ska kunna lägga in två olika löneperioder för tjänstemän och likadant för arbetare. Jag har på flera företag en del som har lön innevarande månad och en del som har efterskottslön. Jag vet att detta inte går idag men jag har en stor önskan om att kunna göra denna uppdelning rätt. Får ju idag räkna manuellt och semestern blir ju inte rätt löpande...
Foto på christel

christel

 • 2,228 poäng 2k badge 2x thumb

Publicerades för 7 år sedan

 • 12
Foto på Malin Sköld

Malin Sköld, Fd Produktansvarig Visma Lön

 • 9,962 poäng 5k badge 2x thumb
Hej Christel!

Tack för ditt önsekmål. Vi tar med oss det när vi diskuterar framtida förändringar av löneprogrammet.

Om det är fler som önskar detta få ni gärna gilla detta inlägget.
Foto på Albina Snacks AB

Albina Snacks AB

 • 94 poäng 75 badge 2x thumb
Önskar detsamma för Visma Lön 300!
Foto på christel

christel

 • 2,228 poäng 2k badge 2x thumb
Jag har ett stort problem när jag får en ny anställd som ska ha lön innevarande månad och övriga har efterskottslön, alla är arbetare och månadsanställda. Detta kan jag inte lösa i Visma! Skulle verkligen önska att jag kunde få två arbetarekategorier och två tjänstemanna katergorier så att jag kan styra detta. Just nu kan jag inte se någon lösning mer än att lägga arbetaren som tjänsteman (!) och försöka komma ihåg detta vid Forarapporteringen vid årets slut. Försökte lägga in en lön för maj nu men det går inte, försökte "lura" programmet och la start 30/4... men då blir ju semesterrätten fel!! Får bli tjänsteman, men snälla utöka min möjlighet att styra programmet. Detta problem har jag på fler företag men då tjänstemän, men där var det tvärt om, någon skulle ha efterskottslön och de tidigare låg innevarande. Detta går ju men lönespec blir inte rätt.
Hälsningar Christel

This reply was created from a merged topic originally titled
Behöver ha mer än en arbetarekategori och mer än en tjänstemannakategori.
Foto på Joakim Karlsson

Joakim Karlsson, Fd Produktspecialist Visma Lön

 • 35,320 poäng 20k badge 2x thumb
Hej!
Jag hittade ett tidigare önskemål från dig där du önskar samma sak. För att behålla samtliga dina tankar slår jag ihop ditt nya inlägg med den gamla tråden och samlar allt på ett ställe.

Det här alltså något som inte finns i programmet idag. Om flera användare har samma behov får ni gärna gillar idén eftersom efterfrågan till viss del styr vilka prioriteringar vår utvecklingsavdelning gör och därmed också vilka funktioner och förändringar som kommer med i de nya versionerna.

I dagsläget skulle en möjlig lösning kunna vara att du delar upp de olika löneperioderna på två separata lönekörningar. Du skulle alltså först kunna skapa en lönekörning där löneperioden är innevarande månad och ta med enbart den nyanställde på den. När lönekörningen sedan är klar och låst ändrar du löneperiod i företagsinställningarna till föregående månad och skapar sedan en ny lönekörning för resterande anställda. På så vis stämmer alla perioder på utskrifterna också och du slipper mycket manuellt arbete.

Det är dock väldigt viktigt att du har koll på vilken inställning du har när du skapar lönekörningen och att du väljer in rätt anställda på rätt körning.
Värt att notera också är att du inte kan ha samma beskrivning av lönekörning på båda körningarna, men samma datum går bra. Beskrivningen är det du väljer uppe till höger när du skapar lönekörningen och har inget mer beräkningarna att göra. Exempelvis skulle du kunna kalla lönekörningarna för Innevarande månad och Föregående månad.
Jag hoppas detta kan vara en hjälp på vägen.
Foto på Albina Snacks AB

Albina Snacks AB

 • 94 poäng 75 badge 2x thumb
Visst kan man göra det men det är väldigt omständigt och när man ska göra en betalningsfil kommer det inte funka. Programmet kommer vilja skriva över betalningsfilen från den första lönekörningen. Så man får göra lönekörningarna i omgångar och skicka in betalningsfilerna i omgångar istället för att bara ha möjligheten att markera på den anställdes underlag vilken löneperiod denne tillhör.
Foto på christel

christel

 • 2,228 poäng 2k badge 2x thumb
Detta känns omständigt. Men om man skulle göra så, blir semesterskuldslistan rätt då? Kommer programmet ihåg vilken period personen fått lön för om jag hela tiden ändrar det i inställningar?
Foto på Joakim Karlsson

Joakim Karlsson, Fd Produktspecialist Visma Lön

 • 35,320 poäng 20k badge 2x thumb
Nej det är ingen optimal lösning utan mer tänkt att underlätta er situation idag att iaf få rätt perioder på utskrifterna och slippa manuella beräkningar. En bit på vägen alltså, så får vi se om kommande versioner kan avhjälpa ert problem helt. Om ni tycker att förslaget är mera omständligt än ert arbetssätt idag så ska ni så klart bortse från det. Ni får väga för och emot och avgöra vilket sätt som är bäst för er helt enkelt.

Filer med exakt samma namn som sparas i samma mapp kommer att skriva över varandra, det är riktigt. Smidigast då är väl att skicka iväg den första filen och sen går vidare till nästa lönekörning så att du säkert vet att allt rörande första körningen är klart.

Programmet går på vad som är utbetalat på lönekörningarna och vad det står på dem. Att du ändrar inställningen fram och tillbaka påverkar således inte semesterskuldlistan på något sätt, där kan du vara lugn.
Foto på stina

stina

 • 64 poäng
Det här med olika löneperioder i samma lönekörning måste ni ordna med. Även jag försökt lösa problemet med att lägga in vissa arbetare som tjänstemän osv. men när det kommer till registrering av övertid så blir det helt fel och man måste då även lägga om lönearterna + snabbvalen vilket gör att det hela blir mycket komplicerat.
Jag får tillsvidare gå in och ändra i företagsinställningarna varje gång jag gör en lön, plus att jag måste göra två st lönekörningar per månad. Det är bara en tidsfråga innan man glömmer detta och något blir fel. Känns osäkert och inte alls bra. Hela iden med att ha ett program som sköter detta är borta.Tråkigt att behöva byta program för att en sådan här basal fråga inte kan lösas. Går både snabbare och är enklare om man går över till excel istället.
Foto på christel

christel

 • 2,228 poäng 2k badge 2x thumb
Tacksam att fler skriver om detta, då det är ett stort problem och är en orsak till att man funderar på om andra löneprogram vore bättre!
Pratade med supporten i ett annat ärende och kom in på detta, hon såg verkligen mitt stora problem, och skulle går vidare med det... så jag hoppas verkligen på en förändring snart!
Foto på Ludolf

Ludolf

 • 2,554 poäng 2k badge 2x thumb
Även jag önskar att löneperiod väljs per anställd i stället för i företagsregistret. Vi har vissa Arbetare med månadslön för förra månaden, och andra Arbetare med månadslön för innevarande månad. Som nödlösning registrerar vi de senare som tjänstemän. På Foras hemsida måste vi redigera filen vi laddat upp.
Foto på christel

christel

 • 2,228 poäng 2k badge 2x thumb
Tacksam att så många som möjligt kommenterar detta. Då det är ett stort problem!
Foto på vme

vme

 • 172 poäng 100 badge 2x thumb
behövs verkligen!
Foto på christel

christel

 • 2,228 poäng 2k badge 2x thumb
Vore så otroligt tacksam om Visma kunde förändra detta!!! Kan väl inte vara så svårt...?
Foto på Malin Sköld

Malin Sköld, Fd Produktansvarig Visma Lön

 • 9,962 poäng 5k badge 2x thumb

Hej!

Jag ser att ni är många som önskar flera löneperioder för arbetare och tjänstemän i löneprogrammet. Det är inte aktuellt för oss at införa detta för tillfället då vi valt att fokusera vår utveckling på andra områden.

(Redigerad)
Foto på christel

christel

 • 2,228 poäng 2k badge 2x thumb

Tänk om ni kunde lyssna på oss "många"...

Detta är ett stort problem som gör att man har ögon och öron öppna för andra lönesystem... så det kanske blir till att byta!

Foto på codesign

codesign

 • 144 poäng 100 badge 2x thumb
Det här svaret skapades från ett sammanslaget ämne som hette Angående generell inställning vid innevarande och släpande anställning - Lön.

i vårt företag har vi släpande och innevarande anställningar. För att hantera detta har vi lagt in även innevarande släpande, men vi anställningsdatumets första månad, får det förskott.
Det blir väldigt rörigt och vill istället kunna göra valet vid anställning, att det är innevarande eller släpande per person. Hur går jag tillväga med detta. Jag har tidigare jobbat med Fortnox, där kan man göra den inställningen. I visma går det bara att göra en generell inställning på alla anställda. Vill ha hjälp med detta.
Foto på Jennie

Jennie

 • 2,052 poäng 2k badge 2x thumb
Jag tänkte precis skriva och önska om detta problem. 
Det är verkligen ett PROBLEM! 

Snälla Visma - ta i det så ni kan behålla oss som kunder :) 

Vi har tjänstemän - vissa innevarande månad och andra har lön månaden efter... 

Jag fundera på att skapa ett till ftg så jag kan dela upp det i programmet.. men det blir ändå för mycke å hålla reda på! 

Kom igen och utveckla - hejja hejja! 
Foto på Christel

Christel

 • 6,320 poäng 5k badge 2x thumb
Så tacksam att någon mer skriver om detta jätteproblem som inte Visma vill lösa för oss! Fyra år sedan jag skrev om detta.. Jag tror egentligen att många fler har problem med detta, men vi är påhittiga och löser det på många knepiga sätt. Mycket får vi ha i huvudet i stället för att programmet sköter "komihåget" för oss.
Foto på Jennie

Jennie

 • 2,052 poäng 2k badge 2x thumb
Jag undra hur andra löneprogram ser ut på denna punkt... Lösningar borde ju finnas...? 
Foto på annasarnehed

annasarnehed

 • 2,944 poäng 2k badge 2x thumb
Hej,
Jag vet inte om jag hänger med i hur alla ni som kommenterat gör men jag gör så här: Vi har arbetare med lön för innevarande månad och efterskottslön, alla är månadsavlönade. Jag kör alla i samma lönekörning men för de som har efterskottslön lägger jag in datum från och till på raden för 1101 månadslön. De personer som har innevarande lön fick i april lön för april och frånvaro/ersättningar för mars. De som har efterskottslön fick lön för mars och frånvaro/ersättningar för mars. Det står ju visserligen löneperiod april i huvudet på lönespecen, men jag tycker ändå att jag på detta sätt har bäst koll.
Om detta verkligen blir rätt i alla listor och beräkningar vet jag inte men jag tänker att på rullande 12 månader blir det rätt. Det är i alla fall lättare att göra så här istället för att hålla reda på allt manuellt. 
/ Anna
(Redigerad)
Foto på Ludolf

Ludolf

 • 2,554 poäng 2k badge 2x thumb
Semesterskuldlistan kommer att visa för hög semesterskuld! Utöver Betalda dagar och Sparade dagar utgör (t ex) 13% av lönerna fr o m 1 april löneskuld. För dem med efterskottslön kommer även 13% av marslönen att ingå i listans skuldbelopp.
Foto på Joakim Loden

Joakim Loden, Fd Testledare - Visma Lön

 • 6,802 poäng 5k badge 2x thumb
Hej.

Att införa flera löneperioder för en personalkategori är ingenting vi kommer utveckla inom en överskådlig framtid. Just nu har vi valt att prioritera andra förbättringspunkter då vi gör bedömningen att det finns andra förbättringsområden som skulle skapa större kundnytta.

Vi utvecklar standardprogram och majoriteten av våra användare nyttjar endast en löneperiod per personalkategori. Skulle det däremot visa sig att väldigt många önskar detta och att det är ett arbetssätt som blir vanligare så är vi alltid öppna för att se över vår prioritering men för tillfället kommer vi fokusera på andra förbättringsområden.
Foto på Eva

Eva

 • 126 poäng 100 badge 2x thumb
Det verkar som om vi är ganska många som har fler löneperioder, speciellt nu när Lön Special inte längre uppdateras och vi är tvungna att byta löneprogram. I Lön Special fungerade det med flera löneperioder. Ni kanske borde lyssna även till oss som inte tillhör majoriteten.
Foto på Ewa

Ewa

 • 234 poäng 100 badge 2x thumb
Det här svaret skapades från ett sammanslaget ämne som hette Löneperioder och avvikelseperioder i Lön 600.

I Lön 600 har jag möjlighet att ange löneperiod och avvikelseperiod för arbetare och tjänstemän. För våra arbetare har jag en löneperiod som sträcker sig från den 10:e till den 9:e och avvikelseperioden är föregående månad. Det kan jag inte ställa in i Lön 600. Använder jag mej av t.o.m. dag i månaden för löneperiod, blir avvikelseperioden den samma. Varför?

Den här konversationen är inte längre öppen för kommentarer eller svar.