Bokföra integration med iZettle - eEkonomi

 • 0
 • 2
 • Fråga
 • Uppdaterades för 3 år sedan
 • Besvarad
Arkiverad och stängd

Denna konversation är inte längre öppet för kommentarer eller svar och communityns medlemmar kan inte se det längre.

Jag har integrerat min visma med izettle så att det bokförs automatiskt. Min fråga/fundering är - hur bokför jag när pengarna kommer in på kontot? (Jag har inte bankkonto kopplat till visma.) Tidigare har jag ju matchat inkommen betalning mot faktura. (använder mig av fakturametoden) Sen tänkte jag på att det kommer inte upp någon notifieringar om att ny verifikation med Dagsförsäljning, iZettle är bokförd. / Kajsa

Notera - Den här konversationen skapades från ett svar på: Få in iZettle betalningar per automatik - eEkonomi.
Foto på Kajsaz

Kajsaz

 • 110 poäng 100 badge 2x thumb

Publicerades för 3 år sedan

 • 0
 • 2
Foto på Hanna Hultemark

Hanna Hultemark, Moderator

 • 7,916 poäng 5k badge 2x thumb
Hejsan!

Beroende på vilka bokföringskonton du valt att dina värden ska hamna på, kan det komma att bokföras olika. Du får gärna dubbelkolla vilka bokföringskonton du använder genom att gå in under Inställningar - Företagsinställningar - Grunduppgifter. 

När du får in en betalning kommer du behöva bokföra detta mot det bokföringskonto din iZettle-försäljning är bokförd på, t.ex 1580. Du kan läsa mer om själva hanteringen i supporthjälpen - Registrera utbetalning från iZettle

För att registrera själva betalningen kan du göra det på två olika sätt, antingen via Kassa- och bankhändelser eller via Bokföring - Verifikationer.

Om du väljer att hantera det genom Kassa- och bankhändelser får du lägga till inbetalningen manuellt. Därefter mtchar du mot Övrig insättning - Egen kontering - Bokför mot det konto du valt att dina iZettle-försäljningar hamnar på, är det t.ex 1580 är det detta kontot du väljer att bokföra mot ditt företagskonto.

Om du istället bokför under Betalning - Verifikationer - Ny verifikation, hanterar du själva bokföringen på samma sätt. 

Ett tips om du vill automatisera detta ännu mer, är att aktivera bankkoppling eller klistra in ditt kontoutdrag. På så sätt får du in dina transaktioner under Kassa- och bankhändelser och kan matcha dina händelser löpande därifrån.

Gällande att få en notis när en verifikation avseende dagsförsäljningen bokförs, är en kanonbra idé! Jag ser till att ta det vidare som förbättringsförslag till en kommande uppdatering. 

Hoppas detta besvarade din fråga. 

Ha en fortsatt fin dag!

/Hanna

Foto på Elliot

Elliot

 • 244 poäng 100 badge 2x thumb
Hejsan!

Jag undrar om det egentligen inte är så att avgiften borde bokas automatisk på samma verifikation som själva försäljningen? I nuläget måste jag bokföra insättningen + avgiften som motkontering på fodringskontot, och det känns lite skumt.

-- Fredrik
Foto på Karl Wilsborn

Karl Wilsborn, Moderator

 • 9,254 poäng 5k badge 2x thumb
Man brukar bokföra avgiften i samma verifikation som försäljningen ja, mycket riktigt. Det som bokas upp på 1580 i denna verifikation, är alltså också det beloppet som senare sätts in på företagskontot.

/Karl
Foto på Linda

Linda

 • 154 poäng 100 badge 2x thumb
Jag undrar om det går att ändra hur dagsförsäljningen tolkas i programmet. 
Jag har valt att lägga mina verifikationer i olika serier och vill då ha alla intäkter samlade på samma serie. När jag gör en faktura eller en kontantbetalning så hamnar dessa under Serie C, men Dagsförsäljningen från Izettle räknas till övrigt och hamnar då under Serie F.

Övrigt och korrigeringar har jag lagt under samma serie eftersom de är sällan förekommande,
men nu ligger Izettles dagsförsäljning under Övrigt, Kundfordran under Kassa/Bank. Inbetalningen hamnar under Inbetalningar.

För mig innebär detta att 1 kortbetalning redovisas under 3 serier, då känns det lite som att poängen med att lägga det i olika serier faller.
Jag skulle hellre se att både dagsförsäljning och kundfordran hamnade under en intäktskategori t.e.x Försäljning

Jag vill dela in verifikationerna i Intäkter, Kostnader, Tillgångar, Skatter, Löner och Korrigeringar för att lättare kunna återblicka bland verifikationerna. 
Foto på Karl Wilsborn

Karl Wilsborn, Moderator

 • 9,254 poäng 5k badge 2x thumb
Hej Linda!

Jag förstår din tanke, men som verifikationsserieuppbyggnaden är nu i programmet så fungerar alltså inte detta. Vi har en hel del önskemål här på forumet sedan tidigare om just verifikationsseriehantering, att den t ex är lite för låst o s v. Kika gärna in på de redan befintliga trådarna om detta, t ex Fria verifikationsnummerserier och Löneutbetalningar i egen verifikationsserie.

Om du inte har så många övriga poster, så kan du ju så länge sätta den serien till samma som dina fakturor. På så vis får du i a f iZettle-försäljningen till samma serie som dina kund- och kontantfakturor.

/Karl
(Redigerad)
Foto på Karin Danielsson

Karin Danielsson

 • 846 poäng 500 badge 2x thumb
Hej.

Jag har helt missat att jag börjat integrera Izettle med min e-ekonomi. VId den månatliga inbetalningen från Izettle har jag därför bokfört insättningen som

D: 1930
K: 3041
K:2611

Detta har lett till att jag har en väldigt stor summa på 1580 som inte är kvitad. Hur skall jag lösa detta?
Foto på Susan Åklundh

Susan Åklundh, Fd Moderator

 • 15,664 poäng 10k badge 2x thumb
Hej Karin,

Har du Matchat inbetalningen via Kassa- och bankhändelser?

Då kan du gå in under Kassa- och bankhändelser - leta upp händelsen och välja Ångra Matchning - Matcha på nytt och välj Inbetalning från betalkort - leta upp inbetalningen - finns det ett Belopp kvar att stämma av väljer du Ny bokföringshändelse - Övrigt uttag - Egen kontering och väljer ett kostnadskonto för avgiften - när Belopp kvar att stämma av är noll - Bokför.

Har du registrerat verifikationen manuellt kan du gå in på den och välja Åtgärder - Skapa korrigeringsverifikation och vända verifikationen så den blir noll och därefter Matcha mot Inbetalning från betalkort

Ha en fin dag och återkom om har fler frågor eller funderingar
/Susan

Den här konversationen är inte längre öppen för kommentarer eller svar.