Bankkonto - visa saldo även om händelser saknas för perioden - eEkonomi

 • 2
 • Idé
 • Uppdaterades för 1 år sedan
 • Planerade
 • (Redigerad)
Denna idé gäller kontoutdragen i Kassa- och bankhändelser.

Bakgrund

Vi har bankkonton som det ibland inte sker transaktioner till/från på flera månader. Eftersom det är låg volym på dessa konton så har vi inte en aktiv bankkoppling utan hämtar kontoutdrag manuellt (klipp-och klistra). Idag när vi går in på ett sådant konto via Kassa- och bankhändelser så är följaktligen kontoutdraget tomt med meddelandet "Det finns inga bankhändelser i perioden". Det visas inte heller något saldo.

Problem
För att kontrollera om saldot fortfarande stämmer måste man backa period för period till man kommer till en period med händelser. Det blir extra jobb varje månad.

Förslag till lösning (Idé)
Att senast kända (beräknade?) saldot visas även om det inte finns händelser i perioden. Gärna med markering om vilket datum saldot avses. Alternativt sista datumet i senaste perioden med händelser. Exempel: "Saldo per 2018-01-31" fast visad period (utan händelser) är mars.

Kommentar
Jag förutsätter i detta inlägg att saldo som redovisas i vyerna i Kassa- och bankhändelser är baserat på kontoutdragen från den instans bankkontot avser och inte saldot på det aktuella bokföringskontot.

Med reservation för att jag kanske helt missförstått hur systemet är tänkt att fungera. :-) 
Foto på Khedron Wilk

Khedron Wilk, Champion

 • 16,034 poäng 10k badge 2x thumb

Publicerades för 2 år sedan

 • 2
Foto på Khedron Wilk

Khedron Wilk, Champion

 • 16,034 poäng 10k badge 2x thumb
Foto på Jenny Sjöström Sannéus

Jenny Sjöström Sannéus, Application Specialist eEkonomi/Website/Webshop

 • 7,686 poäng 5k badge 2x thumb
Hej Khedron!

Tack för din idé, låter som en smart funktion som jag tar vidare till vår utvecklingsavdelning. Så länge rekommenderar jag andra användare som önskar samma sak att gilla eller kommentera tråden. 

Sker det någon förändring så uppdaterar vi självklart här :)

Ha en fin dag!
/Jenny
Foto på Henrik Johansson

Henrik Johansson, UX Designer - Visma eEkonomi

 • 1,132 poäng 1k badge 2x thumb
Hej Khedron! Vi är på väg att titta på den förbättringen i samband med att vi göra en ändring på fliken "ej bokförda bankhändelse" som nämns här https://forum.vismaspcs.se/visma_spcs/topics/ej-bokforda-handelser-visar-inte-handelser-t-o-m-nu

En fundering jag har som du och andra här gärna får tänka på är om det finns något behov av att se saldot på andra fliken, dvs "ej bokförda bankhändelse" också? Eller om det räcker med att se detta på första fliken för periodens händelse?

I samband med att vi gör så att ej bokförda bankhändelse kommer visa alla händelser fram till dagens datum su skulle ju saldot kunna visas här också - men om behovet inte finns så är det såklart inte värt att införa detta :)

/Henrik  
Foto på Khedron Wilk

Khedron Wilk, Champion

 • 16,034 poäng 10k badge 2x thumb
Om Visma ändå är på gång att titta på detta så vil jag passa på att påminna om den andra idé jag skriv om kring indikation på saldot stämmer eller ej. Se min egen kommentar ovan. till mitt ursprungliga inlägg.
Foto på Khedron Wilk

Khedron Wilk, Champion

 • 16,034 poäng 10k badge 2x thumb
Jag tittar på det och återkommer preliminärt imorgon (fredag). Tack för frågan!
Foto på Khedron Wilk

Khedron Wilk, Champion

 • 16,034 poäng 10k badge 2x thumb
Gällande specifikt att visa saldo även på fliken "Ej bokförda händelser":

Ja, jag tror det kan vara bra.

Dels för att det tycks vara den fliken man automatiskt hamnar i när man går i i Kassa- och bankhändelser (det blir ett klick mindre att göra bara för att kolla saldo) men även för att båda flikarna skall uppföra sig så likadant som möjligt (kontinuitet i användargränssnittet).

Det man eventuellt skulle kunna ställa emot detta är att idag är det väldigt tydligt när det inte finns några bokförda händelser, sidan är väldigt tom. Det är rent på något ätt. Blir det fortfarande samma känsla om det helt plötsligt finns rubriker högts upp med saldo? 

Mitt stalltips: personligen tror jag att man förstår sidan även med saldo och att se saldot direkt är större plus än att ha en helt tom/ren sida.
Foto på Henrik Johansson

Henrik Johansson, UX Designer - Visma eEkonomi

 • 1,132 poäng 1k badge 2x thumb
Hej!

I uppdateringen av eEkonomi idag så ser man numera saldot på kontot även om perioden inte innehåller några händelser!

Än så länge har vi inte lagt till saldot på andra fliken för "ej bokförda bankhändelser" men jag hoppas att vi har möjlighet återkomma med det framöver. 
Foto på Khedron Wilk

Khedron Wilk, Champion

 • 16,024 poäng 10k badge 2x thumb
Kan inte testa (eftersom jag inte har några sådana händelser/period) men en tumme upp i förhand på den. :-) Tack!
Foto på AccountantfromHell_singland

AccountantfromHell_singland, Champion

 • 25,856 poäng 20k badge 2x thumb
När det gäller bankhändelser så skulle jag önska att bankerna kunde presentera transaktioner i SIE4-format. Inte för min egen del utan för att revisorerna skulle kunna jämföra faktiska transaktioner med dom bokförda. Idag så skall dom ju ha en jäkla tur om dom hittar en transaktion som på kontot bara gått in och ut. Dessutom skulle bankerna kunna skicka in engagemangsspecar varje månadsskifte till ett centralt register där registrerad revisor, eller annan person med fullmakt, kunde hämta uppgifter för att kolla att allt är med. Dom enda som skulle ha problem med detta är dom som försöker undanhålla inkomster eller tillgångar genom att ha medel på andra banker. Rent tekniskt så borde det vara en barnlek och rättsligt helt fantastiskt. En kontroll som inte ställde till det för vanliga företagare utan faktiskt bara för dom som försöker fuska, för en gångs skull.....
Foto på Khedron Wilk

Khedron Wilk, Champion

 • 16,024 poäng 10k badge 2x thumb
"Amen to that!" Intressant förslag. 

Förhoppnings kommer saker och ting förändras till det bättre allt eftersom PSD2 börjar få effekt.

Det är ju bara det att bankerna är så tröga eftersom förändringar hotar deras nuvarande affärsmodeller. Jag brukar beklaga mig över bokföringsbranchen men den rör sig i ljusets hastighet jämfört men bankerna... (ja, jag är väldigt raljerande nu! :-))