Arbetgivardeklaration individvinå och Filuppladdning till SKV - eEkonomi med Lönedel

 • 0
 • 2
 • Fråga
 • Uppdaterades för 5 månader sedan
 • Besvarad
 • (Redigerad)
Jag provade precis att ladda upp en arbetgivardeklaration via fil (AGI_2019_1.xml) för löneutbetalning i Januari 2019, men får följande felmeddelande från Skatteverkets inläsningstjänst med både Chrome och Internet Explorer:Är inte den nya funktionen färdigutvecklad hos Visma med Individnivå?

XML-filen nedan (maskerad data) verkar f.ö. inte heller innehålla någon information på individnivå?


p.s. jag har redan kontrollerat Typ av identitetsbeteckning i Lönedelen enligt denna tidigare tråd.
Foto på ByggaNytt

ByggaNytt

 • 372 poäng 250 badge 2x thumb

Publicerades för 5 månader sedan

 • 0
 • 2
Foto på Assistent

Assistent

 • 3,098 poäng 3k badge 2x thumb
Först vill jag bara stämma av om du läst in filen under Mina sidor/Arbesgivare/Lämna arbetsgivaredeklaration/Arbesgivadeklaration där man lämnar för de som nu har AGI (de som redovisat från 1 juli 2018).

Följande text kopierad från Skatteverket: Första gången du ska redovisa på det nya sättet är i februari 2019, alltså när du redovisar ersättningar som du har betalat ut i januari.

Tänker så att du inte är ute en månad för tidigt och väljer att redovisa AGI för decembers löneutbetalning. 
(Redigerad)
Foto på ByggaNytt

ByggaNytt

 • 372 poäng 250 badge 2x thumb
Ja, läser in filen genom att trycka på "Deklarera via fil" enligt nedan (röd markering):


Den aktuella arbetsgivardeklarationen avser lön för Januari 2019 vilket också syns i XML-filen ovan under taggen Period (201901), och i själva filnamnet. Den skall redovisas senast 12 Feb så visst är det tidigt, men inte för tidigt?
Efter att ha försökt läsa in XML-filen fås samma felmeddelande som ovan:
"Filen har fel format. Det måste vara en XML fil"


(Redigerad)
Foto på Assistent

Assistent

 • 3,098 poäng 3k badge 2x thumb
Då är det väldigt konstigt att det inte fungerar, har själv redovisat per AGI sedan Juli och det har fungerat klockrent med fil. Kan det bara vara så att vi får passera 17 janauri för att det ska fungera, lång sökt jag vet... men kommer inte på någon annan anledning till att det inte skulle fungera att läsa in filen.
Foto på Andreas Palmay

Andreas Palmay, Information Coordinator

 • 2,510 poäng 2k badge 2x thumb
Vi håller på att kika på detta och kommer att återkoppla här så fort vi har mer information. 
Foto på Basem Besada

Basem Besada

 • 242 poäng 100 badge 2x thumb
Jag tror att man behöver göra detta efter januari slut, mellan 1/2 och 12/2
Foto på ByggaNytt

ByggaNytt

 • 372 poäng 250 badge 2x thumb
Även om det vore så så ser jag inte att XML filen (se ovan) är rätt. Den innehåller ju ingen information om vilken individ som har fått lön utbetald och det är väl hela poängen med den nya reformen med arbetsgivardeklaration på individnivå?
(Redigerad)
Foto på Meglo

Meglo

 • 194 poäng 100 badge 2x thumb

Hej, det fungerar heller inte för mig. Jag får samma felmeddelande.
Foto på Andreas Palmay

Andreas Palmay, Information Coordinator

 • 2,510 poäng 2k badge 2x thumb
Officiellt svar
Hej! 
Vi har sett att det är flera kunder som drabbats av detta meddelande och att det också kan vara av olika anledningar. 

Först och främst så behöver man i eEkonomi idag se till att man har skapat sina arbetsgivardeklarationer i rätt ordning och på rätt sätt för att den ska bli korrekt. Detta är något vi håller på att se över men skulle vilja att ni tittar så ni gjort enligt nedan. 

1. Se till att det finns en arbetsgivardeklaration BOKFÖRD för December 2018, oavsett om den är tom eller inte. Alltså detta gäller även om du tidigare inte har använt modulen, har du ett räkenskapsår innehållande 2018 behöver du skapa arbetsgivardeklarationen för December 2018. 

2. Bokför sedan en arbetsgivardeklaration för januari 2019. När du gör detta sparas en kontaktperson.

3. När den är bokförd ska ni ångra arbetsgivardeklarationen som ni nyss skapade för att sedan skapa lönebeskeden för januari 2019. 

4. Se till att det finns lönebesked skapade för Januari 2019 och skapa sedan en ny korrekt arbetsgivardeklaration för Januari 2019. 

5. Se sedan till att den nya arbetsgivardeklarationen har fått ett verifikationsnummer och skapa sedan filen från denna. 

När ni sedan ladda upp filen finns det vissa saker att tänka på. Arbetsgivardeklarationen för December ska fortfarande rapporteras som den gamla arbetsgivardeklarationen och det är först när ni skapar arbetsgivardeklarationen för lönerna som har utbetalats i januari som ska rapporteras på individnivå. Notera att det är två olika sätta att lämna in uppgifterna på, till Skatteverket.
Foto på MattiasT

MattiasT

 • 586 poäng 500 badge 2x thumb
Nu får ni ta å kamma er och fixa så att det här fungerar utan att man ska följa en work around guide på 5 steg. Varför är det alltid strul med nya funktioner i Eekonomi?
Foto på Andreas Palmay

Andreas Palmay, Information Coordinator

 • 2,510 poäng 2k badge 2x thumb
När det gäller arbetsgivardeklarationen för januari månad som ska lämnas in senast den 12 februari så rekommenderar vi att man väntar med att skapa den tills månaden är slut så att man inte riskerar att missa någon utbetalning. 
Anledningen till rekommendationen är för att det är krångligare att korrigera arbetsgivardeklarationen när den är på individnivå. 
Foto på Sylveko AB

Sylveko AB

 • 442 poäng 250 badge 2x thumb
Skapa den kan vi väl göra bara vi inte lämnar in den... eller ? Menar du att det är krångligare att skapa om den i löneprogrammet?
Foto på ByggaNytt

ByggaNytt

 • 372 poäng 250 badge 2x thumb
Nu fungerar det!

Jag ångrade min redan skapade Arbetsgivardeklaration för Januari 2019 som mycket riktigt saknade ett verifikationsnummer:
Skapade sedan en ny deklaration som fick ett riktigt verifikatnummer och XML-filen innehöll nu markant mera information än tidigare.

Jag fick dock en uppmaning att redigera uppgifter vilket jag gjorde via knappen "Ladda upp fil och redigera uppgifterna":
Kvittens enligt nedan:


(Redigerad)
Foto på Adde

Adde

 • 132 poäng 100 badge 2x thumb
Det här svaret skapades från ett sammanslaget ämne som hette https://forum.vismaspcs.se/visma_spcs/topics/filen-har-fel-format-det-maste-vara-en-xml-fil.
Hej
Jag har exakt samma problem som Meglo ovan. Jag har skapat en xml-fil för att redovisa arbetsgivardeklaration på individnivå, helt enligt era videoinstruktioner för Visma Eekonomi. Jag har en fil som heter AGI_2019_1.xml.

Jag får precis samma felmeddelande från Skatteverket. Har provat att döpa om filändelsen från "xml" till "XML" utan framgång.

Filhuvudet ser ut såhär:
Filen har fel format. Det måste vara en XML-fil. - eEkonomi.
(Redigerad)
Foto på Hilda Kidell

Hilda Kidell , Application Specialist eEkonomi/Website/Webshop

 • 1,700 poäng 1k badge 2x thumb
Officiellt svar
Hej! 

Jag håller med om att det en tidskrävande work around och att det inte är en optimal lösning för våra kunder utan att programmets funktioner borde fungera. Vi håller på att jobba med detta så att programmets funktioner ska fungera utan en lång work around. Vi har nu löst så att ni inte längre behöver gå igenom steg 2-3 i work arounden. Du får nu valet att fylla i kontaktuppgifterna i form av en popup så fort du skapar ditt första lönebesked för 2019 i programmet. Vi uppdaterar här så fort vi har löst resterande problem.

Det ni fortfarande behöver göra är att se till att det finns en arbetsgivardeklaration BOKFÖRD för December 2018, oavsett om den är tom eller inte. Alltså detta gäller även om du tidigare inte har använt modulen, har du ett räkenskapsår innehållande 2018 behöver du skapa arbetsgivardeklarationen för December 2018. Detta håller vi på att se över. 

Sedan vill jag bara lyfta tipset som ni kan läsa i Andreas kommentar när det gäller att ladda upp filen på SKV: 
När ni sedan laddar upp filen finns det vissa saker att tänka på. Arbetsgivardeklarationen för December ska fortfarande rapporteras som den gamla arbetsgivardeklarationen och det är först när ni skapar arbetsgivardeklarationen för lönerna som har utbetalats i januari som ska rapporteras på individnivå. Notera att det är två olika sätta att lämna in uppgifterna på, till Skatteverket.

Ha en fin dag! 

/Hilda
(Redigerad)