Automatisk uppdelning av moms för leasingbil

 • 4
 • Idé
 • Uppdaterades för 9 månader sedan
 • Inte planerade
Många med mig får en eller fler fakturor varje månad avseende leasing av tjänstebilar där bara halva momsen är avdragsgill. Ett förslag vore att momsen fördelades rätt automatiskt om man väljer att bokföra mot 5615 Leasing av personbilar. Dvs man anger bruttobelopp på faktura samt bruttobelopp för moms. Momsen fördelas sedan automatisk.
Foto på STUDSA

STUDSA

 • 1,368 poäng 1k badge 2x thumb

Publicerades för 2 år sedan

 • 4
Foto på LW

LW

 • 20,874 poäng 20k badge 2x thumb

Hej!

Nu vet jag inte hur eEkonomi fungerar, men i VA200 har jag en konteringsmall som jag kopplar till leverantören. När jag får en faktura från dem, kickar denna mall in med automatik. I den konteringsmallen har jag fixat till, så halva momsen registreras med automatik och inte hela momsen. Fungerar klockrent och man behöver inte tänka alls! Perfekt, tycker jag.

//L

Foto på Mattias

Mattias

 • 694 poäng 500 badge 2x thumb
Fungerar på liknande sätt i ekonomi om man skapar bokföringsförslag. Som sedan används vid kontering Bokföringsförslag hittas under inställningar. Sen brukar den senast använda konteringen dyka upp när man skapar en ny leverantörsfaktura för en viss leverantör. Så det borde inte vara (som jag ser det) några större problem med detta.
(Redigerad)
Foto på STUDSA

STUDSA

 • 1,368 poäng 1k badge 2x thumb
Osäker på hur jag "automatiskt" fördelar angiven total ingående moms så att halva hamnar på 5615 Leasing av personbilar och den andra halvan på 2641 Ingående (avdragsgill) moms
Foto på Pacsac

Pacsac, Champion

 • 49,070 poäng 20k badge 2x thumb

problemet är ju att fakturan från leasingbolaget kan innehålla kostnader som momsmässigt är helt avdragsgilla så halva momsen på fakturan funkar inte alltidFoto på STUDSA

STUDSA

 • 1,368 poäng 1k badge 2x thumb
Som Mattias föreslog så kanske detta skulle kunna hanteras via Bokföringsförslag. Dock har jag inte lyckats komma underfund om hur, men om man vill så läggs halva momsen på avdragbar moms och resten som leasingkostnad. Om man inte vill använda denna automatiska kontering så behöver man inte. De fakturor jag får från mina två leasingkontrakt innehåller bara moms för leasing, så för mig skulle en sådan funktion vara ypperlig.  
Foto på Mattias

Mattias

 • 694 poäng 500 badge 2x thumb

Du har nog rätt i att det inte går att fixa per automatik idag. Man kan skapa en leverantörsfaktura med hela beloppet och sedan bara halva momsen, sen får man manuellt kontera resterande belopp mot 5615. Relativt enkelt men jag håller med en sådan funktion vore bra så man slapp räkna själv. Ev går det att lösa på annat sätt med bokföringsförslag. Vore bra om någon på Visma supporten kunde svara på detta också!

Foto på LW

LW

 • 20,874 poäng 20k badge 2x thumb

Naturligtvis går det inte att förutsäga allt, så man får ta sig en funderare ifall man kan dra nytta av den här mallen eller inte. Tycker man att det är mer plock, använder man inte mallen och gillar man idén tar man den till sig. Jag tror inte att det finns någon automatik som kan känna av vad som i fakturan är en leasingavgift, en räntekostnad, en faktureringskostnad eller en aviavgift så då är valet rätt enkelt.

//L

Foto på Nellie Karlsson

Nellie Karlsson, Application Specialist eEkonomi/Website/Webshop

 • 22,360 poäng 20k badge 2x thumb
Hej allihop! 

Jag förstår att det vore smidigt och bra att programmet själv kunde räkna ut att det är halva momsen som är avdragsgill när det gäller leasingbil. Det är inget som är planerat för tillfället, men det är absolut något vi har kikat på och det kan vara så att det blir högre prioritet för detta under året. Men som det ser ut i dagsläget så är det ingen förändring på gång inom den närmsta tiden. 


Ha en fin dag!
/Nellie 
Foto på Jonas

Jonas

 • 4,228 poäng 4k badge 2x thumb
Det här svaret skapades från ett sammanslaget ämne som hette Varning för felaktigt bokförd moms vid leasingbil - eEkonomi.

När man bokför leasing av tjänstebil så är halva momsen avdragsgill. Programmet känner idag inte av det och varnar för att momsen är felaktigt bokförd. Jag föreslår att programmet tar hänsyn till detta då man konterar mot t.ex. 5615 så att man slipper få felaktiga varningar.