Arbetsgivardeklarationen bokförs mot 1630, även för enskilda firmor - eEkonomi

  • 1
  • Problem
  • Uppdaterades för 2 år sedan
  • Löst
Arkiverad och stängd

Denna konversation är inte längre öppet för kommentarer eller svar och communityns medlemmar kan inte se det längre.

En fråga till Visma, varför bokför tillvalet LÖN på kontot 1630? I någon tråd såg jag nu att era kollegor skriver att man inte ska använda sig av kontot 1630 när man driver enskild firma. Utan man ska bokföra mot konto 2012. 
Innebär detta alltså att jag ska fortsätta redovisa mot konto 1630 vad gäller ag/avdragen skatt eftersom jag använder tillvalet LÖN? 

Och bokföra betalning av F-skatt 1930 K och 2012 D? Visst behöver jag inte omboka det på något sätt nu när jag deklarerar?

Önskar även att få svar på följande. Någonstans stod det att man ska boka om något när man fått slutskattebesked. Vad är det exakt man ska göra? Har nu gjort som Roffak rekommenderat och ombokat till 1630D och 2012K. Vad gör jag sen när jag får slutskattebesked?

Notera - Den här konversationen skapades från ett svar på: Bokföring av och avdragen skatt.
Foto på Darius

Darius

  • 2,096 poäng 2k badge 2x thumb

Publicerades för 2 år sedan

  • 1
Foto på Philip Hjelmberg

Philip Hjelmberg, Fd Moderator

  • 3,900 poäng 3k badge 2x thumb
Hej Darius,

Precis som du nämner så bokför man vanligtvis inte emot 1630 i enskilda firmor. Anledningen till varför det just ligger emot detta konto, beror på att den är mer anpassad emot aktiebolag då det är ofta i just dessa som man har anställda. 

Jag kommer dock ordna så detta uppmärksammas av vår utvecklingsavdelning.

Med vänliga hälsningar
Philip
Foto på Cilla

Cilla

  • 70 poäng
Hej!

Min erfarenhet med min redovisningsbyrå är att många som bokför själva har just enskild firma och det vore önskvärt att kunna ställa in vilket skattekonto som lönen ska bokas mot.

När inbetalningar till skattekontot görs tar programmet hänsyn till att det är just enskild firma och bokar mot 2012. Ni skulle behöva vara konsekventa. Om ni i ena fallet (löneprogrammet) använder skattekontot för aktiebolag rakt av så behöver ni även göra det i fallet med inbetalning till skattekontot för annars blir det tokigt.

Vänliga hälsningar, 
Cecilia
Foto på Jenny Sjöström Sannéus

Jenny Sjöström Sannéus, Application Specialist eEkonomi/Website/Webshop

  • 7,686 poäng 5k badge 2x thumb
Officiellt svar
Hej!

Vi har nu gjort en förbättring i arbetsgivardeklarationen i lönetillägget i Visma eEkonomi så att den nu bokförs mot 2012 istället för mot 1630 när du har bolagsformen enskild firma. Detta gäller nya arbetsgivardeklarationer som bokförs och ändras alltså inte på redan skapade. :)

Ha en fin helg!
/Jenny
(Redigerad)
Foto på Rina63

Rina63

  • 82 poäng 75 badge 2x thumb
Hej! Vi har enskild firma med anställda, inte önskvärt för vår del att lönen automatiskt bokförs mot 2012 istället för 1630. 2012 används till preliminär skatt (dvs ägarnas egna skatter och avgifter) och inget annat i vår enskilda firma. Jag vill absolut själv kunna välja vilket skattekonto jag vill att lönen automatiskt ska bokas mot. Alltså tycker inte jag att det är en förbättring, snarare försämring för min del som bokför och jobbar både med AB och enskild firma. Tacksam för snar ändring till eget val av skattekonto.

Mvh Catarina

Den här konversationen är inte längre öppen för kommentarer eller svar.