Bokföra kreditkortsfaktura innehållandes både köp med omvänd moms (Google Irland) och köp från EU land med inkluderad moms? (aktiebolag)

  • 0
  • 1
  • Fråga
  • Uppdaterades för 1 år sedan
  • Besvarad
Hej, nybörjare på bokföring här och jag har sökt och sökt men förstår inte hur jag ska göra med den här kombinationen av ekonomiska händelser. Till att börja med har jag aktiebolag och använder kontantmetoden. Använder Visma eEkonomi Smart.


Jag har alltså en kreditkortsfaktura (se bild nedan) som jag inte vet hur jag ska hantera. Den innehåller ett köp av G Suite från Google Irland (se bild på Invoice nedan) samt ett köp av inträde till evenemanget Slush (se bild på kvitto nedan) som köpts från Finland. Kreditkortsfakturan har jag redan betalat den 12/7 så 2088kr har dragits från kontot.


Några funderingar kring detta:
1. Här är mitt utkast i eEkonomi på kreditkortsfakturan. Jämfört med hur pappersfakturan och kvittona för köpen ser ut, är det korrekt tolkat och uppställt? Är till exempel osäker på om 2614 och 2645 ska anges redan här eller om det är i ett senare skede. (Konto 5421 har momskod 21)


2. Behöver jag dela upp fakturan på något vis när jag lägger in fakturan i eEkonomi eller när jag sedan bokför betalningen av den? Dvs. behöver det ske någon ytterligare redovisning där jag skapar separata verifikationer för de olika köpen?


3. Med köpet från Google Irland så blir det omvänd moms. Hur hanterar jag det när det är en kreditkortsfaktura?


4. Med köpet från Finland så har de redan tagit ut moms i Finland. Måste jag redovisa detta på något vis t.ex. när jag lägger in fakturan i eEkonomi, bokför betalningen av kreditkortsfakturan eller i momsredovisningen?


5. Behöver jag tänka någonting på att köpen är gjorda i utländsk valuta?


6. I dagsläget har jag ingen bankkoppling utan lägger in bankhändelserna manuellt. Med utgångspunkt från alla föregående frågor, hur bokför jag nu denna faktura korrekt?


 Många funderingar blev det. All hjälp med detta mottages tacksamt!
Foto på Oskar

Oskar

  • 70 poäng

Publicerades för 1 år sedan

  • 0
  • 1
Foto på mikael pettersson

mikael pettersson

  • 80,792 poäng 50k badge 2x thumb
1 2615 ej 2614
2 Nej
3 På samma sätt som en faktura
4 Så blir det när de inte vet att du är momsregistrerad i sverige
5 Bokföra dem till det belopp som dras på ditt kort
6 Ja det ser bra ut förutom att det är ingen egentlig leverantörsskuld, eftersom du betalat med ditt kort så antingen krediterar du bankkontot direkt eller så krediterar du ett konto du döper till 2410 Kortköp.
Det kontot debiterar du sedan när beloppet dras från bankkontot.
Mikael
Foto på Fanny Örnberg

Fanny Örnberg, Moderator

  • 3,924 poäng 3k badge 2x thumb
Hej Oskar,

Tack för dina svar Mikael. Tänkte flika in och tipsa om en forumtråd som heter Konton vid tjänste- och varuinköp inom och utanför EU. Den är bra att kolla på om man är osäker på vilket momskonto som används vid olika inköp utanför Sverige.

Återkom gärna om du har fler funderingar!

/Fanny