Bekräftelse innan faktura går iväg - Visma eEkonomi

 • 19
 • Idé
 • Uppdaterades för 1 år sedan
 • Under bevakning
 • (Redigerad)
Hej!Råkade idag av misstag skicka en e-faktura till en av mina kunder. Insåg att jag inte kunde ångra detta, utan fick skicka en kredit direkt. Tycker detta är RIKTIGT dåligt, då jag jobbar löpande med att upparbeta mina fakturor för att sedan fakturera månadsvis. Känns inte seriöst att " av misstag" skicka fakturor till mina kunder. Problemet ligger ju i att det är samma knapp som man väljer "spara som utkast" och kommer man åt, som i mitt fall, musplattan på laptopen när muspekaren befinner sig över knappen så sker detta utan att behöva vara särskilt slarvig/oförsiktig.Vill snarast få en ruta med något liknande: "Vill du verkligen skicka din faktura nu?" innan en skarp faktura går iväg. Tycker att det borde vara en enkel sak att ordna? Sen att jag troligen blir debiterad en kostnad för både faktura och kreditfaktura gör ju inte saken bättre..För övrigt supernöjd med systemet och den nya tjänsten där man kan välja att skicka pappersfakturor etc.Tack på förhand!MvhJohn Embretsen
Foto på KOBAB

KOBAB

 • 396 poäng 250 badge 2x thumb
 • frustrerad!

Publicerades för 5 år sedan

 • 19
Foto på Khedron Wilk

Khedron Wilk, Champion

 • 16,034 poäng 10k badge 2x thumb
Följande text innehåller en idé, ett förslag på hur användargränsnittet kan (i mitt tycke) förbättras utan att förlora funktionalitet. Inlägget både kundfakturor och leveransfakturor.
  

Bakgrund
Undertecknad är ännu en kund som anser att den nuvarande utformningen inte är så bra. Jag har full förståelse för att minska både antalet klick och antalet knappar i gränssnittet men i detta fallet så är min upplevelse att Visma har gått för långt åt ett håll. Gränssnittet må vara snyggt men det är enligt min åsikt som användare inte användarvänlig.

Situation idag
Som gränssnittet är idag så har man kombinerat två olika funktioner i en knapp, varav den ena funktionen kan anses vara "destruktiv" då den permanent bara skapar händelser inte bara i systemet för mig som kund utan även potentiellt i externa system hos andra organisationer. 

Problem
För de användare som inte alltid skall bokföra fakturor samma stund man öppnar upp ett utkast så leder detta till osäkerhet kring användningen. Även om jag alltid kommer ihåg att klicka på pilen i högra kanten av knappen för att få upp sekundära alternativ så bara det faktum att ytan jag har att klicka på är mycket mindre än den primära ytan som är "destruktiv" (se ovan), så måste jag titta extra noga för att se att jag klickar rätt. Speciellt eftersom jag inte har en chans att ångra om jag klickar fel. Vilket för mig personligen gör att jag känner lite lätt oro varje gång jag skall spara ett fakturautkast.


Förslag
Flytta "Spara utkast" till knappen "Åtgärder". Låt "Spara utkast" vara det primära alternativet på den knappen och "Ta bort" det sekundära som fås fram via liknande pil som på knappen "Bokför" idag.


Resonemanget bakom detta:
1. Behålla det optimerade arbetsflödet för de som bokför utkast direkt.
2. Göra det både snabbar och riskfritt för oss som arbetar med utkast i omgångar.
3. Inte skapa fler knappar i användargränssnittet. 
4. Funktion "Ta bort" följd redan idag av ett bekräftelse steg så om man klickar fel så har man en chans att backa tillbaka innan den destruktiva händelsen.


Motivering
Jag vill som kund uppleva ett så litet motstånd som möjligt mot att använda systemet olika funktioner. Så är det inte idag Skall jag hårda det så är det lite lätt otrevligt för mig varje gång jag skall uppdatera ett utkast. Sådan känsla riskera att smitta av sig på hela systemet.


PS. Om något verkar galet ovan så är det för att jag utgått från leveransfakturautkast, jag bara antar att kundfakturor ser mer eller mindre motsvarande ut. DS
(Redigerad)
Foto på Nellie Karlsson

Nellie Karlsson, Application Specialist eEkonomi/Website/Webshop

 • 22,360 poäng 20k badge 2x thumb
Officiellt svar
Hej allihop! 

Tack för all feedback och synpunkter på en förbättring till programmet gällande att inte råka skicka iväg en faktura innan den är färdig. Vi har sett över detta önskemål och tänker att en bra lösning är att lyfta ut "Spara utkast"-knappen så den inte ligger under den gröna knappen där du har alternativen för att bokföra fakturan. Vi tror och hoppas att detta kan minska risken att skicka iväg en faktura som ännu inte är färdig. 

Vi uppdaterar mer i tråden när vi har en lösning för detta. 

/Nellie
(Redigerad)
Foto på Khedron Wilk

Khedron Wilk, Champion

 • 16,034 poäng 10k badge 2x thumb
Trevligt besked!
Litet tillägg: detta behov gäller i princip alla platser i systemet där en "verkställande/utförande" funktion byggts ihop med ett Spara utkast-funktion, tex även vid arbete med Lönebesked.