Noten stämmer inte med balansräkningsrad / Balansräkningens tillgångs och skuldlistan balanserar inte - eEkonomi

 • 0
 • 1
 • Fråga
 • Uppdaterades för 2 år sedan
 • Besvarad
 • (Redigerad)
Arkiverad och stängd

Denna konversation är inte längre öppet för kommentarer eller svar och communityns medlemmar kan inte se det längre.

Hej, nu inför årets bokslut så när jag ska kontrollera så kommer felmeddelande att min balansräkning inte balanserar fg år samt att årets balansräkning inte balanserar. Se bild nedan. När jag är inne och kollar upp balansräkningen för 2016 och 2017 upptäcker jag att det är samma utgående differens på föregående år (2016) var samma som årets differens (2017) men vad kan detta bero på? 

Just att det är samma summa som verkar ha flyttats över. 2016 var mitt första räkenskapsår (startade firman då). 

Sen kom det upp ett annat där det står att "noten inventarier, verktyg och installationer stämmer inte med balansräkningsrad för föregående år" och även i år. Vad är det här? 

Tacksam för svar om jag kommer att behöva hjälp med detta eller kan man lösa detta själv?
Foto på Tobbe

Tobbe

 • 220 poäng 100 badge 2x thumb
 • frustrerad

Publicerades för 2 år sedan

 • 0
 • 1
Foto på Annica

Annica

 • 5,882 poäng 5k badge 2x thumb
Gissar att du inte bokförde förra årets resultat till eget kapital. Då är diffen kvar till i år.
Foto på Tobbe

Tobbe

 • 220 poäng 100 badge 2x thumb
Ok, finns något sätt att rätta till detta nu i efterhand?
Foto på Tobbe

Tobbe

 • 220 poäng 100 badge 2x thumb
Jag har ett AB vilket innebär att resultatet bokas bort automatiskt när jag använder Visma årsbokslut. Men jag vill vara tydlig en extra gång, 2016 års balansräkning har en differens på -5538,03 och den summan har följt med till årets bokslut. Och jag har gått igenom och kan inte hitta anledningen, vad kan den vanligaste anledningen vara? Har kollat över 2016 års verifikationer och kan inte se att det ser konstigt ut. För inte ska man boka förra årets resultat till eget kapital? 

 

skickar med en bild på att kolumnen i mitten är förändringen för 2017 vilket stämmer att den ska vara noll. Men sen har jag det här ingående värdet som jag verkligen inte får rätt på och som verkar vara det som ställer till det. 

Tacksam för hjälp!
(Redigerad)
Foto på Sanna Theodorsson

Sanna Theodorsson, Fd Moderator

 • 5,690 poäng 5k badge 2x thumb
Hej!
Deklarationstillägget i eEkonomi jämför summan på noten med summeringen på balansräkningen. På de flesta noterna så står summeringen i en ruta som heter Redovisat värde och värdet i den rutan jämförs alltså med raden för Summa på balansräkningen. 

När det gäller inventarierna så kan jag tänka mig att du t.ex. inte har fyllt i dina inköp eller försäljningar på noten. Alla värden hämtas nämligen inte per automatik till noterna utan du måste själva gå igenom dessa och se till att du har fått med den information som behövs. 

Det skulle kunna vara, precis som Annica är inne på, att du inte har bokat om årets resultat. Du bokför årets resultat på årets sista datum och detta ska sedan bokas om på årets första datum. 
Kika på denna: https://forum.vismaspcs.se/visma_spcs/topics/bokfora-foregaende-ars-resultat. Har du gjort denna ombokningen?

Tänk på att du måste hämta om värdena till deklarationen om du gör en ombokning i eEkonomi. Klicka på Hämta bokföringsvärden, skapa om deklarationen och kika sedan på årsredovisningen igen i så fall. 

Hoppas du får ihop det!

Ha det gott!
/Sanna
Foto på Tobbe

Tobbe

 • 220 poäng 100 badge 2x thumb

Hej Sanna, tack för ditt svar.

Jag ska försöka förklara vad som kan ha hänt. Jag har upptäckt att när vi köpte in våra inventarier (lagerhyllor) så köpte vi det via vårt företagskort men när jag kollade sen med skatteverket så allt över 4000kr måste ha en kontantfaktura så det var att åka tillbaka och lösa detta med en faktura istället. Då blev det följande bokfört: När jag fick tillbaka pengarna så bokförde jag det på egen insättning konto 2018 (säkert fel här som strular till det) sen när vi fick fakturan och jag skulle bokföra den så har jag på något sätt bokfört detta på förbrukningsinventarier. Så kontentan är att jag har bokfört samma lagerhyllor två gånger, en gång rätt via inventarier och en gång via förbrukningsinventarier samt när jag fick tillbaka pengarna och bokfört det via egen insättning. Kan detta ha ett samband med att jag inte får ihop det med noter?

Foto på Sanna Theodorsson

Sanna Theodorsson, Fd Moderator

 • 5,690 poäng 5k badge 2x thumb
Hej Tobbe!
Hur går det? Har du kommit vidare i dina klurigheter? :)

Ja, detta skulle kunna ställa till det. Det beror på vad du har bokfört och sedan vad du har fyllt i på noten. Om du är inne i deklarationstillägget, ställer dig på Årsredovisningen - Balans- och resultaträkning.
Titta på balansräkningen på raderna för Eget kapital. Här kan du klicka på underubrikerna för att se vad som är bokfört.
Vilka konton har du där? Är beloppet för högt på något av dessa? Programmet varnar inte om att noten/förvaltningsberättelsen i detta fall inte stämma med balansräkningen dock. Så däremellan tycker den att beloppet är korrekt, om den jämför. Det betyder ju dock inte att beloppet inte kan vara felaktigt, om det är för högt på båda ställena. 

Titta även på raden för Inventarier, verktyg och installationer i balansräkningen och se vilka konton du har bokfört på. Är beloppet på något av kontona dubbelt? 
Gå sedan in under Årsredovisning - Noter och kontrollera noten för Inventarier, verktyg och installationer, vad har du fyllt i på försäljningar? Där är inte försäljningen dubbel? 

När du har klurat på vilka bokföringskonton som känns orimliga, gå in i eEkonomi och skriv ut en huvudbok på dessa konton. Jämför sedan var du har för stort saldo. Kan vara bra att ta ut huvudboken även på bokföringskonto 2018 och 1930. 

Troligen behöver du vända den verifikationen som har blivit dubbel. 

Jag hoppas att du får ordning på det! :)
/Sanna

Den här konversationen är inte längre öppen för kommentarer eller svar.