Avrundningsfel i ingående balans i eEkonomi Deklaration?

 • 0
 • 1
 • Fråga
 • Uppdaterades för 1 år sedan
 • Besvarad
 • (Redigerad)
Hej,

Sitter och gottar mig med deklarationen för 2017, använder VISMA årsredovisningstillägg och känner mig som en redovisningskung. Tyckte det såg bra ut, går till inlämning för årsredovisningen och gör en " Kontroll av årsredovisning". Jag får då veta att min ingående balans från 2016 inte stämmer, och mycket riktigt så är det 1 kr diff mellan summa tillgångar och summa kapital, åtminstone i tilläggsprogrammet.

När jag genererar en balansrapport från 2016 (från eEkonomi) ser det helt rätt ut, dock är båda beloppen XXX.25, medans i tilläggsprogrammet är alla belopp avrundade till jämna kronor, dock är summa tillgångar avrundat upp, och summa kapital avrundat ner.

Vad kan jag göra för att det ska bli rätt?

Tack för hjälpen
MVH
Robert
Foto på Klang

Klang

 • 156 poäng 100 badge 2x thumb

Publicerades för 1 år sedan

 • 0
 • 1
Foto på Ekonomiforvaltning AB

Ekonomiforvaltning AB

 • 1,912 poäng 1k badge 2x thumb
Hej.

Oftast får du en fråga var du vill lägg öresavrundningen. Egentligen spelar det ingen roll om du lägger det mot kassa eller något upplupet konto.
Foto på Klang

Klang

 • 156 poäng 100 badge 2x thumb
Halloj,
Tack för svar.

Det stämmer, men jag hade hoppats på att jag inte ska behöva öppna bokföringen för 2017 för att fixa öresavrundningen (då jag redan skickat in deklarationen). Hade en liiiiiten förhoppning att SPCS skulle göra en bugg-fix så att jag kan generera om bokslutet.
Foto på Khedron Wilk

Khedron Wilk, Champion

 • 15,778 poäng 10k badge 2x thumb
Råkade ut för samma problem/fel. Vill minnas att vi kom runt det genom att redigera en av raderna i redovisningen och lägga/dra bort en krona. Tror det gick att göra direkt i redovisningensdelen utan att behöva öppen fg år. Minns tyvärr inte exakt hur vi gjorde och int ens om det var en tråd här i forumet eller via chatten. Men om vi säger såhär: det är ett problem känt av Visma och de har en standardrekommendation för hur man kommer runt det. (Om det nu alls är samma problem, det skall man inte ta gift på...)
Foto på AccountantfromHell_singland

AccountantfromHell_singland, Champion

 • 24,192 poäng 20k badge 2x thumb
Det finns några märkliga "fel" i Vismas skatte- och bokslutsprogram där programmen gör olika avrundning beroende på var i programmet du är. Otroligt irriterande. Och tar man bilagan för upplupen Fora-avgift i bokslut så räknar den aldrig lika som Fora när man skall göra avstämning, även det otroligt irriterande. För att få rätt slutsumma så får man fylla i fel siffror... 
Att det skall vara så jäkla svårt.....
Foto på Khedron Wilk

Khedron Wilk, Champion

 • 15,778 poäng 10k badge 2x thumb
Ja, för en annan som normalt är glad amatör i sammanhanget är det rent av lite oroväckande och stressande. "Blir det verkligen rätt nu?" Ger inte bra magkänsla. 

Jag skriver inte ovanstående här för att klaga, utan i ett försök att få Visma förstå hur tillvaron ser ut för mig som kund för jag råkar ut för sådana här saker.

Kanske är "felet" av sådan natur att det inte går att undvika men då behövs det mer information direkt i programmet. Ser ut för mig som den hör frågan kommit upp flera gånger förr.
Foto på Anna Svensson

Anna Svensson, Community Manager

 • 93,564 poäng 50k badge 2x thumb
Hej!

Enkelt förklarat beror avrundningsdifferensen på att deklarationen innehåller fler rutor med belopp - det görs avrundning i varje ruta.
Sen när det kommer till årsredovisningen så har du en summa av belopp som avrundas ihop och då kan det bli någon krona differens.
Programmen ber dig sätta differensen på en plats och precis som Ekonomiförvaltning AB skriver så spelar det inte jättestor roll vilket konto som det justeras mot.

/Anna
Foto på Klang

Klang

 • 156 poäng 100 badge 2x thumb
Hej Anna,När menar du att programmet kommer att be mig sätta differansen någonstans? Jag får ett felmedelande när jag kör kontroll på bokslutet, att ingående balans från 2016 inte stämmer.
Tack alla för era svar
Foto på Moa Lundberg

Moa Lundberg, Moderator

 • 9,952 poäng 5k badge 2x thumb
Hej Klang!

Det du kan göra i årsredovisningen (som Khedron nämner) är att gå in under Årsredovisning - Balans- och resultaträkning och klicka på ett konto. Raden fälls då ut och du kan klicka på Ändra ute till höger för att justera beloppet i rutan - på så sätt "blir du av" den 1kr som ställer till det för dig i balansräkningen. 

Återkom om det är några frågor eller bekymmer!

Trevlig helg!

/Moa
Foto på Klang

Klang

 • 156 poäng 100 badge 2x thumb
Kanon, tack, precis vad jag behövde!