Bokföra klientkonton bank

  • 0
  • 1
  • Fråga
  • Uppdaterades för 2 veckor sedan
Arkiverad och stängd

Denna konversation är inte längre öppet för kommentarer eller svar och communityns medlemmar kan inte se det längre.

Jag bokför åt ett företag inom personlig assistans.
Nu har företaget även börjat erbjuda tjänster till kunder som är egna arbetsgivare åt sina assistenter. Det vi hjälper dem med är att rapportera deras assistanstimmar till kommunerna och sköter löneutbetalningar till deras assistenter. Kundens assistansomkostnad som betalas ut sätts in på ett bankkonto som kunden har hos oss. Vi betalar därifrån assistenternas löner, arbgivaravg och skatt samt fakturerar kunden en procentuell avgift för tjänsten. Jag bokför inte till kunderna utan skickar endast en enkel excel-redovisning till kunden.

Nu kommer min fråga, hur ska jag bokföra detta? 
Jag kan endast föra över lönerna från kundens bankkonto men skatten måste jag först föra över från kundens konto till vårt företagskonto och därefter betala in till skatteverket. Jag kan alltså endast göra överföringar inte betala till bg från kundens kontonummer.
Det medför ju att det sker transaktioner från företagskontot till skatteverket för kundens räkning. Samma belopp har jag först fört över från kundens bankkonto så det blir ju plus minus noll men jag ska väl ändå bokföra det i min egen bokföring då det skett transkaktioner på företagskontot?
Foto på Nettan

Nettan

  • 812 poäng 500 badge 2x thumb

Publicerades för 2 veckor sedan

  • 0
  • 1
Foto på AccountantfromHell_singland

AccountantfromHell_singland, Champion

  • 26,608 poäng 20k badge 2x thumb
Har för mig att det är ganska speciellt med redovisning av klientmedel och att det gäller att särskilja det från sin egna verksamhet och att man även kan "råka ut" för att den smittas av den egna verksamheten. Har väl inget riktigt svar annat än att är kontot registrerat på ditt företag så skall det bokföras. Här kan du läsa lite iaf: https://www.srfredovisning.se/bokforingsnamnden-bfn/bfnar-20033-bokforingsnamndens-allmanna-rad-om-redovisning-av-intakter/kommentarer/ men det finns säkert mer som du kanske bör känna till.
Lycka till!
Foto på mikael pettersson

mikael pettersson

  • 80,962 poäng 50k badge 2x thumb
Använd ett skuldkonto i klass 2820 , Avräkning kunder  eller i klass 2420 Förskott för kunder, eftersom dina transaktioner för kundens räkning inleds med att du erhåller medel för deras räkning som sedan slussas visare så att skulden går ner till noll - det uppstår väl sällan eller aldrig fordringar, att du får lägga ut för dem?

Mikael
Foto på Nettan

Nettan

  • 812 poäng 500 badge 2x thumb
Tack för svar! Jag har varit i kontakt med banken så det har blivit ändrat så att jag kan betala till skv via deras klientkonton framöver.
Nej, företaget lägger aldrig ut några pengar. För det som redan skett får jag använda mig av ett skuldkonto, tack Mikael. 

Den här konversationen är inte längre öppen för kommentarer eller svar.