Bokföra preliminärskatt, hjälp!

 • 0
 • 1
 • Fråga
 • Uppdaterades för 1 år sedan
 • Besvarad
Arkiverad och stängd

Denna konversation är inte längre öppet för kommentarer eller svar och communityns medlemmar kan inte se det längre.

Jag läser just nu en redovisningskurs på universitet och där påstår läraren att man ska använda 8910 när man löpande bokför under året men detta är väl ändå helt felande? Ska man inte använda 2518 i den löpande bokföringen och 8910 bara i bokslutet? Blir skitstressad av att läraren potentiellt lär ut fel saker, tacksam för svar!
Foto på DLW

DLW

 • 110 poäng 100 badge 2x thumb
 • Förvirrad

Publicerades för 1 år sedan

 • 0
 • 1
Foto på DLW

DLW

 • 110 poäng 100 badge 2x thumb
Ett tillägg är att hon även påstår att man inte behöver använda 1630 som också känns som ett riktigt konstigt påstående?
Foto på mikael pettersson

mikael pettersson

 • 81,208 poäng 50k badge 2x thumb
Det är inte rätt väg att gå
Skatteverket debiterar under året vad som kallas preliminär skatt, därför bokförs den på konto 2510  debet  - den preliminära skatten skall inte vara resultatpåverkande under året alltså inte bokföras på konto 8910 -  under året för att efter årets slut jämföras med den skatt som räknas fram efter årets slut och som då ger en skuld eller fordran. Efter inkomstdeklarationens godkännande från  skatteverket fastställs en slutlig skatt.

Transaktioner på företagets skattekonto skall bokföras.
Skatteverket har, sedan skattekonto infördes, lämnat besked om att verksamheter som är bokföringsskyldiga enligt lag skall bokföra de transaktioner som sker på deras skattekonto och rekommendation om vilket kontonummer som skall användas gavs också från start - 1630.
Det är vad vi har att rätta oss efter

Mikael
Foto på DLW

DLW

 • 110 poäng 100 badge 2x thumb
Tack för svar! 

Det var precis som jag lärt mig tidigare. Tydligen har vår lärare väldigt dålig koll...
Foto på LW

LW

 • 20,874 poäng 20k badge 2x thumb
Jag fick också lära mig, när jag utbildade mig till redovisningsekonom, att det skulle debiteras 8910 på det löpande under året. I och med att jag under hur många år som helst gjort som man ska, blev det helförvirrande. Kärringen som undervisade arbetade inte med det här praktiskt utan läste bara ur en bok. Förmodligen har du samma problem; att läraren inte arbetar praktiskt med bokföring och redovisning.

Jag tycker du ska påpeka att man faktiskt inte gör på det här viset utan berätta hur man gör:

Saxar från Vismas egna hemsida:

Betald F-skatt bokförs löpande under året på konto 2518 i debet och 1630 i kredit. På samma sätt bokförs eventuella fyllnadsinbetalningar under året. När inbetalning (utbetalning till SKV) till skattekontot görs debiteras 1630 och likvidkonto (t ex 1930) krediteras.

I samband med bokslutet beräknas årets skattekostnad. Den bokas då upp på konto 8910 i debet och 2512 i kredit.

När slutskatten dras/sätts tillbaka på skattekontot, bokar man bort beloppen som under det aktuella beskattningsåret bokats upp på konto 2518 och 2512.

2518 krediteras och 2512 debiteras, med beloppen enligt deras utgående saldon för det avsedda året. Mellanskillnaden bokas upp på konto 1630.

Om slutskattebeskedet visar en annan slutlig skatt än vad man beräknat i bokslutet, ska mellanskillnaden bokas upp mot konto 8910.

Till slut hamnar alltså alla saldon på konto 1630 som är företagets skattekonto. Det är därför detta konto ska konteras när pengarna väl sätts in/tas ut från det. Du bokför alltså, att pengarna flyttas mellan ditt företagskonto och 1630.

Mvh Lena
(Redigerad)
Foto på AccountantfromHell_singland

AccountantfromHell_singland, Champion

 • 26,900 poäng 20k badge 2x thumb
Den läraren bör nog ut i verkligheten ett tag. Prelskatt skall bokas mot balanskonto, möjligen så skulle man kunna bokföra en beräknad skattekostnad under året men den har ju i princip inget att göra med prelskatten.  Och konto 1630 måste man bokföra löpande i och med att det kan innehålla saldon, både positiva och negativa. Man kan se det som ett "bankkonto" där det sätts in och tas ut pengar både av dig och skatteverket, allt enligt deklarationer och annat. 

Den här konversationen är inte längre öppen för kommentarer eller svar.