Bokföra nettolöneavdrag för betald bilförmån i lönemodulen - eEkonomi

 • 18
 • Idé
 • Uppdaterades för 1 vecka sedan
 • Inte planerade
 • (Redigerad)
Hej,

Jag kör ett eget AB med eEkonomi och lönemodulen. Snart ska jag få min leasingbil som företaget leasar. Jag har tänkt att göra ett nettolöneavdrag vid löneutbetalningen för att slippa förmånsvärdet. Mina frågor är:
1. Hur bokför jag förmånsvärdet i lönemodulen, konton, etc?
2. Hur bokför jag nettolöneavdraget i lönemodulen, konton, etc.

Jag hittar ingen bra info om det när det gäller lönemodulen i eEkonomi.

/Martin
Foto på Brobyggarn

Brobyggarn

 • 768 poäng 500 badge 2x thumb

Publicerades för 3 år sedan

 • 18
Foto på Patrik Svensson

Patrik Svensson, Fd Moderator

 • 3,196 poäng 3k badge 2x thumb
Hej.

Skulle faktiskt rekommendera att du tittar på våran löneserie istället, Visma lön 300.
Där fungerar det fullt ut med bilförmån med nettoavdrag vilket det inte riktigt gör i Visma eEkonomi.

Här är ett supportdokument för Bilförmån och nettoavdrag som gäller för våran löneserie.

Om du tittar på dokumentet så beskriver dem att ändra bokföringskonto på nettoavdraget, vilket inte är några problem då du kan ha många olika lönearter.
Medan i eEkonomi lönebesked så finns bara en löneart för nettoavdrag. Ändrar du bokföringskonto för nettoavdraget så blir det inte rätt om du för en annan anställd blir det inte rätt bokföringskonto.

Med detta kanske du förstår att det kan bli en del manuell handpåläggning med manuell verifikationer för att få rätt på det samt att man behöver justera kontrolluppgifterna i eEkonomi lönebesked men lönearterna i lön 300/600 kan du ställa in direkt var på kontrolluppgiften de ska hamna.

Är du mer intresserad av Lön 300/600 kan du kontakta våran försäljning på telefonnummer 0470 - 70 61 00.

Ha en bra dag.

/Patrik
Foto på Brobyggarn

Brobyggarn

 • 768 poäng 500 badge 2x thumb
Hej,

Tack för ditt svar.

Som jag har förstått det så ska Lönemodulen i eEkonomi från årsskiftet 16/17 hantera bilförmån, stämmer inte det?

Jag är ensam i mitt företag som jag utgår från att jag klarar mig utan Visma Lön 3000.

Så min fråga kvarstår, hur hanterar jag det i lönemodulen som jag köp till eEkonomi?

/Martin
Foto på Patrik Svensson

Patrik Svensson, Fd Moderator

 • 3,196 poäng 3k badge 2x thumb
Bilförmån, ja.

Bilförmån med nettolöneavdrag, nja.

Som jag skrev tidigare är du då ensam så kan man ju ändra bokföringskontot för nettoavdraget så man får det på ett kostnadskonto istället.

Du kan använda dig utav supportdokumentet jag skrev tidigare, du går in i Inställningar - Företagsinställningarna - Löneuppgifter och justera bokföringskontot för Avdrag efter skatt.

Som du ser finns dock ingen löneart i eEkonomi för att minska förmånen som du betalar netto.

Räcker det att skriva en textrad vad förmånsvärdet är och det minskade förmånsvärdet är?

Sen vid årets slut när du skapar kontrolluppgifter måste du gå in och redigera så det stämmer med siffrorna gällande förmånen, inbetalning, bilkod och så vidare.

Mer finns på Kontrolluppgifter.

/Patrik
Foto på Brobyggarn

Brobyggarn

 • 768 poäng 500 badge 2x thumb
Ok, tack för snabbt svar!

Om man nu infört hantering av Bilförmån så borde det inte ligga så långt borta till att göra det komplett, dvs även hantera nettolöneavdrag, som är väldigt vanligt förekommande. Har du nån koll på om det är på g?

Frågan du ställer "Räcker det att skriva en textrad vad förmånsvärdet är och det minskade förmånsvärdet är?" är jag nog inte rätt man att svara på tyvärr. Vem kan svara på det tror du?

Med tanke på den bristen i Lönemodulen till eEkonomi så hade det ju varit bra med en tydlig, steg för steg redovisning, hur man gör för att komma runt den bristen, i just eEkonomi. Inte minst mot bakgrund av att man skriver att man hanterar Bilförmåner numera. Vad tror du om det?

/Martin
Foto på Brobyggarn

Brobyggarn

 • 768 poäng 500 badge 2x thumb
Kollektivavtal? Jag tror att det är väldigt ovanligt att de som använder eEkonomi och lönemodulen är inblandade i kollektiv avtal. Jag antar att den största delen är egenföretagare utan anställda, men vad vet jag!?

Det jag är ute efter är att eEkonomi löser ju det mesta automatiskt men i detta fall, när man ska göra ett nettolöneavdrag så blir det väldigt mycket manuellt arbete och justeringar, bla i kontrolluppgifterna. Risk att det blir fel helt enkelt. En funktion som inbegriper en grund utan hänsyn till några avtal borde ju vara en relativt enkel sak att ta fram kan jag tycka.

Grundargumentationen från min sida är att ni säger att modulen nu hanterar förmånsbil, men samtidigt hanterar den inte nettolöneavdrag för den samma. Nettolöneavdrag är väldigt vanligt när det gäller förmånsbilar idag.

Ja, tips vore bra, eller snarare ett inlägg som tar med de grundläggande stegen i förhållande till lönemodulen.

Jag får helt enkelt hoppas på det bästa och att det är fler än jag som ber om det.

Tack för svar.

/Martin
Foto på marlo1234

marlo1234

 • 274 poäng 250 badge 2x thumb
Jag håller med Martin! Hoppas också på den funktionen i en snar framtid, då det är väldigt vanligt förekommande med just nettolöneavdrag!
Foto på Jonny V

Jonny V

 • 4,528 poäng 4k badge 2x thumb
Önskar också denna funktion.
Men sannolikheten att den funktionen kommer är lika stor som att jag kommer ha en egen heltids anställd för mitt företags ekonomi innan kvartal 1 är slut 

Samtidigt får jag försvara visma där att lönemodulen är en ytterst enkel modul för att skapa lönebesked i ett fakturerings och bokföringsprogram
Modulen är troligen inte avsedd för att hantera "Komplexa" löner utan mer en nödlösning 1-3 ägare som tar ut lön ur sitt eget företag.
(Redigerad)
Foto på Ducam AB

Ducam AB

 • 358 poäng 250 badge 2x thumb
Jag vill även se den funktionen med nettoavdrag.
Men det blir väl som med att få funktionen med en rabattsats på en viss artikel för en specifik kund.
Det har efterfrågats i flera år. Inget görs.
Foto på Therese

Therese

 • 150 poäng 100 badge 2x thumb
Vi behöver också den funktionen.
Foto på Lovisa Dacke

Lovisa Dacke, Application Specialist eEkonomi/Website/Webshop

 • 24,048 poäng 20k badge 2x thumb
Hej allihopa!

Tusen tack för att ni tagit er tid att lyfta ett önskemål här på vårt supportforum - Vi är alltid tacksamma för all feedback :)

I dagsläget hanterar inte lönedelen i eEkonomi en bilförmån med nettoavdrag precis som ni skrivit om ovan, som det ser ut nu finns inget beslut på att utveckla det inom den närmsta framtiden. Vi rekommenderar självklart alla användare som har samma önskemål att gå in och rösta på tråden eller skriva en kommentar, vi kommer hålla den under uppsikt för att se hur den utvecklas.

Vi återkommer självklart i tråden om en ändring blir aktuell.

Ha en härlig fredag!

/Lovisa
Foto på Brobyggarn

Brobyggarn

 • 768 poäng 500 badge 2x thumb
Om det nu inte verkar komma någon funktion för att hantera nettolöneavdrag i denna modul så undrar jag om ni kan svara på om bokföringsstegen blir enklare om man istället tar ut hela lönen och därefter betalar in förmånsvärdet till företaget från sina privata pengar. Eller blir det ändå samma administrativa bokföringsbörda med manuell handpåläggning med manuell verifikationer för att få rätt på det samt att behov av att justera kontrolluppgifterna i eEkonomi lönebesked men lönearterna?
Foto på Karl Wilsborn

Karl Wilsborn, Moderator

 • 9,254 poäng 5k badge 2x thumb
Ja, det blir samma sak där - d v s en manuell hantering i bokföringen. Jag skulle istället rekommendera er som tillämpar betald bilförmån för era anställda, att använda vårat externa löneprogram. Där finns fullt stöd för detta, och ingen  handpåläggning över huvud taget krävs.

/Karl
Foto på Ducam AB

Ducam AB

 • 358 poäng 250 badge 2x thumb
Lite svårt om man kör Mac. Eller tänker du fortfarande Windows-only 2017?

Det vore bättre om ni inför en tvåstegsraket i eEkonomi stället.
Vi som vill ha full automatisering, vilket jag gissar är nästan alla med tanke på att vi betalar för en molntjänst, kan betala extra för att få den funktionaliteten.
(Redigerad)
Foto på Philip Hjelmberg

Philip Hjelmberg, Fd Moderator

 • 3,900 poäng 3k badge 2x thumb
Hej Magnus,

Jag förstår precis vad du menar. Tyvärr är det som du nämner enbart möjligt att använda de externa löneprogrammen i Windowsmiljö. Men vi har så klart för avsikt att vidare utveckla lönehantering även på webben som ger ett ett komplett och automatiserat flöde när det rör allt med lönehantering också.

Med vänliga hälsningar
Philip
Foto på Ducam AB

Ducam AB

 • 358 poäng 250 badge 2x thumb
Tack Philip, det låter alldeles lysande!
Foto på Brobyggarn

Brobyggarn

 • 768 poäng 500 badge 2x thumb
Hej igen,

Jag är egenföretagare utan anställda (och kommer inte ha det heller framöver) och använder eEkonomi med lönemodulen. Är inte speciellt vass på bokföring.
Jag söker primärt smidighet / enkelhet. Om jag börjar använda mig av Lön 100 som jag förstår hanterar situationen så tillför jag komplexitet i min hantering då jag har två olika program för min extremt begränsade verksamhet.

Om jag börjar använda Lön100 drar jag på mig en kostnad på 1800 men blir av med en kostnad på typ 240. Så det är inte hela världen, men jag drar mig lite för att komplicera min set-up. Jag skulle gärna vilja stanna inom det webb-baserade eEkonomi.

Finns det ingen möjlighet att ni på Visma skulle kunna göra en steg-för-steg guide i hur man kan hantera nettolöneavdrag för förmånsbil i ett företag med bara en anställ? Inkluderande löneutbetalning, kontrolluppgift, etc. Ja, allt som behöver hanteras manuellt helt enkelt?

Om ni inte kan det skulle jag ändå uppskatta ett svar så jag vet vad jag kan förvänta mig, då jag snart får min bil och behöver veta hur jag ska gå vidare.

Tack.
Foto på Moa Lundberg

Moa Lundberg, Moderator

 • 9,952 poäng 5k badge 2x thumb
Hej Brobyggarn!

I den här tråden förklarar Sara hur du hanterar bilförmån med nettolöneavdrag i kombo med lönemodulen i eEkonomi. 

Läs genom tråden och återkom något känns oklart. 

Trevlig påsk!

/Moa
(Redigerad)
Foto på Brobyggarn

Brobyggarn

 • 768 poäng 500 badge 2x thumb
Hej Moa,
Tack för denna länk, den hade jag helt missat!! Det verkar jag inte vara allt för krångligt när jag läser det som står.

Men för att vara säker på att jag förstått så ger jag nedan mitt exempel av hur jag kommer att göra när jag får min förmånsbil.

Jag kommer göra ett nettolöneavdrag på hela förmånsbeloppet, som är 1950 SEK.

Kan du kommentarer nedanstående om det är korrekt eller ej. Min bild är att jag inte behöver göra något i eEkonomi utöver detta.

1. Jag skapar konto 7380 för att särbehandla mitt nettlöneavdrag för bilen.

2. Löneutbetalning
Jag väljer ny rad och väljer Löneart "Avdrag efter skatt" och matar i 1950. (Detta går då till konto 2790)

3. Bokför Lönebeskedet

4. Skapa en manuell verifikation där jag bokför:
 2790 Debet 1950
 7380 Kredit 1950

5. Årlig kontrolluppgift
I ruta K17 fyller jag manuellt i värdet av konto 7380.


Detta är allt jag behöver göra för att hantera min förmånsbil tillsammans med mitt nettolöneavdrag!?

Stort tack för länken än en gång!
Foto på Sanna Theodorsson

Sanna Theodorsson, Fd Moderator

 • 5,690 poäng 5k badge 2x thumb
Hej!

Som Sara har skrivit så kan du hoppa över båda raderna med förmåner, eftersom dessa två rader ändå tar ut varann och istället räcker det om du höjer månadslönen och sedan gör ett avdrag efter skatt med 1950kr, precis som du har skrivit på rad 2. 

Som standard bokas beloppet på 1950kr kredit mot bokföringskonto 2790 när du bokför lönebeskedet och därför ska du precis som du har skrivit på punkt 4, boka om detta. Dvs. skapa en manuell verifikation där du bokför precis som du har tänkt. 

Belopp ska sedan redovisas i ruta K17 som du manuellt får lägga till.

Kort och enkelt, helt rätt tänkt! :) 

/Sanna
Foto på Brobyggarn

Brobyggarn

 • 748 poäng 500 badge 2x thumb
Tack för ditt svar. Några små frågor till bara.

1. Jag har inte tänkt att höja min lön, men det spelar väl ingen roll? (Förstår naturligtvis att jag får minskad nettolön pga avdraget)

2. Blir det några andra konsekvenser i eEkonomi av att skapa ett eget konto 7380. Jag tänker på olika rapporter osv. Kan det ställa till det med egenskapade konton?

/Martin
Foto på Philip Hjelmberg

Philip Hjelmberg, Fd Moderator

 • 3,900 poäng 3k badge 2x thumb
Hej!

1. Okey, men då ska du kunna bortse ifrån att höja din lön.

2. Nej det kommer inte bli några andra konsekvenser mer än att du kommer kommer få värden uppbokade på i resultatrapporten och värden i din deklaration. Men det är inget konstigt över det.

Med vänliga hälsningar
Philip
Foto på Brobyggarn

Brobyggarn

 • 748 poäng 500 badge 2x thumb
Gott, stort tack för era svar!
Foto på JohanKj

JohanKj

 • 494 poäng 250 badge 2x thumb
Det här svaret skapades från ett sammanslaget ämne som hette Önskemål för eEkonomi+lönebesked: stöd för nettolöneavdrag/löneväxling för bilför....

Hej - Det vore bra om eEkonomi+lönespec fick fullt stöd för nettolöneavdrag för bilförmån, så alla värden kommer med korrekt i kontrolluppgiften och man inte behöver editera manuellt.

Just nu behöver man ändra kontrolluppgifterna manuellt enligt vad Susan Åklundh skrivit här:
https://forum.vismaspcs.se/visma_spcs/topics/bilforman-lonebesked-och-bokforing-eekonomi
Foto på Hella

Hella

 • 100 poäng 100 badge 2x thumb
Jag saknar också denna funktion för eEkonomi och skulle bli väldigt glad om den läggs till i Lönemodulen. 
Foto på Jonas

Jonas

 • 154 poäng 100 badge 2x thumb
Saknar denna funktion och önskar att den läggs till i lönemodulen.
Foto på J Viberg

J Viberg

 • 202 poäng 100 badge 2x thumb
Saknar denna funktion och önskar att den läggs till i lönemodulen.
Foto på maxpersson

maxpersson

 • 114 poäng 100 badge 2x thumb
Skulle också vilja se denna funktion i programmet.
Foto på Jan @mitomada.se

Jan @mitomada.se

 • 4,462 poäng 4k badge 2x thumb
skulle också vilja se denna funktion i eekonomi lön
Foto på Mattias

Mattias

 • 114 poäng 100 badge 2x thumb
Och även jag behöver detta!
Foto på Ducam AB

Ducam AB

 • 358 poäng 250 badge 2x thumb
Kan ni ge något nytt besked på när det kommer stöd för att bokföra nettolöneavdrag för betald bilförmån i lönemodulen eller måste vi börja se oss om efter ett nytt system?

Tystnad eller om ni inte planerar något tolkar jag som att ni fortfarande inte är intresserade av att leverera denna funktion.

Sen en annan sak. Vet ni om att man inte kan logga in på detta forum med iOS?
Man får "Ett oväntat fel inträffade". Hur kan ni ha missat att testa detta?
(Redigerad)
Foto på Pfasther

Pfasther

 • 82 poäng 75 badge 2x thumb
Jag önskar också den här funktionen! Heja heja!
Foto på PatrikB

PatrikB

 • 114 poäng 100 badge 2x thumb
Jag är också i stort behov av detta!
Foto på Therese

Therese

 • 150 poäng 100 badge 2x thumb
Jag behöver också. Det skulle underlätta...
Foto på Micke

Micke

 • 152 poäng 100 badge 2x thumb
Jag puffar också för den här funktionen!! Externt löneprogram är inte aktuellt för mig som enmansföretagare, och det är rimligt att Lön i eEkonomi kan hantera bilförmån fullt ut (dvs även med nettoavdrag). Lönemodulen är trots allt en funktion man betalar extra för, och många egenföretagare har förmånsbil.
Foto på Michael Bratt

Michael Bratt

 • 80 poäng 75 badge 2x thumb
Saknar denna funktion och önskar att den läggs till i lönemodulen. Vanligaste sättet för att hantera bilförmån.
 • Gilla
Foto på Stefan

Stefan

 • 100 poäng 100 badge 2x thumb
Jag hade också tagit för givet att denna funktion fanns i "Lön" för eEkonomi.
När kommer detta tillägg att finnas tillgängligt?
Foto på Stefan T

Stefan T

 • 80 poäng 75 badge 2x thumb
Jag önskar bättre stöd för bilförmån även jag i ekonomi lön.
Foto på p-3

p-3

 • 122 poäng 100 badge 2x thumb
Jag är också i stort behov av detta!