Bokföra faktura från utlandet med svenskt momsnummer - eEkonomi

 • 0
 • 1
 • Fråga
 • Uppdaterades för 9 månader sedan
 • Besvarad
 • (Redigerad)
Hur ska jag bokföra inköp från Microsoft?

Företaget är från Irland men har ett svenskt momsregistreringsnummer.

På fakturan finns det med 25% moms.

Ser ut så här:

Totala kostnader exklusive moms 71,99
Moms (25,00%) 18,00
Totalsumma (SEK) 89,99

-

Behöver jag räkna med omvänd skattskyldighet liknande som inköp av Facebook annonser?

Eller tänker jag rätt ifall jag bokför på följande sätt:

4646 - Inköp av tjänster EU - Debet 71,99
2645 - Beräknad ingående moms på förvärv från utlandet - Debet 18,00
2440 - Leverantörsskulder - Kredit 89,00
Foto på Viktor Eriksson

Viktor Eriksson

 • 100 poäng 100 badge 2x thumb

Publicerades för 9 månader sedan

 • 0
 • 1
Foto på mikael pettersson

mikael pettersson

 • 76,050 poäng 50k badge 2x thumb
Nej
Bara 2641!debet för Ing moms vid köp från lev som är momsregad i Sverige

Mikael
Foto på Marie L

Marie L

 • 898 poäng 500 badge 2x thumb
Hej Viktor!

Nej, det blir inte omvänd moms på inköpet. Du bokför den som vilken annan svensk faktura som helst. 
Jag bokför normalt detta på konto 6540 IT-tjänster och vanlig "svensk" moms på konto 2641.

Vänliga hälsningar
Marie
Foto på Marie L

Marie L

 • 898 poäng 500 badge 2x thumb
Ursäkta!Jag hade inte uppdaterat sidan, så jag såg inte att Mikael redan svarat...
/Marie
Foto på AccountantfromHell_singland

AccountantfromHell_singland, Champion

 • 22,518 poäng 20k badge 2x thumb
Sitter och funderar på hur det ser ut nu för tiden om säljaren tror att köparen är en ej beskattningsbar person och därför redovisar enligt MOSS-reglerna. Uppger man då det MOSS-VAT-nummer man har fått? Då är ju säljaren momsregistrerad i Sverige men momsen han påför är inte avlyftbar. Men jag kan inte hitta uppgifter om hur det ser ut på t.ex. hans faktura och det finns ju utländska företag som är momsregistrerade i Sverige. Även om jag i det här fallet skulle vilja påstå att den moms som påförts är MOSS-moms p.g.a att det ej angetts VAT-nummer vid beställningen. 
Dom flesta företag som handlar vi nätet med elektroniska tjänster  och har med företag att göra vill ju ha VAT-nummer och använda omvänd beskattning. Det får mig att tro att det i det här fallet rör sig om en försäljning till en privatperson (ur säljarens perspektiv) och isåfall skall inte momsen var lyftbar för köparen. Men jag kan ha fel... få fasen gå till botten med detta och kolla vad som gäller... 
Foto på Jan @mitomada.se

Jan @mitomada.se

 • 4,410 poäng 4k badge 2x thumb
jag tror AccountantfromHell_singland har rätt och bokningen beror på om det är MOSS eller inte. Samt att det då i detta fall troligen? är så att Micorsoft har sålt som till en privatperson..


https://www.skatteverket.se/foretagochorganisationer/moms/kopavarorochtjanster/inkopfranandraeulande...
Skatteverket skriver i länk ovan

"När du som företagare köper tjänster inom EU ska säljaren i det andra EU-landet i regel inte ta ut någon moms på försäljningen. Du ska då själv redovisa svensk moms på dina inköp i din momsdeklaration. "

så då anser jag att köpet ska hanteras 
https://forum.vismaspcs.se/visma_spcs/topics/konton-vid-tjanste-och-varuhandel-inom-och-utanfor-eu

Inköp av tjänster inom EU (enligt huvudregeln):
1930/2440 ingen momskod  kredit 10 000:-
4535 momskod 21 (25%)     debet 10 000:-
2614 momskod 30 (25%)     kredit   2 500:-
2645 momskod 48                debet   2 500:-

Dessutom kanske kontakta Microsoft och ange VAT nummer för kommande fakturor (gissar att detta är en prenumeration av t ex Office 365, och kan kanske begära rättning av gammal faktura (inte värt tiden/kostnaden dock)

Förutsätter i resonemanget ovan att det Microsoftbolag som fakturerat verkligen sitter i Irland och det då är felaktigt hanterat som privatköp.

någon som har en kommentar på detta?


(Redigerad)
Foto på Jan @mitomada.se

Jan @mitomada.se

 • 4,410 poäng 4k badge 2x thumb
gick in på min office365 konto och när man lägger något i kundkorgen så står denna text när man klickar i momsregrutan, vilket får mig att tro att frågeställaren har köpt som privatperson och då gäller omvänd moms enligt det jag skrev


"*Obs! Om du bor i ett EU-medlemsland och inte anger ett giltigt EU-momsregistreringsnummer här lägger Microsoft Ireland Operations Ltd på momssatsen för landet där din tjänstanvändningsadress ligger. Om du anger ett giltigt EU-momsregistreringsnummer för debiteringslandet senare utfärdar vi en kreditfaktura och alla efterföljande fakturor får 0 % omvänd moms."
Foto på AccountantfromHell_singland

AccountantfromHell_singland, Champion

 • 20,930 poäng 20k badge 2x thumb
Där ser man, ibland har man tur när man "tänker". Frågeställaren har antagligen inte angett VAT-nummer vilket gör att faktura innehåller en ej avlyftbar moms då det är fel köpare. Lurigt och väldigt märkligt att man på en sådan faktura med MOSS-moms anger momsbeloppet och VAT-nummer. Borde absolut särbehandlas tycker jag då den inte är avlyftbar. Och vi kan väl konstatera att det säkert lyfts en hel del sådan här moms runt om i landet. Tack för infon Jan@mitomada.se... Jag ställde även frågan till en av mina informationskällor och kunde istället delge dom din info innan dom letat klart.... Lätt är det inte...
Foto på Viktor Eriksson

Viktor Eriksson

 • 100 poäng 100 badge 2x thumb
Ok, tack för svar!

Viktor
Foto på Fredrik

Fredrik

 • 4,138 poäng 4k badge 2x thumb
Det är väl VAT-numret på fakturan som avgör om det är inom eller utanför Sverige?
Nja, säljare av elektroniska tjänster skall ju använda MOSS-systemet vid försäljning till ej beskattningsbar person (typ privatperson) och då blir dom momsregistrerade i Sverige och betalar svensk moms. Men den momsen är då ej lyftbar för dig som köpare och företag. När du handlar som företag SKALL du ange ditt VAT-nummer och då få en faktura med det angivet på och utan moms då du skall redovisa detta som omvänd beskattning.  Vilket även framgår av texten hos Microsoft i det här fallet... Lurigt så in i he........ och lätt att göra fel... 
Foto på Fredrik

Fredrik

 • 4,138 poäng 4k badge 2x thumb
Hur i he-e ska man som liten företagare känna till detta? Nog för att man har ett långtgående krav på sig att hålla sig uppdaterad i reglementet, men ändå? Om nu Microsoft betalar svensk moms så förstår jag inte varför man inte får dra av den.
Det här är bara en liten del av de skyldigheter du har som företagare. Bokföring är i grunden enkelt men tyvärr så är det inte bara debet och kredit utan även en mängd regler och lagar som måste följas och vi i branschen har fullt upp med det. Betänk att Sverige idag är fullt av företagare som drivit, bokfört och deklarerat sitt företag utan att någon med kunskap om dessa regler tittat på det. Allt i linje med digitalisering och hur dom stora byråerna jobbar. Och det finns inga ursäkter. Det är din förbannade skyldighet att göra rätt så fort du registrerat dig för f-skatt och moms. Men tyvärr så har den här delen av vårt yrke ingen status då det inte är "fint" och inte kräver så mycket utbildning. Inte ens de förbund som organiserar vårt yrke tycker att det är är något att hålla på med. Men det beror på att dom oftast inte heller kan det..... Och när det gäller MOSS så är det så med den momsen... EU-regler och absoluta! Lycka till i fortsättningen!