Avvikelse i min momsredovisning - eEkonomi

 • 0
 • 1
 • Fråga
 • Uppdaterades för 2 år sedan
 • Besvarad
 • (Redigerad)
Arkiverad och stängd

Denna konversation är inte längre öppet för kommentarer eller svar och communityns medlemmar kan inte se det längre.

Hej,

Jag har ett AB och ska momsredovisa, dock får jag avvikande belopp på 4 st verifikationer och undrar vad det beror på? bifogar bild och hoppas på hjälp. jag undrar också om det är rätt konto 1510 som jag använder för att bokföra "kund betalningar till mitt bolag", jag utför tjänster, borde det inte vara 3041 istället?Min andra fråga gäller en tel avgift som jag betalar varje månad (köper tjänst så att säga), vid ena månaden råkade de dra dubbla avgifter från mitt bolagskonto vilket de korrigerade genom att sätta tillbaka ena avgiften in på mitt konto. jag har bokfört alla transaktionerna men får fel för denna verifikation (där jag försöker få tillbaka ena avgiften in till mitt konto), behövde jag ens bokföra dessa transaktioner som varit "fel"? hur rättar jag till denna?:  i vanliga fall bokför jag avgiften för denna tjänst enligt bilden nedan:


Tacksam för all hjälp!

Mvh
Alex
Foto på Alex

Alex

 • 1,382 poäng 1k badge 2x thumb

Publicerades för 2 år sedan

 • 0
 • 1
Foto på Moa Lundberg

Moa Lundberg, Moderator

 • 9,952 poäng 5k badge 2x thumb
Hej!

Bokför du enligt faktureringsmetoden eller kontantmetoden? Kontrollera vad som är inställt under Inställningar - Räkenskapsår och IB. Klicka på nuvarande år och välj Redigera så ser du vilken metod som är ibockad.

Enligt faktureringsmetoden så bokför man två steg. En verifikation när man skickar fakturan och en verifikation när man får betalning från kund. Det bör då se ut enligt följande;

1. När du skickar fakturan till kund;

1510 D
2611 K
3041 K

2. När du får betalning från kund;

1510 K
1930 D

Enligt kontantmetoden så bokför man enbart inbetalningen och då ser det ut enligt följande;

1. När du får betalning från kund;

1930 D
2611 K
3041 D

Om du använder fliken Försäljning i programmet så sköter programmet detta automatiskt åt dig, något jag kan rekommendera.

Som det ser ut nu måste du korrigera verifikation A20 och göra om det korrekt från början, antingen enligt faktureringsmetoden eller kontantmetoden. Korrigera verifikationen gör du genom att gå till Bokföring - Verifikationer. Klicka på A20 och välj Åtgärder - Skapa korrigeringsverifikation. Bocka i alla konton under Korrigera och klicka Bokför. När detta är gjort är du tillbaka på ruta ett och gör om verifikationen enligt någon av ovan metoder.

Angående verifikationen som avser teleavgiften så har du i verifikationen som avser insättning på ditt företagskonto använt 2611. Detta är ett konto som enbart används vid försäljning och som i detta läge ställer till det i momsredovisning. Du bör korrigera detta till 2641 istället. Detta gör du genom att skapa en korrigeringsverifikation enligt ovan beskrivning men du bockar enbart i 2611 under Korrigera och lägger istället till 2641 i korrigeringsverifikationen som du ser en bit ner på sidan.

Om pengarna har dragits dubbelt kan du, om du vill, bokföra detta för att kunna följa ditt kontoutdrag i bokföringen. Då skapar du två betalningar. Och en insättning, som du gjort ovan men den ska alltså istället se ut såhär;

1930 D
2641 K
6200 K

Kika gärna i den här, finns mycket nyttig information avseende bokföring. 

Ha det fint!

Moa
(Redigerad)
Foto på Alex

Alex

 • 1,382 poäng 1k badge 2x thumb
Hej Moa,

Tack så mycket för hjälpen. 
jag använder kontantmetoden. en kontroll fråga bara: du anger 3041 D , ska inte det vara K för det kontot?

1. När du får betalning från kund;

1930 D
2611 K
3041 D (ska bokföras på kredit istället eller) ?

Mvh
Alex
Foto på Moa Lundberg

Moa Lundberg, Moderator

 • 9,952 poäng 5k badge 2x thumb
Hej Alex! 

Ja såklart det ska, sorry. Det är helt riktigt som du säger! :-)

Moa
(Redigerad)
Foto på Alex

Alex

 • 1,382 poäng 1k badge 2x thumb
Hej igen,

Okej tack.  När jag skapar och försöker bokföra allt på nytt som du skrev ovan så får jag denna varning:


ska jag trycka på Ja och bokföra det ändå? 

Sedan undrar jag gällande öres avrundning som blir automatisk genererad (efter 25% avdragning för Moms), gör jag rätt i att lägga 0,25 ( D ) i konto 3740 för att beloppet ska utjämnas?

Jag har också korrigerat min "teleavgift" men inget försvann från fel listan när man momsredovisar se bild: 


A40 är korrigerings verifikation och jag bytte till 2641 som du skrev men ändå visas både A5 och A40 som "fel" dvs verifikationer med avvikande belopp, är det ok ändå ? hur får man dessa att försvinna så att säga ? 

Mvh
Alex
(Redigerad)
Foto på Susan Åklundh

Susan Åklundh, Fd Moderator

 • 15,664 poäng 10k badge 2x thumb
Hej Alex,

1. Du får trycka JA för att komma vidare

2. När det gäller öresavrundningen kan du använda konto 3740 alternativt registrera ytterligare 0,25 på försäljningskontot

3. Om du kollar på både verfikation A5 och A40 så borde avvikelsen stå med minus före beloppet på verifikation A40 och inget tecken före beloppet på verifikation A5, vilket innebär att de tagit ut varandra och blir noll. Dessa försvinner när du sedan skapar momsdeklarationen.

Hoppas jag lyckats reda ut dina frågor så du kommer vidare:)

Ha en fin dag
/Susan
Foto på Alex

Alex

 • 1,382 poäng 1k badge 2x thumb
Hej Susan,

Tackar så mycket.  :)

Mvh
Sizan

Den här konversationen är inte längre öppen för kommentarer eller svar.