Ändra räkenskapsår - eEkonomi

 • 2
 • Idé
 • Uppdaterades för 2 år sedan
 • (Redigerad)
Arkiverad och stängd

Denna konversation är inte längre öppet för kommentarer eller svar och communityns medlemmar kan inte se det längre.

Har nog strulat till det för mig,hoppas nån vet om detta går att rätta till:Jag har haft brutet räkenskapsår,men förra året i december bestämde min bokföringsbyrå att det var bäst att övergå till kalenderår.Jag fortsatte att bokföra som vanligt och litade på att detta skulle gå att fixa.Nu verkar det som det bara går att ändra innan,alltså inte i efterhand.Tydligen går detta i andra program tex Fort Nox,så min byrå trodde så var fallet även med eEkonomi.
Foto på KBTAB

KBTAB

 • 162 poäng 100 badge 2x thumb

Publicerades för 2 år sedan

 • 2
Foto på Susan Åklundh

Susan Åklundh, Fd Moderator

 • 15,664 poäng 10k badge 2x thumb
Hej KBTAB,

Första året i programmet kan du ändra både Startdatum och Slutdatum.
I ditt fall kan du enbart ändra Slutdatumet (då jag uppfattar det som att du har tidigare år i programmet) - detta gör du under Inställningar - Räkenskapsår och IB - markera bokföringsåret - Redigera.

Om jag förstår dig rätt så är det både Start och slutdatum du vill ändra och det går dessvärre inte då jag uppfattar det som du har bokfört vidare på "felaktigt" räkenskapsår.

För att du ska få rätt räkenskapsår i programmet får du göra en omstart, då det inte går att radera redan upplagda räkenskapsår.
När man gör en omstart under Inställningar - Företagsinställningar - Omstart av företag - nollställs ditt företag, vilket innebär att ALL registrerad information i programmet raderas. Raderad information går INTE att återskapa.

Rekommenderar därför att du innan omstarten exporterar ut all information du vill ha kvar och importerar den på nytt efter omstarten.
Du kan exportera ut din bokföring, artikel-, kund- och leverantörsregister. Inga fakturor varken kund- eller leverantörer finns kvar i programmet efter omstart, enbart verifikationerna. Vill ni ha en kopia av fakturorna får ni skriva ut dessa innan omstart.

När du gjort omstarten kan du importera in dina register samt bokföringen för tidigare år. Bokföringen för det sista året (det räkenskapsår du vill ändra till kalenderår)  får du ta ut i 2 steg. Först för startdatumet och fram till XX1231 och sedan XX0101-så långt du gjort bokföringen.

Exempel:
Om ditt brutna räkenskapsår är t ex 160401-170331 tar du först ut en sie-fil för perioden 160401-161231 och sedan en sie-fil för perioden 170101-170331

När omstarten är gjort och du läst in de tidigare räkenskapsåren, går du in under Inställningar - Räkenskapsår och IB - markerar det sista inlästa brutna räkenskapsåret - Redigera - ändra slutdatumet till t ex 161231 - skapa sedan ett nytt räkenskapsår t ex 170101-171231.
Därefter kan du läsa in SIE-filen för perioden 160401-161231 - därefter SIE-filen för perioden 170101-170331.

Behöver du hjälp med omstarten får du gärna återkomma till oss via chatt eller telefon.

Ha en fin dag
/Susan
Foto på NathalieL

NathalieL

 • 90 poäng 75 badge 2x thumb
Hej!
Eftersom min fråga är liknande fortsätter jag på denna tråd. Mitt bolag har idag räkenskapsår 20170101-20171231, jag måste dock ändra detta till 20170101-20170831 pga en sammanslagning. När jag försökte ändra detta i Eekonomi så visade det sig att jag redan har råkat göra en verifikation i september månad när jag gjorde arbetsgivardeklarationen så jag kan inte ändra räkenskapsår. Är det omöjligt att på något sätt "backa" arbetsgivardeklarationen nu eller på annat sätt komma runt detta så jag kan ändra räkenskapsåret? Känns så surt att det ska hänga på en enda verifikation.

Med vänlig hälsning
Nathalie
Foto på Susan Åklundh

Susan Åklundh, Fd Moderator

 • 15,664 poäng 10k badge 2x thumb
Hej Nathalie,

Det kommer dessvärre inte att hjälpa att backa Arbetsgivardeklarationen då det styrs av datumet som i ditt fall är i september.

För att kunna ändra till rätt räkenskapsår måste du göra en Omstart.
Innan omstart måste du exportera ut en SIE-fil för perioden 170101-170831 (har du tidigare räkenskapsår får du även exportera ut en sie-fil för varje år).
Gör även en export av dina register (kund, leverantör och artiklar) och ta ut en Inventarielist (inventarierna får du sedan manuellt registrera på nytt efter omstart).

OBS!
Omstarten nollställer ditt företag, vilket innebär att ALL registrerad information i programmet raderas. Raderad information går inte att återskapa.

Ha en fin dag
/Susan
Foto på Alexander

Alexander

 • 80 poäng 75 badge 2x thumb
Hej,

Jag har precis samma problem som KBTAB nämner ovan och jag var i kontakt med er kundtjänst för att ändra räkenskapsåret och fick precis som beskrivs här ovan beskedet att företaget behöver startas om.
För mig låter detta helt orimligt och en urusel funktion från Vismas sida. Ett enkelt misstag skall inte behöva leda till omstart av företaget!!

Såna här grejer hoppas jag att ni åtgärdar så snart som möjligt, annars blir detta sannolikt mitt första och sista år som kund hos er.
Foto på Tomas

Tomas

 • 236 poäng 100 badge 2x thumb
Helt sjukt att man inte kan reversera en transaktion i bokföringsprogram. Vad säger revisor och skattemyndigheten om att göra så här??
Foto på Tomas

Tomas

 • 236 poäng 100 badge 2x thumb
Har jobbat med affärssystem i över 25 år. Mycket ineffektiv och klumpig lösning som Visma tagit fram och förvånar mig att kunderna accepterar detta
Foto på Tomas

Tomas

 • 236 poäng 100 badge 2x thumb
Det här svaret skapades från ett sammanslaget ämne som hette Ändra datum för räkenskapsår - eEkonomi.

Startat med Visma e-ekonomi under året. Ska ha räkenskapsår 2017-08-15 - 2017-12-31. Av misstag så har det blivit 2018-12-31. Det ska ju gå att ändra men jag har råkat att bokföra  en inbetalning idag 2/1 2018. Även om jag har korrigerat det i med samma datum kan jag nu inte skapa ett nytt räkenskapsår för 2018 (2018-01-01 - 2018-12-31). Det måste finnas något sätt att komma runt detta utan en massa arbete. Hur göra?
Foto på Sofia Johansson

Sofia Johansson, Moderator

 • 5,440 poäng 5k badge 2x thumb
Hej!

Precis som ni märkt är det inte möjligt att ändra räkenskapsåren när man börjat jobba i eEkonomi.
För att få rätt datum i eEkonomi behöver ni göra en omstart.
Förstår om det hade varit smidigare med en annan lösning så tar det vidare som ett önskemål.

Ha det gott!
/Sofia  

Den här konversationen är inte längre öppen för kommentarer eller svar.