Bokföra köp med kontanter uttagna från företagskort - eEkonomi

 • 0
 • 1
 • Fråga
 • Uppdaterades för 1 år sedan
 • Besvarad
 • (Redigerad)
Hej!

Jag köpte en vara till företaget från en privatperson och betalade då med kontanter som jag tagit ut från företagskortet. Jag bokförde köpet som en utbetalning från girokontot (jag använder konsekvent Girokonto för ut- och inbetalningar, även om jag nyligen fått kommentarer på att det vore mer logiskt med Bankkonto), men undrar nu om jag borde bokföra någon överföring till Kassa, eftersom det rör sig om kontant betalning?

Om någon kan länka till en bra text som går igenom hur kontotyperna Girokonto, Bankkonto och Kassa funkar, så vore jag tacksam.

Vänliga hälsningar
Joakim
Foto på Karax

Karax

 • 180 poäng 100 badge 2x thumb

Publicerades för 1 år sedan

 • 0
 • 1
Foto på mikael pettersson

mikael pettersson

 • 80,792 poäng 50k badge 2x thumb
Om beloppet du tog ut från kontot överensstämmer med vad du betalt behöver du inte gå omvägen via kassan

Mikael
Foto på Karax

Karax

 • 180 poäng 100 badge 2x thumb
Tack! Ja beloppet överensstämmer. Vad bra, då låter jag det vara som jag gjort.

Då har jag en följdfråga - jag lärde mig från den här forumtråden (https://forum.vismaspcs.se/visma_spcs/topics/bokfora-betalning-med-privata-pengar) att de gånger man betalat köp med privata pengar (d.v.s inte som i mitt exempel ovan med företagskortet), så ska man bokföra dessa köp som Ny insättning - Företagarens egen insättning av pengar och sätta kontot till Kassa och därefter bokföra själva kostnaden som Ny utbetalning (från Girokontot i mitt fall). Jag har gjort på det här viset för ett antal inköp med privata pengar under året, vilket har resulterat i att jag har ett överskott på Kassa och ett underskott på Girokonto i min likviditetsrapport. Detta underskott har hamnat som en Låneskuld i deklarationsblanketten NE (ruta B13). Borde jag korrigera detta på något vis, d.v.s. bokföra en överföring från Kassa till Girokonto vid årets slut, så att jag istället får ett överskott på Giro och 0 i Kassa?

/Joakim
(Redigerad)
Foto på Ekonomiforvaltning AB

Ekonomiforvaltning AB

 • 1,912 poäng 1k badge 2x thumb
Hej Joakim.

Själva girokontot ska ju stämma mot vad som visas på banken. Kassan ska ju också kunna stämmas av mot vad du har i kontanter. Detta bör göras innan du avslutar ett år - alltså stänger böckerna.
Foto på Karax

Karax

 • 180 poäng 100 badge 2x thumb
Hej!

Tack för svaret. Jag har inga kontanter i företaget, utan bokföringen Ny insättning - Företagarens egen insättning av pengar mot Kassa var "så det syns i bokföringen att firman har en skuld till dig" enligt förklaringen i forumtråden jag postade ovan.

Som det är nu så överensstämmer summan av Kassa, Girokonto och Bankkonto i Likviditetsrapporten med det verkliga beloppet som fanns på på bankkontot 2017-12-31.

Ska jag bokföra en överföring från Kassa till Girokonto 2017-12-31, så att allting hamnar på girokontot istället och Kassa blir 0?

/Joakim
Foto på Ekonomiforvaltning AB

Ekonomiforvaltning AB

 • 1,912 poäng 1k badge 2x thumb
Hej igen.

Alla konton som någon annan förvaltar åt dig, banker ex, får du ett kontoutdrag från och du ska ha samma i bokföringen som utdraget visar.

Om du ex sätter in pengar själv direkt på banken så tar du inte pengarna från kassan utan från din privata plånbok. 

Använd bara 1910 - kassa - om du verkligen har en kassa - annars ett privat konto ex 2393 eller 2893 - i AB, annars 2018 eller 2013 - i EF. 
Foto på Sofia Johansson

Sofia Johansson, Moderator

 • 5,440 poäng 5k badge 2x thumb
Hej Karax,

Ja - om summan på kassan är det som felar och egentligen ska vara på girokontot så kan du flytta det som du skrev :)
Kassan är tänkt för "kontanta medel" och skall endast ha ett saldo om du har en kontantkassa. 
Foto på Karax

Karax

 • 180 poäng 100 badge 2x thumb
Tack så mycket för svaren! Jag gjorde en sådan överföring så att beloppet på girokontot överensstämmer helt med beloppet på banken vid årets slut.

/Joakim