Betala leverantörsfaktura innan den är bokförd - eEkonomi

 • 1
 • Idé
 • Uppdaterades för 2 år sedan
 • Inte planerade
Arkiverad och stängd

Denna konversation är inte längre öppet för kommentarer eller svar och communityns medlemmar kan inte se det längre.

Hej!

Önskade att detta skulle ha löst vårt problem, men det har det inte. 

Det går fortfarande inte att betala en faktura innan den har bokförts så att den balanserar. Detta är ett problem.

Vi sitter i en sits troligen liknande många andra företagare där ute, dvs. följande:
 1. Heltidspersonal har koll på varuinköp och försäljning och har den kompetens och kännedom om verksamheten som krävs för att kunna attestera en lev.faktura.
 2. Samma, eller annan person än ovan som har behörighet att godkänna betalningar från företagskontot skulle kunna godkänna och skicka iväg betalning på ovan nämnda lev.faktura. 
 3. Ingen av ovan nämnda personer behöver ha bokföringskunskaper. Det är vanligtvis någon annan som har koll på sånt.
Er lösning idag kräver att en faktura är bokförd korrekt och balanserar innan det går att betala den via er bankkoppling. Det innebär att en person med bokföringskunskaper måste ha "first hands om the ball" innan någon annan i organisationen. Eftersom många företag, som oss, inte har en heltidsanställd person som sitter hela dagarna och konterar/bokför, utan snarare kanske kommer 1ggn/vecka eller 1ggn/månad, så blir hela det systemet lidande, leverantörsfakturor förfaller osv.

Lösningen för oss stackare är då att betala lev. fakturorna manuellt inne i vår internetbank, skriva lappar till ekonomiassistenten "OBS! faktura X, Y, Z är direktbetald via bank och får inte dubbelbetalas via Visma också" eftersom det annars finns en risk att Visma skickar iväg en bankfil när väl fakturan ska bokföras i Visma.

Ekonomiassistentens lösning blir då i många fall helt enkelt att makulera den fakturan och bokföra den avgående betalningen manuellt. Då faller hela vitsen med att ha automatik i någonting över huvud taget.

Ni måste ge oss möjligheten att dela upp betalning som ett helt eget oberoende flöde och bokföring som ett helt annat oberoende flöde. De två fyller två av varandra helt oberoende syften, men ni har bakat ihop det.

Mvh Arash

Notera - Den här konversationen skapades från ett svar på: Styra när leverantörsfakturan skickas till banken - eEkonomi.
Foto på Arash

Arash

 • 1,768 poäng 1k badge 2x thumb

Publicerades för 2 år sedan

 • 1
Foto på Lars R

Lars R

 • 10,370 poäng 10k badge 2x thumb
Blir lite förvånad över problemet. Jag har också bankkoppling, men med SEB:
.
Skillnaden är att vi inte använder bankkopplingen för att betala fakturor. Det är för mig otänkbart att låta eEkonomi lägga in betalningar. Då har man ju ingen koll på likviditeten, exv.

Vi använder bankkopplingen enbart för att få in bankhändelserna i eEkonomi och sedan bokföra betalningarna manuellt därifrån. 

Som vi jobbar går det utmärkt att lägga in en betalning när som helst oavsett om den är bokförd eller ej. 

Så mitt råd är att ställa in systemet såsom vi har gjort.
Foto på Arash

Arash

 • 1,768 poäng 1k badge 2x thumb
Hej Lars!

Förstår hur du gör det, men det är stor skillnad i tidsåtgång mellan våra två olika sätt.

Vi har inte dom tidsresurserna för att hantera det där manuellt.

Vi registrerar varken en faktura eller en betalning manuellt någonstans. Fakturorna går till en inscanningscentral och och registreras per automatik i Visma och vi behöver bara godkänna en faktura i Visma för att betalningen ska gå iväg på förfallodatum till banken.

Uppskattningsvis tar detta 5% av tiden mot att registrera betalningar manuellt i t.ex. internetbanken.
Foto på Nellie Karlsson

Nellie Karlsson, Application Specialist eEkonomi/Website/Webshop

 • 22,370 poäng 20k badge 2x thumb
Hej! 

Tack för er feedback och önskemål till produkten. Jag förstår som du beskriver Arash att personal kan ha olika behörigheter eller kompetenser och det hade därav varit till stor nytta att kunna betala en faktura innan den bokförs. Tyvärr måste jag meddela redan nu att det är inget som är planerat att införa till produkten inom den närmsta tiden. Då vi sett att vanligaste vägen att arbeta med detta är inte att registrera fakturan som betald innan den är bokförd. 

Blir det någon förändring gällande önskemålet uppdaterar vi självklart här i forumtråden. Och är ni fler som också har samma behov och önskemål för att kunna betala en leverantörsfaktura innan den är bokförd, följ och kommentera gärna i tråden så får vi en inblick i hur stort önskemålet är! 

Ha en fin dag!
/Nellie 

Den här konversationen är inte längre öppen för kommentarer eller svar.