Bokföra om semesterskulden inför ett bokslut - eEkonomi

 • 0
 • 1
 • Fråga
 • Uppdaterades för 2 år sedan
 • Besvarad
Arkiverad och stängd

Denna konversation är inte längre öppet för kommentarer eller svar och communityns medlemmar kan inte se det längre.

Jag har skrivit ut en semesterskuldlista när den uppmanades att göra det.
Dock såg jag nu att det enda som står i den är Intjänade dagar, kvarvarande samt sparade dagar, inte de tillhörande konto jag behöver för att göra en "Bokning av semesterlöneskuld (i samband med bokslut)"-verifikation.

Enligt den verifikationen ska jag boka upp summor på 4 olika konton.
Hur får jag reda på dessa summor när jag skrivit ut semesterskuldlistan men den inte innehåller några konton?

Notera - Den här konversationen skapades från ett svar på: Går inte att skriva ut semesterskuldlista bakåt! - Lön 100/300/600.
Foto på Amrit

Amrit

 • 3,858 poäng 3k badge 2x thumb

Publicerades för 3 år sedan

 • 0
 • 1
Foto på Karl Wilsborn

Karl Wilsborn, Moderator

 • 9,254 poäng 5k badge 2x thumb
Hej!

När du skriver ut semesterskuldlistan från ditt löneprogram så framgår det där vad den totala semesterskulden är för företaget, samt vad de sociala avgifterna är på den skulden.

När du sedan kollar i ditt bokföringsprogram så ser du där vilka saldon du har på motsvarande bokföringskonton - 2920 och 2941. Eftersom uppbokningen som görs avseende semestern i bokföringen oftast är preliminär, så kommer de bokförda saldona på dessa konton förmodligen avvika något från de faktiska enligt semesterskuldlistan. Målet med verifikationen som då ska skapas är alltså att förändra saldot på kontona, så de stämmer överens med semesterskuldlistan som visar de definitiva uppgifterna.

Höj upp (kredit) eller sänk ner (debet) saldona på kontona via en manuell verifikation, och motkontera förändringskontona avseende semesterskulden och de upplupna sociala avgifterna (7290 och 7519) med samma belopp.

I mitt exempel nedan så visade det sig att jag hade bokat upp 10 000 kronor för lite som semesterskuld, och 3 142 kronor för lite för dess upplupna sociala avgifter./Karl
(Redigerad)
Foto på Amrit

Amrit

 • 3,858 poäng 3k badge 2x thumb
Hej Karl.

Jag har Visma Lön 100.
Jag skrev ut en semesterskuldlista, och den ser ut som den bifogade bilden.

Det finns inget mer på den PDF som jag fick ut från programmet.
Vet inte riktigt hur jag ska använda den...

Jag använder Visma eEkonomi för att bokföra alla löner, men de 4 kontona 2920, 2941, 7290 samt 7519 är det 0 på.

MvH
Amrit
Foto på Sanna Theodorsson

Sanna Theodorsson, Fd Moderator

 • 5,690 poäng 5k badge 2x thumb
Hej!
När du har Lön 100 och eEkonomi så behöver du manuellt boka upp semesterskulden. Alltså skriva ut semesterskuldlistan, skapa en manuell verifikation i eEkonomi och bokföra den aktuella skulden. När du skapar lönerna skriver ut ett bokföringsunderlag eller sparar en fil för bokföringsunderlaget som du importerar i eEkonomi så bokas inte semesterskulden upp utan där bokas bara den "vanliga lönen". 

I eEkonomi finns inte heller någon funktion för semester i lönehanteringen utan då kommer behöva bokföra det manuellt. 

I Lön 300 och Lön 600, som är de större varianterna av löneprogrammet så kan du ställa in att programmet ska göra en ungefärlig uppbokning av skulden, men detta finns alltså inte i Lön 100.

/Sanna
Foto på Amrit

Amrit

 • 3,858 poäng 3k badge 2x thumb
Hej Sanna.

Jag skrev ut semesterskuldlistan och den ser ut enligt den inskickade bilden. På den semesterskuldlistan står det inte vilka konton som är relaterade till respektive skuld, så jag vet inte vad jag skall boka upp på vilka konton. Att jag ska göra det manuellt vet jag eftersom eEkonomi ber mig göra det när jag går igenom checklistan för årsavstämningen. 

/Amrit
Foto på Sanna Theodorsson

Sanna Theodorsson, Fd Moderator

 • 5,690 poäng 5k badge 2x thumb
Hej!
Om du inte har bokat någon semesterskuld alls under året så behöver du boka upp den åtminstone vid årets slut. Enligt ett vanligt bokföringsunderlag bokas konto 2920 och 2941 i kredit och 7290 och 7519 i debet när skulden ökar, och tvärtom när skulden minskar. 

Det är precis dessa konton som min kollega har visat på sitt bildexempel ovan. 2920 är semesterskulden, den totala skulden du ser på semesterskuldlistan, samma belopp har du i 7290. Belopp på 2941 är de beräknade upplupna arbetsgivaravgifter. Du får alltså räkna på vad arbetsgivaravgifterna skulle bli på detta och boka på 2941 och motboka samma belopp på 7519.

Läs gärna denna tråd, för att få ännu mer kött på benen. 
/Sanna

Den här konversationen är inte längre öppen för kommentarer eller svar.