Ångra faktura - eEkonomi

 • 0
 • 1
 • Fråga
 • Uppdaterades för 10 månader sedan
 • Besvarad
 • (Redigerad)
Jag skulle testa att göra en momsredovisning då jag har årsmoms för att se hur det ser ut. Då bokförs mina obetalda fakturor som betalda! Detta stämmer inte så ångrar dessa fakturor, då FÖRSVINNER dessa och jag får TRE verifikationer att förhålla mig till!? Det blev fruktansvärt rörigt i min verifikationslista så vet inte alls vad jag ska göra. Nu ska jag alltså sitta och göra dubletter på dessa fakturor utan att skicka ut dom? Vad ska jag ha som underlag till allt detta?
Foto på adrgotaland

adrgotaland

 • 110 poäng 100 badge 2x thumb
 • Förbannad

Publicerades för 11 månader sedan

 • 0
 • 1
Foto på Tatiana

Tatiana

 • 1,346 poäng 1k badge 2x thumb
Om  dina fakturor var daterade före bokslutsdatum bokför dem  som fordran på konto 1510 i debet, du behöver inte bokföra dem som  betalda. När de blir betalda nästa  år kreditera konto 1510. Samma sak gäller leverantörsfakturor med fakturadatum inom räkenskapsår, bokför dem som skulder på konto 2440. När de har blivit betalda nästa år debitera konto 2440.
 I samband med bokslutet behöver man också periodisera intäkter och kostnader men det påverkar inte moms.
Foto på My Janhall

My Janhall, Moderator

 • 2,492 poäng 2k badge 2x thumb
Hej adrgotaland,

Jag förstår det som att dialogrutan som kom upp var "Bokför obetalda kund och leverantörsfakturor" på momsredovisningen?  Denna ruta kommer upp för att man vid räkenskapsåret slut ska bokföra sina obetalda kundfodringar och leverantörsskulder när man har kontantmetoden, detta gör alltså programmet åt dig om du klickar på Ja. Därav är det viktigt att alla inbetalningar och utbetalningar på året är avstämda innan man klickar Ja. 
Då du har årsvis momsredovisning och kontantmetoden så går det tyvärr inte att gå via just Momsredovisning när du vill stämma av. Du får istället gå via Bokföring - Kontoanalys - och söka på dina momskonton under en viss period för att se hur det ligger till. Eller om du går till Bokföring - Rapporter - tar ut en Huvudbok på dina efterfrågade momskonton. 

Att dem blir bokförda som betalda är inget programmet har gjort. Däremot om du har tryckt Ja i dialogrutan så bokförs dem som Tatiana skrev ovan på konto 1510 om det är kundfakturor och 2440 om det är leverantörsfakturor, dessa fakturor förstår jag det som att du ångrade?
När man ångrar en faktura så skapas en ny faktura som automatiskt kvittas mot första fakturan så din bokföring blir +/- 0 kan man säga. Om du går till Bokföring - Kontoanalys och söker på konto 1510/2440, har du inget saldo på dessa konton så är alltså bokföringen för dessa fakturor +/- 0. Tänk dock på att du kan ha bokfört något med en manuell verifikation på dessa konton och då kan det fortfarande finnas ett saldo på kontot ändå. 

Precis som du säger så är lösningen att du gör om fakturorna igen utan att skicka dem, tänk då på att lägga in samma datum som på de tidigare fakturorna. Men vad menar du med underlag, är nog inte med dig på vad du har haft för underlag tidigare?

Du får gärna återkomma om du funderar på något eller angående underlagen så kikar vi på det :)
Ha en fin dag! 
/My