Avvikande belopp vid Ny momsredovisning - Ombildning Enskild Firma till AB

 • 0
 • 1
 • Fråga
 • Uppdaterades för 1 år sedan
 • Besvarad
 • (Redigerad)
Jag har ombildat min enskilda firma till ett aktiebolag, och har nollat resultatet i enskilda firman och flyttat över alla tillgångar och skulder till mitt AB, inklusive utestående moms. Jag har också avregistrerat EF för F-skatt och moms.

När jag går igenom checklistan för årsavstämning i EF och försöker bokföra momsredovisningarna som är utestående för resten av året, så får jag ett fel om avvikelse. Under den senaste momsperioden (Januari-Mars 2018) har jag fakturerat och därmed har en momsskuld uppstått. Momsskulden är överflyttad till AB, dvs AB har tagit över momsskulden och kommer att redovisa denna vid nästa momsredovisningstillfälle.

Avvikelsen som eEkonomi Smart varnar för när jag klickar på Ny momsredovisning för den aktuella perioden är: 

"Vid kontroll av momsrapporten hittades avvikelser kopplade till 1 verifikation. Verifikationen behöver kontrolleras."

Orsaken till avvikelsen är "Avvikande belopp". Den verifikation som är avvikande är den verifikation som beskriver överlåtelsen av momsskulden till AB't.

Fråga: Kan jag bara ignorera varningen och bokföra momsredovisningen ändå?
I momsredovisningen kan jag se de bokföra fakturornas sammanlagda belopp i fält 05 (Momspliktig försäljning som ej ingår i annan ruta), alla andra fält visar 0.

Ombildningsprocessen jag genomgått kan man delvis läsa om i denna tråd: https://forum.vismaspcs.se/visma_spcs/topics/ombildning-ef-till-ab-inkram?topic-reply-list%5Bsetting...
Foto på Fredrik

Fredrik

 • 750 poäng 500 badge 2x thumb

Publicerades för 2 år sedan

 • 0
 • 1
Foto på Fredrik

Fredrik

 • 750 poäng 500 badge 2x thumb
När jag testar att ta fram nästa periods momsredovisning i AB ser jag att jag får samma fel, fast tvärtom. Fält 10 visar utgående moms som stämmer överens med den momsskuld som jag förde över från EF till AB medan alla fält (utom 48, Ingående moms att dra av och 49, Moms att betala eller få tillbaka) visar 0.

Överlåtelseverifikationen jag gjorde i AB är:
2611 Kredit mot 2893 Debet
(Redigerad)
Foto på Fredrik

Fredrik

 • 750 poäng 500 badge 2x thumb
Ingen som vet?
Foto på Sofia Johansson

Sofia Johansson, Moderator

 • 4,684 poäng 4k badge 2x thumb
Hej!

Anledningen till att meddelandet om "avvikande belopp" är att momsredovisningen vill uppmärksamma dig på att någon inte är bokfört korrekt eller den händelsen kanske ska bokas bort/inte komma med.
Kanske är det din gamla momsskuld som behöver flyttas/bokas om/betalas?
Klicka på frågetecknet inne i ditt eEkonomi när du står på momsredovisningen och välj Avvikelser momsredovisning. Där finns flera olika scenarion och tips på lösningar :)

Precis som det står i vår hjälptext, och som du själv skriver, så behöver inte alla avvikelser korrigeras. Vet du att allt är korrekt och att ingenting skall justeras kan du bortse från varningen och ändå bokföra momsredovisnignen.

Du skriver även att du tar fram nästa periods momsredovisning och får samma fel, fast tvärt om.
Då behöver man kontrollera vad mer konkret du gjort i programmet:
-Överlåtelseverifikationen - har den momskoder?
-Har du korrigerat den verifikationen?
-Om du har korrigerat - har dessa verifikationer samma datum?
-Ska du plocka upp dessa verifikationer i momsredovisningen?
-2611 har normalt momskoden 10 (25%) - ska din sådan verifikation ha den momskoden?
Om den inte ska plockas med på momsredovisningen och är klar sedan tidigare kan du ta  bort momskoden på det kontot på den verifikationen genom Bokföring - Verifikationer - leta fram verifikationen - åtgärder - korrigera momskod. På konto 2611 väljer du ingen momskod och slutar med Spara

Ha det gott! =)

/Sofia 
Foto på Thomas

Thomas, Champion

 • 12,226 poäng 10k badge 2x thumb
Anledningen till diffen i nästa period borde vara pga att denna period inte har bokats om. 
Foto på Fredrik

Fredrik

 • 750 poäng 500 badge 2x thumb
Nu tror jag att ni missförstod mig :)

ENSKILDA FIRMAN
================
När jag tar fram Ny momsredovisning för momsperioden Januari - Mars 2018 i bokföringen för EF så visar momsredovisningen:
Fält 05: 100000 (Momspliktig försäljning som ej ingår i annan ruta)
Fält 10: 0 (Utgående moms 25%)
Fält 49: 0 (Moms att betala eller få tillbaka)

Alla andra fält är tomma. Anledningen att fält 10, Utgående moms 25%, är 0 beror på att beloppet där nollades när jag flyttade ut beloppet ur företaget genom ett inkråm till mitt nya AB:

Kredit 2611 25000
Debet 2010 25000

AKTIEBOLAGET
==============
När jag tar fram Ny momsredovisning för momsperioden Januari - Mars 2018 i bokföringen för AB så visar momsredovisningen:
Fält 05: 0 (Momspliktig försäljning som ej ingår i annan ruta)
Fält 10: 25000 (Utgående moms 25%)
Fält 49: 25000 (Moms att betala eller få tillbaka)

Alla andra fält är tomma. Anledningen att fält 10, Utgående moms 25%, är 25000 beror på att beloppet där flyttades in i företaget genom inkråmet från EF:

Debet 2611 25000
Kredit 2893 25000

Uppenbart så balanserar inte momsredovisningarna i företagen eftersom moms flyttats i och med inkråmet, därav avvikelserna. Behöver man åtgärda det på något sätt, eller är det helt okej att bokföra dem på detta sätt?
(Redigerad)
Foto på Fredrik

Fredrik

 • 750 poäng 500 badge 2x thumb
Ingen som har ett svar?
Foto på Theodor Ahlström

Theodor Ahlström, Moderator

 • 5,080 poäng 5k badge 2x thumb
Hej Fredrik, 


Jag har kollat på Verksamt.se, på artikeln Enskild näringsverksamhet till aktiebolag, där det står att "Om den enskilda näringsverksamheten ska upphöra helt kan du avregistrera den när du fört över hela verksamheten till aktiebolaget". Om man kollar på Skatteverkets hemsida gällande att Anmäla avregistrering så står det för Moms att "Du ska redovisa momsen för alla redovisningsperioder fram till och med dagen för avregistreringen", "Moms på fordringar och skulder ska du ta med i den sista momsdeklarationen". Vilket i ditt fall kan betyda att du ska redovisa momsen för din försäljning i ditt EF och inte föra över den till ditt AB. 


Jag skulle nog be dig att dubbelkolla med Skatteverket hur det ska gå till. Om det är så att du ska redovisa momsen för din försäljning i ditt EF så kan du göra en korrigeringsverifikation på den verifikationen som "nollade fält 10 när du flyttade den utgående momsen till ditt AB". Vilket gör att du då får tillbaka beloppen i momsredovisningen i ditt EF. 


Om det är så att försäljningen ska komma med på momsredovisningen i ditt EF medan momsskulden ska föras över till ditt AB och redovisas där så tycker jag att det ser korrekt ut så som du har beskrivit det nu. Anledningen till att du får en verifikation att kontrollera är för att programmet tycker att det är fel att du har ett belopp i ruta 10 men inget belopp i ruta 05. Detta är för att verifikationen som du gjorde för att flytta över din momsskuld bara påverkar ett bokföringskonto som har en momskod kopplad till sig, 2611 (momskod 10). Som du har märkt så gör det att programmet inte tycker att det stämmer, men i din beskrivning så ligger försäljningen i EF och momsskulden i ditt AB. Om momsskulden ska föras över och betalas från ditt AB så kan du frånse denna varning som programmet visar dig. 


Jag hittade även lite information som kan vara till hjälp i tråden: Deklarera och bokföra ombildning från EF till AB 


Ha en fin dag och återkoppla gärna om det är något mer du undrar över! 
/Theodor
(Redigerad)
Foto på Fredrik

Fredrik

 • 750 poäng 500 badge 2x thumb
Tack för svaret! Jag valde att redovisa momsen i AB't och skrev en kommentar i momsrapporten som jag lämnade in för EF denna månad att momsen tagits över av AB't. Skatteverket har inte återkopplat än, jag återkommer om de gör det :) För säkerhets skull satte jag in lika mycket moms på båda skattekontona hos Skatteverket, så tekniskt sett har de fått pengarna på båda sätt :P

Hade en lång diskussion med min vän som är redovisningsansvarig för ett stort företag, och inte heller hon var säker på vad som var det rätta sättet.

Känns lite trist att vi har så komplicerade skatteregler i Sverige att vissa situationer blir en sorts tolkningsuppgift :/
(Redigerad)