Automatisk momsberäkning för moms 12% - eEkonomi

 • 4
 • Idé
 • Uppdaterades för 2 månader sedan
 • Genomförda
 • (Redigerad)
Hej,

Jag driver ett företag där i princip alla våra varuinköp görs i Spanien och med 12% fiktiv moms som ska bokföras i programmet . Som det ser ut är bara 25% moms automatiserat i eekonomi. Vore bra om programmet känner av tidigare konteringar från samma leverantör och lägger sig direkt på 12% så att man slipper slå på miniräknaren varje gång (med risk för missar) och fylla i de två rutorna. Jag har sett att detta går automatiskt i andra ekonomisystem från visma. Känns nästan som att det är en bugg..

/Henrik
Foto på fillen

fillen

 • 442 poäng 250 badge 2x thumb

Publicerades för 4 år sedan

 • 4
Foto på Kristina Martinsson

Kristina Martinsson, Produktansvarig Marknad

 • 1,104 poäng 1k badge 2x thumb
Hej, 

Tack för din input och ursäkta sent svar. När det gäller automatkontering av momsen så hanterar vi inte detta i Visma eEkonomi i dagsläget. Jag tar med mig detta som ett ämne att diskutera med vår utvecklingsavdelning.

Hälsningar
Kristina  
Foto på Jan

Jan

 • 92 poäng 75 badge 2x thumb
Det här svaret skapades från ett sammanslaget ämne som hette Enklare beräknad moms vid inköp från EU.

När vi köper livsmedel från EU, så föreslår eBokföring beräknad moms 25% . Jag skulle vilja ha en liten knapp/switch, där jag kan ange att det handlar om 12% (eller 6% i förekommande fall).
Manuell måste man:
- Räkna ut rätt moms för hand.
- Välja rätt konto för inköp (12%)
- Föra in momsen på två rader.
Risen är stor att något blir fel.
När man ändå är igång, kanske det skulle gå att välja tjänst eller varor, så skulle man underlätta även för de som köper varor.
OBS! Det ska inte knytas till leverantör, för det kan ju hända att man köper olika sorters varor från samma leverantör.
Foto på Jennifer

Jennifer

 • 162 poäng 100 badge 2x thumb
Det här svaret skapades från ett sammanslaget ämne som hette Inköp från EU 12% moms - eEkonomi.

Min kund köper in från EU-land med 12% moms. eEkonomi verkar inte kunna hantera 12% utan räknar hela tiden ut 25% moms samt väljer gång efter gång fel momskonto och fel kostnadskonto. Mycket tidskrävande att varje gång byta konton samt räkna om momsen.

Tack på förhand!
Foto på Lovisa Dacke

Lovisa Dacke, Application Specialist eEkonomi/Website/Webshop

 • 24,068 poäng 20k badge 2x thumb
Hej!

Tack så mycket för att ni informerat oss om ett önskemål gällande eEkonomi.

Jag förstår absolut att det smidigaste vore om programmet kom ihåg att det var 12% moms och tillhörande konton sist på leverantörsfakturan istället för att man manuellt behöver ändra varje gång. I dagsläget så finns det inget beslut om att det är något som ska ändras inom den absolut närmsta framtiden. 

Vi rekommenderar alla användare som har samma behov att gå in och rösta på tråden eller skriva en kommentar. Vi kommer självklart ha tråden under uppsikt och uppdaterar i den om det är så att det ändring sker gällande detta.

Ha en fin dag!

/Lovisa 
Foto på Pacsac

Pacsac, Champion

 • 49,100 poäng 20k badge 2x thumb

Detta gäller även inköp tjänster EU 25%

Och snälla ta bort rutan som kommer upp när registrerar faktura från leverantör inom EU

https://forum.vismaspcs.se/visma_spcs/topics/leverantoren-ar-en-utlandsk-leverantor-inom-eu

(Redigerad)
Foto på Nellie Karlsson

Nellie Karlsson, Application Specialist eEkonomi/Website/Webshop

 • 22,370 poäng 20k badge 2x thumb
Officiellt svar
Hej! 

Jag ber om ursäkt för dålig uppdatering i forumtråden, men vi har gjort en förbättring i eEkonomi där vi nu har automatisk uträkning av den ingående och utgående momsen när du använder ett konto som har momskod 20-24. Det är de konton som vanligtvis berör omvänd byggmoms, inköp från EU och inköp utanför EU. 

Tar vi Spanien som ett exempel som ni har nämnt här tidigare i tråden och skapar upp en ny leverantörsfaktura så kommer eEkonomi första gången föreslå ett konto för 25% moms, samt konton för in- och utgående moms. Du kan här enkelt byta konto till det för 12% moms och bokföra leverantörsfakturan. 
Nästa gång du skapar en ny leverantörsfaktura till samma leverantör i Spanien så kommer eEkonomi komma ihåg inköpskontot med 12% moms som du bokförde på förra gången. 

Ha en fortsatt bra dag!
/Nellie