Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

Fd medlem
Inte tillämpbar

Bokföra överföring mellan olika verksamheter i samma företag

Hejsan.

Jag har två olika konton där jag ibland överför summor mellan mina olika verksamheter. Jag vet inte om det är rätt att skapa ett konto som heter tex 1931 och bokföra mot det, och rent tekniskt är det ju bara en flytt av företagets likvida medel mellan olika verksamheter.

Eller är det så enkelt som att bokföra mot ett eget skapat konto som har konto 1931?

7 SVAR 7
AnnicaL
CHAMPION

Det är precis så enkelt!
Khedron Wilk
CHAMPION

Inget fel på att använda extra konton, borde vara helt ok bokföringstekniskt (?) och det ger på sätt och viss en väldig enkel hantering.
Jag är bara nyfiken: Varför inte använda resultatenheter/kostnadsställen?

Antagligen överkurs men i vårt företag så har vi satt upp resultatenheter för just de olika inriktningarna av verksamheten (eftersom vi tidigare haft rätt så branchspecfika konsulttjänster/erbjudande). Till detta så har vi en extra resultatenhet "Gemensam" som vi använder för de resultat och balanser som skall delas/är lika mellan de olika verksamheterna.

På så sätt kan vi använda standardrappporterna och ändå jämföra hela/delar av verksamheten. 
Fd medlem
Inte tillämpbar

Bra idé, ska ta och kika på det. Det är mest att jag får in alla betalningar på ett helt annat bankgironummer (också mitt) och det som kommer in där är synkat mot ett annat eEkonomi för att få till moms och allt som rör verksamheten korrekt.
Visst, det är lite mer att göra än att samköra allt i samma eEkonomi, men målet är ändå att när verksamheten är självgående så ska det flyttas till ett eget företag.

Det som är den enda egentliga utmaningen är när jag betalar för saker i den ena verksamheten men som används i den andra verksamheten. Har kollat med revisor och det enda jag ska göra är bokföra flytt mellan egna konton.

"och det som kommer in där är synkat mot ett annat eEkonomi"

Låter som du redan har en bokföring för dessa summor? Jag undrar om det inte blir lite galet om du redovisar samma bankkonto i två olika verksamheters ekonomiska redovisning? Balanserna måste ju bli felaktiga så till vida att det blir dubbelt och inte återspeglar verkligheten?

Eller menar du att bokförs det på så sätt att det framgår att det är någon form av extern insättning in till 1931? (Jag tänkt först att det gjordes någon överföring mellan 1930 och 1931 inom samma företag.)


Antagligen bara jag som är glad amatör men det är därför jag frågar. 🙂
Fd medlem
Inte tillämpbar

Är också glad amatör, därav min fråga... 😄

I praktiken tar jag upp kostnaden i mitt huvudsakliga eEkonomi för det är där det redan legat som en kostnad.
Sen för jag över, utan moms, från det andra företagets konto till mitt huvudsakliga.

Men jag förstår att jag inte kan ta upp det som en kostnad där, och tekniskt sett kan jag rimligtvis inte fakturera mig själv även om jag gör det utan moms(?)

Jag hade en anställd som använde dessa saker.
Men av olika skäl var jag tvungen att se till att den personen fick en annan anställning.
Kvar satt jag då med en rad saker som den fd. anställde använde och är en rullande kostnad.
Men, så skaffade jag ytterligare en verksamhet och kunde således använde de sakerna i den nya verksamheten, men egentligen är ju allt under mitt eget företag.

Det är mest lite lagom klurigt hur jag ska hålla isär kostnaderna...

För säkerhets skull: du skriver "verksamheter".
Är det två olika företag vi pratar om? Två AB eller ett AB och en enskild firma?

Eller annorlunda uttryck är det en eller två juridiska personer inblandade (oavsett AB/HB/KB) eller är det två olika inriktningar i en enskild firma?

Om du slussar pengar ut och in i en enskild firma så borde du nog använda Egen insättning/Eget uttag (201x-gruppen).
Assistent
VISMA CERTIFIERAD BYRÅ

Jag hade använt avräkningskonton istället för 1931. Själv förknippar jag 19-konton med tillgångar som t ex bankkonton. Om man använder t ex 2860 - som skuld till din huvudsakliga näring och 1660 som kortfristig fordran till sin huvudsakliga näring. I vissa fall kan man välja ett av kontona (det är enklare att bara behöva hålla reda på ett konto), man väljer då det kontot som passar bäst till större delen av händelserna. Vid bokslut bokför man om, om det som ligger kvar på ett avräkningskontot är åt fel håll dvs att en fordran blev en skuld i slut ändan eller tvärt om.