Avskrivning inventarier - eEkonomi

 • 0
 • 1
 • Fråga
 • Uppdaterades för 2 år sedan
 • Besvarad
 • (Redigerad)
Arkiverad och stängd

Denna konversation är inte längre öppet för kommentarer eller svar och communityns medlemmar kan inte se det längre.

Hej,

Har tre st inventarier där alla hade sitt senaste avskrivningsdatum 2017-06-30 (har brutet kalenderår) men bara en har skrivits av i programmet. Jag fick en avisering om att jag har en inventarie att skriva av. När jag nu försöker bokföra avskrivningen för de andra två så går det endast att bokföra avskrivningarna 2018-06-30. Hur kommer det sig och hur ska jag kunna bokföra avskrivningarna på rätt år?
Foto på Paulina

Paulina

 • 1,042 poäng 1k badge 2x thumb

Publicerades för 2 år sedan

 • 0
 • 1
Foto på Susan Åklundh

Susan Åklundh, Fd Moderator

 • 15,664 poäng 10k badge 2x thumb
Hej Paulina,

Får du upp något felmeddelande och vad står det isåfall i detta meddelande?

Om du går in under Bokföring - Inventarier - markera en av inventarierna som du vill skriva av, har du ett verifikationsnummer i blått till vänster om där det står 2017-06-30?
Finns det inget verifikationsnummer eller datum kan du välja Åtgärder - Gör avskrivning - går det att göra avskrivning här eller får du något meddelande?

Återkom med mer info så kikar vi vidare:)

Ha en fin dag
/Susan
Foto på Paulina

Paulina

 • 1,042 poäng 1k badge 2x thumb
Hej
Så här ser det ut. Som du ser har bara en inventarie kunnat skrivas av, när jag trycker på de andra två så kommer datumet 2018-06-30 upp men jag kan inte ändra datum.
j
Foto på Sanna Theodorsson

Sanna Theodorsson, Fd Moderator

 • 5,690 poäng 5k badge 2x thumb
Hej!
Tittar jag så ser det ut som att alla inventarier är avskrivna per 2017-06-30. Eftersom avskrivningen redan är gjord så kan du inte ändra datumet på avskrivningen du försöker göra.
Du ser ute till höger i listan att senaste avskrivningen är gjord 2017-06-30. på alla 3 inventarier. Den inventarie du har markerad har verifikationsnummer A197 som är bokförd på 2017-06-30. Klickar du på de andra bör du också kunna se ett verifikationsnummer för dessa. 

För mig så ser det rätt ut :) Tar en extra titt och hör av dig igen om du fortfarande inte får ihop det :)

/Sanna
Foto på Paulina

Paulina

 • 1,042 poäng 1k badge 2x thumb
Hej,

Det är just här felet ligger. Det ser ut som avskrivningarna har gjorts men de andra två inventarierna saknar verifikationsnummer och ingen avskrivning har skett. När det var dags för avskrivning fick jag en notis om att det fanns 1 inventarie för avskrivning och de andra två gick inte att genomföra avskrivningen på.
Foto på Sanna Theodorsson

Sanna Theodorsson, Fd Moderator

 • 5,690 poäng 5k badge 2x thumb
Hej igen!

Hm, det låter mystiskt! Aldrig varit med om! Skulle du kunna klicka på ett av de andra inventarierna där du inte har verifikationsnummer och ta en bild som du gjorde ovan? 
Gå också in på Statistik och kika på hur det ser ut på händelser, finns det någon avskrivning där?

/Sanna 
Foto på Paulina

Paulina

 • 1,042 poäng 1k badge 2x thumb
Hej!
Nu är jag tillbaka! Hade en del uppehåll med bokföringen. Jo som sagt så här ser det ut. Inventarien skulle ha avskrivits den 2017-06-30 men programmet gjorde aldrig någon avskrivning. Har kollat statistik och där står att nästa avskrivning ska ske 2018-06-30. Vet inte hur jag ska göra avskrivningen manuellt då jag inte kan ändra datumet för avskrivning. Vill ju bokföra den på 2017-06-30 och programmet säger 2018-06-30. Bör jag kontakta kundsupport på telefon med detta problem kanske eller går det att lösa på annat sätt?

Foto på Sanna Theodorsson

Sanna Theodorsson, Fd Moderator

 • 5,690 poäng 5k badge 2x thumb
Hej igen Paulina! 
Du måste manuellt genomföra dina periodiseringar. Lättast tycker jag är att gå på Bokföring - Verifikationer och klicka på pilen till höger om Ny verifikation, där hittar du Genomför periodiseringar. 
Men eftersom du inte får 2017-06-30 som alternativ tror jag att dina inställningar på inventarierna är lite galna.
Har du inte gjort någon avskrivning i programmet för detta inventariet så gå in på redigera och kontrollera vilket datum du har fyllt i på senaste avskrivning när du la upp inventariet. 

Det redovisade värdet du anger när du lägger upp din inventarie är det värde som är kvar att skriva av och ska stämma per det datumet du angett på senaste avskrivning. Har du använt ett annat bokföringsprogram tidigare där du har gjort avskrivningar så är det noga att du får rätt på dom här inställningarna. 

Programmet kommer efterhand att uppdatera informationen på inventariet när du genomför periodiseringarna.

Får du inte ordning på det så får du väldigt gärna kontakta supporten så hjälper vi dig vidare! Du måste dock se till att själv veta vilka värden du bör ha per vilka datum så ska vi försöka förklara inställningarna och se om vi kan hjälpa dig vad som blivit galet. :) 

Ha det gott!
/Sanna

Den här konversationen är inte längre öppen för kommentarer eller svar.