Avsluta enskild firma & eEkonomi

 • 0
 • 1
 • Fråga
 • Uppdaterades för 1 år sedan
 • Besvarad
 • (Redigerad)
Hej!

 Jag jobbar som massör och säljer bara tjänster/behandlingar och har enEnskild Firma, men jag kommer sluta med allt efter 23 november 2018.

Jag några frågor:

1)    Hur funkar det med visma Eekonomi? Jag har ingainkomster efter 23 november 2018 och vill helst inte ha någon kostnad efterdatumet.

2)    Jag läste att man ska spara sin bokföring i sjuår, hur gör man när man inte har Eekonomi kvar?3)    Åretsdeklarationen ska ju göras efteravvecklingen, hur länge ska man ha kvar Eekonomi?
Foto på Marco

Marco

 • 102 poäng 100 badge 2x thumb

Publicerades för 1 år sedan

 • 0
 • 1
Foto på mikael pettersson

mikael pettersson

 • 80,506 poäng 50k badge 2x thumb
1) När din verksamhet inte längre genererar affärstransaktioner - inköp eller försäljning - slutar du bokföra.
2) Ja det ska du göra. Spar sie filer och skriv ut rapporter - grundbok - verifikationslista - huvudbok - resultatrapport och balansrapport.
3) E-ekonomi behöver du inte behålla under arkiveringstiden - 7 år eftersom informationen ur programmet finns på papper.

Mikael
Foto på Marco

Marco

 • 102 poäng 100 badge 2x thumb
Hej Mikael!

Tack så mycket för svaret! Har dock en fråga till:

Hur går det till med preliminär deklarationen då? Kan jag göra det innan mars/april 2019? Alltså december 2018? Så att jag kan använda Eekonomis deklarations programm

/Marco
Foto på AccountantfromHell_singland

AccountantfromHell_singland, Champion

 • 26,358 poäng 20k badge 2x thumb
Visst är det väl så att Visma sparar uppgifterna under lagstadgad tid? Man kan ju t.ex. inte skriva ut uppgifterna ur en kund- eller leverantörsreskontra. Låser man året och sedan skriver ut fastställd verlista/huvudbok så behöver man väl inte heller spara SIE4-filerna... Men visst är det spännande nu i dessa digitaliseringstider med molnlösningar och allt när vi kommer till det här med arkivering. Vem sparar vad och vem har ansvaret och hur funkar det om man haft fakturascanning? Många frågor och väldigt få svar.....
Foto på mikael pettersson

mikael pettersson

 • 80,506 poäng 50k badge 2x thumb
Du ska titta på din aktuella resultaträkning och försöka komma underfund med hur den kommer att se ut när du är klar i november.

Om du inte har någon vinst då så ska du gå in på skatteverkets hemsida "mina sidor" och registrera en ny prel deklaration som visar 0 noll i inkomst av näringsverksamhet för år 2018 så du inte behöver betala för mycket preliminär skatt i onödan.
Om det visar en vinst får du fylla i den uppgiften istället i din prel deklaration.

Mikael
Foto på AccountantfromHell_singland

AccountantfromHell_singland, Champion

 • 26,358 poäng 20k badge 2x thumb
Om du helt lägger ner verksamheten och vill avsluta den i år så är det också viktigt att du avregistrerar dig på på verksamt.se (det är enklast) för f-skatt och moms. Och gör det i god tid då det är Skatteverkets avregistrering som gäller, inte när du gör det, och dom kan ha låååånga handläggningstider så min rekommendation är direkt då i november. Men man bör också ta hänsyn till eventuellt resultat, p-fonder och annat utifall man vill sprida ut sin inkomst. För lägger du ner verksamheten så skall allt skattas fram och du har inte möjlighet att jämna ut inkomsten över år. 
Och som Mikael skriver, preliminärdeklaration är viktigt och skulle du få en ny prelskatt för nästa år (det kan hänad) så måste du göra en ny även för det året och nolla den. Prelskatten försvinner inte bara för att du avregistrerar dig för f-skatt konstigt nog. Lycka till!
Foto på Marco

Marco

 • 102 poäng 100 badge 2x thumb
Tack så mycket ni båda två!
Foto på Theodor Ahlström

Theodor Ahlström, Moderator

 • 5,194 poäng 5k badge 2x thumb
Hej Marco,


Tänkte flika in med att du kan läsa om hur eEkonomi hanterar din data efter uppsägning av abonnemang på sidan Uppsägning av ditt abonnemang. Om du vill skapa din deklaration i eEkonomis modul för deklaration skulle du behöva ha kvar eEkonomi och tillvalet fram tills dess, eftersom att man inte kan arbeta vidare med programmet och göra ändringar efter att man har sagt upp sitt avtal. 


Trevlig helg!
/Theodor
Foto på Marco

Marco

 • 102 poäng 100 badge 2x thumb
Tack Theodor!