Bokföringsunderlag efter AGI - Lön

 • 0
 • 5
 • Fråga
 • Uppdaterades för 5 månader sedan
 • Besvarad
 • (Redigerad)
Arkiverad och stängd

Denna konversation är inte längre öppet för kommentarer eller svar och communityns medlemmar kan inte se det längre.

Ni går ut med att efter AGI kommer inte löneprogrammet att generera något bokföringsunderlag längre, jag chattade med er om detta och fick till svar att man from nu måste göra underlaget manuellt. Efter en lönekörning är många bokföringskonton inblandade, som man tidigare bara fört över till bokföringen via filimport från löneprogrammet. Killen på chatten skrev till slut att programmet fortfarande tydligen skapar ett underlag, men att det inte går att importera längre. Varför släpper ni en version som inte är färdig? Filimport har man kunnat göra väldigt länge, men nu backar ni så det inte längre går. Varför?
Foto på susanne

susanne

 • 112 poäng 100 badge 2x thumb
 • irriterad, arg

Publicerades för 9 månader sedan

 • 0
 • 5
Foto på Marie J

Marie J

 • 3,096 poäng 3k badge 2x thumb
Som jag hela tiden påpekar: Visma är inte längre användarvänligt! De struntar helt i oss användare. De har haft låååång tid på sig att se till att allt fungerar. Om andra programvaruleverantörer har fixat det hela - hur i hela fridens dagar har inte visma hunnit?

BL, som jag nu håller på att gå över till, de har bokföringen integrerad helt med löneprogrammet så när du är klar med lönekörningen så bokförs den automatiskt i verifikat i bokföringsprogrammet....! men 'stora starka' visma klarar inte av att göra en fil som man sen ska importera, vilket även det är extramoment att utföra.
Foto på AccountantfromHell_singland

AccountantfromHell_singland, Champion

 • 26,628 poäng 20k badge 2x thumb
Det är väl ändå så att det "bara" är AGI-underlaget som inte skapas. D.v.s tömningen av 2710,2731 mot 1630 som skall bokas den typ 12:e. En bokning som ändå inte är komplett då det samtidigt även är moms som skall bokas. Men visst kan man undra varför den tas bort. 
Foto på Anna Svensson

Anna Svensson, Content Producer - Löneområdet

 • 94,338 poäng 50k badge 2x thumb
Hej!

Det har nog varit lite otydligt med informationen, jag ska se till att mina kollegor också är helt uppdaterade så det inte blir förvirring:

1: Bokföringsunderlag lönekörning - samma som tidigare
I lönekörningen skapas ett bokföringsunderlag för lönerna som betalas ut. Du kan fortfarande skapa en sie-fil för lönekörningen som importeras i bokföringsprogrammen. I den sie-filen bokförs förutom lönekostnader mm en preliminär skuld för arbetsgivaravgift och skatt, konto 2710 och 2731.


2: Bokföringsunderlag för arbetsgivardeklaration
a) Tom arbetsgivardeklaration för december 2018:
Bokföringsunderlaget för arbetsgivardeklarationen kommer på sida 2 när du skriver ut  arbetsgivardeklarationen (tom arbetsgivardeklaration för december 2018).Det skapas idag inte någon fil för detta utan det är ett förslag på hur du nollar skuldkontona för arbetsgivaravgift och skatt, konto 2710 och 2731.


b) Från arbetsgivardeklaration för januari 2019 och framåt

För arbetsgivardeklaration på individnivå kommer det på grund av olika avrundningar bli en differens i det preliminära uppbokade beloppet jämfört med det som du sen redovisar på Skatteverket.se.
Därför har vi i detta läget valt att ta bort sida 2 med bokföringsunderlaget.
Istället har vi lagt exemplet i vår hjälp: Bokföringsunderlag för Arbetsgivardeklaration på individnivå » Där kan du läsa hur du gör för att bokföra beloppet utifrån den redovisade summan på Skatteverket.


Eftersom bokföringsunderlaget inte används av alla användare och andra funktioner har varit mer högprio/viktigare har vi löst det såhär tills vidare. Vår ambition är att ett förslag på bokföringsunderlag ska finnas framöver.
(Redigerad)
Foto på Marie J

Marie J

 • 3,096 poäng 3k badge 2x thumb
I det bokföringsunderlag som ni tillhandahåller stämmer inte underlaget ifall man använder sig av den lägre arbetsgiv.avgiften första året som företagare - det är många som har det. Det känner ni väl till ändå?

För att få fram rätt siffra att bokföra arbetsgiv.avgiften fick man tidigare titta på arb.giv.deklarationen istället, där siffran var korrekt. Men nu går ju inte det som sagt.

Skulle ni ha den tekniska möjligheten att se till att bokföringsunderlaget stämmer med arbetsgivardeklarationen månne....? eller är det för avancerat, och för mycket att begära?
Foto på AccountantfromHell_singland

AccountantfromHell_singland, Champion

 • 26,628 poäng 20k badge 2x thumb
Hmm. Menar du växastöd som gäller första anställda och då ej ägaren själv... Kollade på en som vi har bland kunderna (vi kör lön 600) och då funkar det så att bokföringsordern för lönekörningen kör normal avgift men på bokföringsordern för AGI justerar detta genom en ombokning. Lite märkligt men det är ju iofs då man får växastödet. En annan intressantare fråga då är hur det blir nu när man tagit bort den bokföringsordern. Har man verkligen tänkt på det? Den konteringen är ju inte rakt på liksom...
Foto på Marie J

Marie J

 • 3,096 poäng 3k badge 2x thumb
Det är just det jag menar - visma tänker för kort när de gör något. ingen användare är i deras synfält när de tar beslut. Dom gör vad som är enklast för dom själva och sen håller dom tummarna för att ingen ska höra av sig med synpunkter
Foto på Jenny

Jenny

 • 806 poäng 500 badge 2x thumb
Jag hoppas att det snart kommer en lösning på detta problem så det på ett smidigt sätt går att föra över alla belopp in i sitt bokföringsprogram utan risk för att det ska bli fel.

Foto på Arne

Arne

 • 150 poäng 100 badge 2x thumb

Det finns tyvärr ytterligare en rejäl miss i programmet. Det tar inte hänsyn till regeln om 1.000 kr. Det innebär att programmet rapporterar även förmåner under 1.000 kr till Skatteverket som om det skulle vara arbetsgivaravgifter även på detta! Man måste sen rätta manuellt på Skatteverket...

Foto på Jenny

Jenny

 • 762 poäng 500 badge 2x thumb
Jag hoppas att detta fel rättas till omgående!!?
Foto på Anna Svensson

Anna Svensson, Content Producer - Löneområdet

 • 94,338 poäng 50k badge 2x thumb
Hej!
Vi jobbar självklart för att släppa en version av löneprogrammet med ett bokföringsförslag för arbetsgivardeklarationen så fort som möjligt!
Efter era synpunkter har har vi lagt till information om du hanterar Växa-stöd i hjälptexterna, hoppas att det kan underlätta något. I hjälpen kommer vi också försöka bygga någon sorts bokföringsmatris som hjälper till ytterligare att skapa bokföringsunderlaget tills dess.

När det gäller 1000-kronorsregeln som du nämner Arne har vi upptäckt ett fel. Det gäller när en anställd är inställd för 1000-kronorsreglen och endast har förmån utan någon lön på lönespecifikationen.
Då ska det inte beräknas någon arbetsgivaravgift och förmånen ska redovisas i ruta 132 på arbetsgivardeklarationen i individuppgiften.
Om en anställd endast har förmån på lönespecifikationen hamnar beloppet felaktigt i ruta 012. Lösningen är att justera detta manuellt.
Jag kommer se till att detta felet hamnar i Kända fel i våra hjälptexter.

/Anna
Foto på Inger

Inger

 • 596 poäng 500 badge 2x thumb
När uppdateras programmet så alla underlag blir kompletta? Känns som man går bakåt med manuella beräkningar och bokföringar. Tyvärr.  Hade stora problem när ni bytte ut Stämpla mot Visma Lön med saker ni "inte tänkt på..." som ställde till det. Trod
de Visma lärt sig något där.


Foto på Lotta Larsson

Lotta Larsson

 • 154 poäng 100 badge 2x thumb
Hej!
Jag skulle gärna se att förmåner och bruttolön fanns med på huvuduppgiftens utskrift.
(Redigerad)
Foto på Johan Benteryd

Johan Benteryd

 • 136 poäng 100 badge 2x thumb
Det här svaret skapades från ett sammanslaget ämne som hette Varför kommer inte möjligheten att få ett bokföringsförslag till arbetsgivardekla....

Vi har väntat i 2 månader och funktionen med individuell deklaration har väl funnits i minst ett halvår.
Foto på AccountantfromHell_singland

AccountantfromHell_singland, Champion

 • 26,628 poäng 20k badge 2x thumb
Vi har gjort en egen i excel som funkar bra. Den skapar då dels ett bokföringsunderlag till den 12:e månaden efter men även ett betalningsunderlag till kunden... har hittills visat sig funka... dessutom så hanterar den eventuella öresavrundningar samt växastöd.... rätt nöjd faktiskt...
Foto på Blentarps Redovisning

Blentarps Redovisning

 • 2,112 poäng 2k badge 2x thumb
Du kanske skulle sälja in den till Visma...så får dom ordning på den biten iaf. HAHAHA! Tycker det är rent vansinnigt att man ska behöva göra egna mallar när man betalar för program och serviceavtal. Ett annat exempel är  k2/k3 och BFNAR 2017:3 i bokslutet, då får du själv anpassa bokslutet för det har dom inte fått till det heller, med över 1 år på sig kan jag tycka att Visma blivit väldigt nonchalanta mot sina kunder.
Foto på Lord

Lord

 • 348 poäng 250 badge 2x thumb
Jag undrar hur jag ska göra då jag inte är så duktig på bokföring utan har skött makens lön och gjort enligt systemets bokföringsunderlag.
Nu kommer det ju inte ut något för förra månaden eller denna månad. så hur sjutton ska jag få detta rätt?! 

Har skickat in filen till Skatteverket och fått det rätt, men det är arbetsgivaravgiften som ska bokföras och betalas in rätt.


Foto på Joanna Norlander

Joanna Norlander, Moderator

 • 1,010 poäng 1k badge 2x thumb
Hej Lord,

Har du kikat på arbetsgången och exemplet som finns i vår supporthjälp? Du hittar den i avsnittet Bokföringsunderlag för Arbetsgivardeklaration på individnivå». Annars får du gärna återkomma med där du kör fast så kan vi titta på det tillsammans. 

Vi håller på att arbeta med en ny version som kommer släppas i slutet av mars/ början av april. Där är förhoppningen att bokföringsunderlaget ska finnas med, men det är ännu för tidigt för att lova detta.
Foto på Jesper Fogelström

Jesper Fogelström, Application Specialist Lön/Lön Anställd/Resa&utlägg

 • 6,868 poäng 5k badge 2x thumb
Hej! 
Som en komplettering av Joannas inlägg är det mer rimligt att funktionen kommer senare eftersom det har krävt en stor utvecklingsinsats.
Återkommer så fort vi vet mer. 

Vänligen 
Jesper
Foto på Anna Svensson

Anna Svensson, Content Producer - Löneområdet

 • 94,338 poäng 50k badge 2x thumb
Officiellt svar
Hej!
Från version 2019.22 som släpptes förra veckan kan du äntligen skriva ut bokföringsunderlag för arbetsgivardeklarationen igen.
Eftersom vi har gjort om bokföringsunderlaget för arbetsgivardeklarationen och även hanteringen av bokföringsunderlaget för lönekörningen så rekommenderar jag att du kikar igenom versionsnyheterna i samband med att du uppdaterar.Versionsnyheter Visma Lön 600 »
/Anna

Den här konversationen är inte längre öppen för kommentarer eller svar.