Bokföra kostnader relaterade till brott under arbetstid?

 • 0
 • 1
 • Fråga
 • Uppdaterades för 10 månader sedan
 • Besvarad
Så, hur bokför man som enskild näringsidkare utgifter man får när man blir utsatt för brott / stöld / försäkringsärenden (t ex självrisk) under arbetstid? Någon som har erfarenhet av hur Skatteverket ser på att man vill ta självrisken på företaget t ex när man blir av med den privatägda cykeln under ett arbetsrelaterat ärende?


Utanför ämnet, men gällande en viss brottslig verksamhet och dess lönsamhet:

För någon vecka sedan fick jag ett skräpmail. Det löd i stil med "Jag är en hacker och har bilder / filmer på dig när du surfar på vuxensajter. Betala pengar till mig för att jag inte ska sprida dessa till dina nära och kära. Här är min Bitcoin-adress: xxxxx"

Jag förvånas över att det fortfarande cirkulerar sån här spam, det är snart 2019. Det tyder ju bara på att det fungerar, att folk klickar och betalar, att det lönar sig att skicka ut sånt här skit. Eller går folk verkligen på det? Skulle du göra det? Se mailet här nedan med dålig svenska:

Jag hälsar Dig!

Jag har dåliga nyheter för dig.
14/08/2018 - På denna dag hackade jag ditt operativsystem och fick full tillgång till ditt konto min <min e-postadress>

Det är värdelöst att ändra lösenordet, min malware avbryter det varje gång.

Hur det var:
I routerns programvara som du var ansluten den dagen var det en sårbarhet.
Jag hackade först den här routern och lade min skadliga kod på den.
När du kom in på Internet installerades min trojan på operativsystemet på din enhet.

Därefter gjorde jag en fullständig dumpning av din skiva (jag har all din adressbok, historik för visning av webbplatser, alla filer, telefonnummer och adresser till alla dina kontakter).

För en månad sedan ville jag låsa din enhet och be om en liten summa pengar.
Men jag tittade på de webbplatser som du regelbundet besöker, och kom till stor glädje av dina favoritresurser.
Jag pratar om webbplatser för vuxna.

Jag vill säga - du är en stor pervert. Du har en otrolig fantasi!

Därefter kom en idé till mig.
Jag gjorde en skärmdump av den intima webbplatsen där du har kul (du vet vad det handlar om, eller hur?).
Jag tog en bild av dig under din underhållning (använder kameran på din enhet). Det visade sig fantastiskt, utan tvivel!

Jag tror starkt att du inte skulle vilja visa dessa bilder till dina släktingar, vänner eller kollegor.
Jag tror att $619 är en mycket liten mängd för min tystnad.
Dessutom spenderade jag mycket tid på dig!

Jag accepterar pengar endast i Bitcoins.
Min BTC-plånbok: <en bitcoinadress>

Du vet inte hur man skickar på en Bitcoin plånbok?
Skriv i vilken sökmotor som helst "hur man skickar pengar till btc plånbok".
Det är enklare än att skicka pengar till ett kreditkort!

För betalning har du lite mer än två dagar (exakt 50 timmar).
Oroa dig inte, timern börjar när du öppnar detta brev. Ja, ja .. det har redan börjat!

Efter betalning mina virus och dina smutsiga bilder automatiskt förstörs.
Om jag inte mottar den angivna summan från dig kommer din enhet att blockeras, och alla dina kontakter kommer att få bilder med dina "glädje".

Jag vill att du ska vara försiktig.
- Försök inte hitta och förstöra mitt virus! (Alla dina data har redan laddats upp till en fjärrserver)
- Försök inte kontakta mig (det här är inte möjligt, Jag skickade e-post från ditt konto)
- Olika säkerhetstjänster hjälper dig inte. formatering av en skiva eller förstöring av en enhet hjälper inte heller, eftersom dina data redan finns på en fjärrserver.

P.S. Jag garanterar dig att jag inte kommer att störa dig igen efter betalning, eftersom du inte är mitt enda offe
Detta är en hacker-kod av hedersförmåga.

Rekommenderar jag dig att använda bra antivirusprogram och uppdatera dem regelbundet (flera gånger om dagen)!

Var inte arg på mig, alla har sitt eget arbete.
Farväl.

Kanske känner du igen det här mailet för att du också fått det. För många är det förvånande att någon enda skulle gå på det och betala. För andra är det uppenbarligen inte lika självklart.

Jag sparade mailet för att jag av ren nyfikenhet ville se om någon gått på det efter en vecka. Bitcoinadressen står ju i mailet och dessa går per design att följa upp. Över till en sajt för detta, och vad ser jag ...... att inte mindre än 39 personer blivit lurade och faktiskt skickat pengar till bedragaren. Nu senast idag 27/11 gjorde någon stackare det. Det totala beloppet som skickats till den här digitala plånboken är 4,66954117 bitcoin. Det är lika med 161716kr med kursen i skrivande stund (~34625kr).

Jag gissar att Interpol håller ett öga på den här plånboken, och många fler bedragares, i hopp om att kunna spåra uttag och insättningar på spårbara vanliga bankkonton runt om i EU, kanske även utanför. Summorna som tagits ut från den här plånboken senaste veckan är -2,26430234 och -1,92640976 BTC. Håller man koll på dag och tidpunkt för uttagen så är det inte omöjligt att spåra pengarna gnm bl a växlingskursen - om de nu inte bara t ex skickats till en annan kryptoplånbok och växlats mot droger eller sjuka tjänster ..? Inte vet jag. Kan ju varit en "oskyldig" tonåring som bara fyndat elektronik för 100000kr under Black Friday på t ex Webhallen som tar emot Bitcoin.


Jag är INTE en av dem som drabbats av det här utan min fråga / situation gäller bara första stycket. Jag blev så fascinerad bara att jag ville dela med mig.
Foto på M Risberg

M Risberg

 • 2,848 poäng 2k badge 2x thumb

Publicerades för 10 månader sedan

 • 0
 • 1
Foto på mikael pettersson

mikael pettersson

 • 78,326 poäng 50k badge 2x thumb
En förutsättning för att yrka avdrag för kostnader i verksamheten är att tillgången finns bokförd i verksamheten, jämför t ex med en bil - där kan du ta ut en milersättning av en bilägare för lånet av bilen men om bilen råkar illa ut är ingen kostnad i samband med det avdragsgill i den enskilda näringsverksamheten med mindre än att bilen finns med som tillgång i verksamheten eller är leasad av/för verksamheten.
På samma sätt betraktar man kostnader i samband med att din privata cykel stjäls.

Däremot resekostnader som uppstår i näringsverksamheten till följd av att du inte längre kan färdas med cykel är avdragsgilla.

Mikael
Foto på AccountantfromHell_singland

AccountantfromHell_singland, Champion

 • 24,414 poäng 20k badge 2x thumb
Det jag lärt mig genom åren är att om någon till exempel stjäl en dagskassa så måste du iaf betala in momsen på den dag. Vilket då är logiskt då du de facto haft försäljning. Förlusten/stölden av pengarna kan vara avdragsgill men det krävs absolut en polisanmälan för det. Och det kan finnas andra krav också. Att betala en "lösensumma" kan nog inte ses som en avdragsgill kostnad. Jag hade en kund för många år sedan som körde tradare på östsidan. Där var han tvungen att ha cash med sig för att kunna "muta" polisen om han blev stoppad. Inga pengar = ingen fortsatt färd. Vet än idag inte hur han löste det men den "kostnaden" är ju inte avdragsgill, framförallt då han saknade kvitto.
Foto på M Risberg

M Risberg

 • 2,848 poäng 2k badge 2x thumb
Mikael, 1. kanske då om jag framöver skriver kontrakt med mig själv om att låna / låna ut cykeln varje gång jag ska ut på ett arbetsrelaterat ärende? Då är cykeln ju tillfälligt hyrd in i firman och firman får stå för eventuella skador / stöld (om jag skriver in det i kontraktet). 2. Yes, extrakostnader som kommit av jag behövt ta andra färdmedel drar jag av för.

AccountantfromHell_singland, 1. Ja, förstår det. Tufft men så blir det ju, momsen var ju inte ens egna pengar från början. 2. Nä precis, en sån lösensumma blir svårt att dra av för. ... tråkig nog! För så såg ju verkligheten ut för honom.

Tack för era svar.