Bokföra löneutbetalning och arbetsgivaravgift - eEkonomi

 • 0
 • 1
 • Fråga
 • Uppdaterades för 10 månader sedan
 • Besvarad
 • (Redigerad)
Jag ska bokföra en löneutbetalning med skatt och arbetsgivaravgifter, hur ska jag göra stegvis i Visma eEkonomi smart på enklast sätt?

Jag använder inte lönemodulen men har bankkoppling så händelserna på banken förs över till systemet.
Foto på Liselotte

Liselotte

 • 90 poäng 75 badge 2x thumb

Publicerades för 10 månader sedan

 • 0
 • 1
Foto på Accounting T

Accounting T

 • 356 poäng 250 badge 2x thumb
Hur kom ni fram till lönesumman? Har ni något löneprogram?
Foto på Liselotte

Liselotte

 • 90 poäng 75 badge 2x thumb

Har inte bestämt lön ännu, har inte något löneprogram.
Foto på Accounting T

Accounting T

 • 356 poäng 250 badge 2x thumb
Kan bli problematiskt.
Om du har en anställd eller några få går det faktiskt att räkna fram, men men. Du behöver veta vad de har för skattetabell, du behöver veta om de har regionalstöd, växa-stöd, om du ska betala pensionsförsäkringar för dem, samt om de ska ha semesterlönen enligt något utav kollektivavtalen, semesterlagen, eller utbetald direkt. 
Jag skulle rekommendera dig att ta med semesterlön (förutsatt att det inte är din egen lön och du är delägare) på samtliga anställda. Du kan få stora komplikationer om du inte betalar ut någon semesterlön, även om du avtalat om det med dina anställda. Det går nämligen mot semesterlagen och då blir det böter när facket blandar sig i.

Men om du verkligen vill göra det här manuellt så är engångsskatten 30 % och arbetsgivaravgifterna är 31,42 %. Båda av dessa två delar går mot bruttolönen.
Enkelt uträknat betalar du faktiskt 1,3142 av det du satt upp som lönen när allt är färdigt. Först ska du betala 0,7 av lönesumman till anställda, 0,3 går mot avdragen skatt  och 0,3142 går mot arbetsgivaravgifterna. De sista två är en skuld som ska betalas när du gjort arbetsgivardeklarationen.
Dvs. 
1930 krediteras med 70% av lönen,
2710 krediteras med 30 % av lönen
2731 krediteras med 31,42 % av lönen
7010 debiteras med 100 % av lönen (7210 om det är frågan om tjänstemän)
7510 debiteras med 31,42 % av lönen.


När du sen gjort skattedeklarationen så går
2710 och 2731 mot debet, 
Medan 1630 går mot kredit.

Sen betalar du skatterna genom att kreditera 1930 och debitera 1630. Det är då som du faktiskt har betalat av det som tidigare var en skuld.

Jag rekommenderar dig att skaffa ett löneprogram då du kommer behöva skicka in kontrolluppgifterna innan den 31 januari och då är det viktigt att det arbetsgivardeklarationerna stämmer med kontrolluppgifterna, dessutom var det här ovan bara en grov förenkling. 
(Redigerad)
Foto på Liselotte

Liselotte

 • 90 poäng 75 badge 2x thumb

Tack för din uträkning men min fråga var hur man går tillväga steg för steg i Visma eEkonomi.
Foto på Accounting T

Accounting T

 • 356 poäng 250 badge 2x thumb
Du kan antingen uppgradera till Visma eEkonomi Pro, köpa ett löneprogram, eller göra det hela manuellt. Jag har inte arbetat med Visma eEkonomi Pro, det får någon annan förklara.
Foto på Cecilia Towner

Cecilia Towner, Moderator

 • 9,934 poäng 5k badge 2x thumb
Hej Liselotte,

I eEkonomi finns det en del bokföringsförslag som du hittar under Inställningar - Bokföringsförslag. Du kanske behöver bocka i rutan Visa även inaktiva poster. Nu ska du bland annat se Löneutbetalning  (företagsledare) och Löneutbetalning (kollektivanställda). Båda dessa har användningsområde Övrigt uttag vilket betyder att du kan hitta dem under Kassa- och Bankhändelser när du vill matcha en händelse.
Alternativet Löneutbetalning (kollektivanställda) är uppställt precis som Accounting T skriver.

Då du har bankkoppling i ditt eEkonomi och beloppen du betalar ut automatiskt kommer gå över till programmet så gör du så här när dessa ska matchas. Matcha - Övrigt uttag - Löneutbetalning, nu behöver du bara fördela beloppet på de olika kontona men programmet har redan satt dem i debet eller kredit och sen Bokför.

Sen behöver du även bokföra inbetalningen till skattekontot av skatt och arbetsgivaravgifter och även denna utbetalningen från företagskontot kommer ju gå över per automatik. Det matchar du endast som ett övrigt uttag - Betalning till skattekontot så blir det 1930 kredit och 1630 debet.

Själva dragningen av detta belopp sker därefter på ditt skattekonto och där har du möjlighet att läsa in ditt kontoutdrag. Välj då under Kassa- och bankhändelser att du vill arbeta mot ditt Skattekonto och uppe till höger på den gröna knappen Ny skattehändelse väljer du Importera SKV-fil.
När du matchar det får du välja Övrigt uttag och sen Egen kontering och välja kontona 2710 och 2731 manuellt.


Hoppas att detta förklarade hur det fungerar för din del i eEkonomi utan koppling till nåt löneprogram eller nån lönemodul.

Ha en fin dag!
/Cecilia